De ce atata drama, atata tensiune si bataie de cap? Din pricina discrepantei dintre lista ta neasfarsita de dorinte si buget, fiindca oricat te-ai da peste cap, nu poti invita pe toata lumea. Pe langa exemplul de mai sus, mai exista posibilitatea ca tu iti doresti o nunta intima, intr-un cerc restrans de rude si prieteni (de maxim 50 de persoane), in timp ce logodnicul tau viseaza la o reuniune cu gasca din liceu sau de la facultate. Asta da situatie de cosmar!
Pentru a preintampina astfel de probleme, sfatul nostru e sa o iei pas cu pas (noi te vom ghida) si sa pui cap la cap o lista de invitati care sa te multumeasca si pe tine, dar si pe cei din jur, tinand cont de ceea ce spune Catalina Preda (consilier in echipa "Academia de Nunti", cunoscuta in bransa si ca Domnisoara cu Mirese), si anume de faptul ca la nunta ta „ar trebui sa fie invitate acele persoane pe care chiar iti doresti sa le ai in preajma in acea zi".
Ia-o cu inceputul
Visezi la o petrecere fastuoasa, cu care sa rupi gura targului sau la un eveniment restrans, care sa va permita sa stati de vorba cu fiecare invitat in parte? E bine sa ai o idee despre cat de ampla vrei sa fie nunta pe care o planuiti. Pune pe hartie bugetul pe care l-ati stabilit pentru a va fi mai usor sa aproximati costurile petrecerii, de la aranjamente florale pana la platourile cu prajituri pe care le veti servi invitatilor la iesirea din Starea Civila. Lista de invitati trebuie alcatuita in functie de buget. De exemplu, daca aveti la dispozitie 5000 de euro iar lista de invitati se ridica la 250 de persoane, va trebui sa acoperiti costurile prezentei fiecaruia dintre ei la nunta (inchirierea locatiei si meniul) cu 20 de euro pe cap de invitat, ceeea ce va fi greu.
Numarul de invitati va varia in functie de locatia aleasa. Daca optezi pentru restaurantul tau preferat sau pentru curtea casutei pe care tocmai v-ati construit-o in afara orasului, cei 300 de invitati vor sfarsi calcandu-se pe picioare. Dar daca va permiteti o locatie somptuoasa (un vechi conac boeresc sau o ditamai sala de bal intr-unul din palatele din jurul Bucurestiului), indicat ar fi sa aveti destui invitati cat sa o umpleti, altfel riscati sa va auziti cu ecou.
Echilibrati situatia
Ca sa evitati reprosurile, stabiliti de la inceput cati oaspeti vor veni din partea ta si cati din partea lui. De regula, fiecare dintre parteneri are dreptul la o jumatate din numarul total de invitati, dar daca daca una dintre familii insista sa detina monopolul sau bugetul stabilit pur si simplu nu este foarte generos, schimbati strategia, impartind lista in trei categorii; astfel, fiecare familie are dreptul sa vina cu cate o treime din numarul total de invitati iar voua va ramane o treime numai pentru voi, pe care puteti s-o "umpleti" cu prieteni apropiati, colegi si cunoastinte.
Din punct de vedere strict aritmetic, este ideal. Ce faci insa daca tu ai atatia veri apropiati cat sa umpli un intreg multiplex iar el abia daca isi aduce mama, tatal, bunica si sora? O impartire la doi sau la trei nu ar mai fi cinstita. Va trebui, prin urmare, sa-ti revizuiesti partea ta de lista si sa stai de vorba franc cu ai tai parinti; oare chiar s-ar supara daca nu ii mai invita pe cumetrii cutare, pe care nu i-ai mai vazut de cand erai mica? „Recomandarea noastra ar fi sa alcatuiesti doua liste de invitati: una principala cu rudele si prietenii care nu trebuie sa lipseasca de la nunta si una de rezerva cu persoane care ti-ar face placere sa participe la nunta, dar care din motive de spatiu nu pot fi incluse pe lista, decat dupa primele confirmari", este de parere Catalina Preda.
De la ciorna la forma finala
Atat timp cat fixezi si tii cont de niste limite nu va fi o tortura sa definitivezi (o data si pentru totdeauna!) lista de invitati. Ce intelegem prin limita? Fara veri de-ai doilea, fara colegi de serviciu, fara pereche (daca e vorba de prieteni / rude single)… voi decideti! Atatat tot, daca le-ati impus, aveti grija sa le respectati, ca sa nu se ajunga la discutii in contradictoriu.
"Invitatiile trebuie trimise in timp util (cu 3-4 luni inainte) pentru a primi confirmarile, in functie de care poti apela la invitatii din lista de rezerva", afirma Catalina Preda. "Foarte important este sa stabilesti un termen limita pentru primirea confirmarilor inainte de nunta, pentru a sti exact cati invitati vor participa si pentru a putea face comanda ferma pentru mancare si bautura la restaurant. Notati din timp numarul exact de persoane specificand pentru persoanele singure partener inclus sau nu", ne sfatuieste Domnisoara cu Mirese. "Nu uitati sa mentionati in josul invitatiei ca asteptati confirmarea invitatiei la data de… Bifati lista de invitati in functie de confirmarile primite".
O alta cale e sa fii sincera cu tine insati. Daca ai prietene cu care n-ai mai schimbat o vorba de doi ani, nu stiu cat de prioritar ar fi sa le inviti la nunta ta. Si ai grija la parinti si la socri; ambii se pot folosi de nunta voastra pentru a se revansa fata de cine stie ce rubedenii care i-au invitat in urma cu nu stiu cat timp la nunta fiicei lor. Stii tu, "obligatii". Cat timp tu si partenerul tau suportati cheltuielile, n-ar trebui sa va simtiti vinovati.
Cu copii sau fara copii?
Cum procedam daca prietenele noastre au deja copii si tin mortis sa-i aduca la nunta ? In Occident poti specifica pe invitatie "Parents only" (alternativa politicoasa la "No kids"), fara ca nimeni sa ti-o ia in nume de rau. "Daca la local ati amenajat un loc special pentru copii, cereti si confirmarea cuplurilor care vin insotite de copii". Sfatul Catalinei Preda: "in cazul in care nu va doriti prezenta unor copii galagiosi, indicat este sa mentionati acest lucru cat se poate de direct in invitatii".
Restul se reduce la invitatii
"Fie ca apelati la o firma specializata sau o realizati singuri pentru a avea o invitatie speciala trebuie sa folositi o hartie de calitate, un model simplu si elegant, nu foarte incarcat si un text foarte sugestiv. Folositi o hartie in culori deschise sau pastelate pentru a se evidentia toate randurile scrise. La moda sunt felicitarile cu calc. Daca iti doresti felicitari elegante si foarte sugestive iti recomandam hartia alba imprimat in relief sau brodata ornate cu fundite albe, argintii si aurii", iti sugereaza Catalina Preda. "Pentru a economisi bani stabiliti cu firma care va realizeaza invitatile sa faca si place-card-urile si astfel obtineti sigur o reducere, mai ales daca este vorba si de un numar mare de invitatii".
Speram ca sfaturile noastre iti vor fi folositoare, ajutandu-te sa preintampini confruntarile cu acel gen de invitati vesnic nemultumiti, denumiti in folclorul urban american "Guestzillas" (da, este o analogie la "Bridezilla", altfel spus sindromul miresei imposibile). Tine minte ca tu si partenerul tau sunteti primii care conteaza. Spor la treaba!