"In piata am identificat deja un moment de panica. Multi proprietari de apartamente vechi observa ca apar tot mai multe locuinte noi, iar cei care s-au mutat sau urmeaza sa se mute si-au scos apartamentele vechi la vanzare", au precizat reprezentanti ai site-ului, care au subliniat faptul ca exista deja scaderi de 15-20% in anumite zone precum Drumul Taberei si Militari intre pretul de strigare si inchiderea tranzactiei, iar situatia se regaseste si in Colentina sau Berceni.
Analiza realizata de MagazinulDeCase.ro arata ca piata locuintelor din Bucuresti incepe sa devina o piata a cumparatorilor, in care persoanele interesate de achizitii sau inchirieri incep sa aiba o putere mai mare in defavoarea proprietarilor actuali, din cauza inflatiei de oferte imobiliare si a cererii in scadere la finalul lui 2007 si inceputul lui 2008.
Conform analizei, numarul de apartamente vechi in Bucuresti scoase la vanzare a crescut de trei ori in 2008 fata de 2004, inregistrand in fiecare an o crestere de peste 25% fata de anul anterior. Cea mai mare crestere a fost inregistrata anul acesta, cand rata de crestere s-a dublat fata de aceeasi perioada ianuarie-martie a anului trecut. "Cel mai mult a crescut segmentul apartamentelor cu doua camere, urmat indeaproape de cel al apartamentelor cu trei camere, iar din grupul de proprietati studiat numarul de oferte de garsoniere a avut cea mai mica rata de crestere", a declarat managerul general al MagazinulDeCase.ro, Matei Malos, citat de Newsin.
Datele prezentate de reprezentantii site-ului care promoveaza oferte imobiliare direct de la proprietari, mai arata ca pretul mediu pentru segmentul apartamentelor vechi, mici si medii in Bucuresti a crescut de 2,58 ori in ianuarie 2008 fata de ianuarie 2006. Daca in ianuarie 2006, pretul mediu al unui apartament vechi mic si mediu era de 51.208 euro, in ianuarie 2008 media a ajuns la 133.628 euro. Cu toate acestea, din ianuarie 2008 si pana in martie 2008 s-a inregistrat o stagnare a pretului mediu pana la 133.253 euro. "Aceasta stagnare vine dupa o incetinire cu sapte procente a ritmului de crestere a pretului mediu In 2007 fata de 2006 cresterea fiind de 55%, in timp ce in 2008 fata de 2007 pretul mediu a crescut doar cu 48%", arata aceasi analiza.