1. Confidentul tau personal
Poate fi prietena cea mai buna, mama, sora sau poate chiar partenerul de viata. La fel de bine, insa, poate fi cineva care nu indeplineste in viata ta decat acest rol, cel de confident, si atat. Altfel spus, o persoana care stie sa asculte si in care tu ai incredere. Acestea sunt, in fond, cele doua coordonate care faciliteaza o comunicare "vindecatoare". E o relatie bazata pe chimie, pentru ca de mulfte ori nici nu ai sentimentul ca increderea acelei persoane trebuie castigata. Sunt oameni care pur si simplu functioneaza ca un pasament pentru suflet, fie ca vor sa o recunoasca sau nu. Doar cine nu are norocul sa cunoasca unul asemenea, apeleaza de regula la categoriile de mai jos.
2. Psihologul sau psihoterapeutul
Sau "confidentul de profesie", dupa cum imi place mie cel mai mult sa-i spun, omul care si-a transformat harul de bun ascultator intr-o meserie. Pshilologul pune diagnostice dar nu prescrie retete, incercand sa "repare" micile fisuri emotionale care te-au determinat sa-i calci pragul de comun acord si impreuna cu tine. Este vorba de o relatie directa, fata in fata, o conversatie in care impreuna ajungeti la un "verdict" sila solutiile care se preteaza cel mai bine "vindecarii" tale.
O sedinta costa intre 50 si 150 de lei si dureaza, de regula 45 de minute.
3. Duhovnicul
In functie de convingerile tale religioase, poti apela si la ajutorul unui duhovnic, in timpultainei spovedaniei acesta nefiind altceva decat un confident de profesie in straie bisericesti.Un preot bun, care sa-si ia meseria in serios si care, pe deasupra sa mai aiba si har este,asemeni oricarui as in meseria lui, greu de gasit. Daca nu esti o persoana credincioasa, alege insa un confident care sa-ti impartaseasca viziunea laica asupra vieti.
In mod normal, enoriasii dispun in mod gratuit de acest "serviciu", contributiile la ajutarea bisericii fiind benevole.
4. Guru-ul motivational si programele de life-coaching
Cu siguranta ai vazut asa ceva prin filme. Cel mai recent e vorba de Yes Man, cu Jim Carrey in rol principal, care si-a cladit intreaga intriga in jurul unui astfel de guru motivational care te incuraja, in cazul de fata, sa inlociesti fiecare "nu" cu un "da". Maestri ai oratoriei, acestia imprumuta cateva dintre tehnicile ei motivationale chiar de la preotii baptisti si felul in care acestia predicau Sfanta Evanghelie. Insa capacitatea lor de a-ti transforma viata la 180 de grade nu se sprijina doar pe un discurs bun (amploarea acestora fiind exagerata destul de multisor in filme), iar aici intervine life-coaching-ul cu tehnicile sale de reprogramare.
Life-coaches eista si pe plaiurile noastre, unul dintre reprezentantii lor de seama fiind chiar colaboratoarea noastra Dana Burghel.
5. Bioterapeutul sau energo-terapeutul
Capabili sa-ti "citeasca" campul energetic, altfel spus aura, ei sunt oamenii care iti pot spune ce e in neregula cu tine inca de cum ai intrat pe usa cabinetului. Adepti prin excelenta ai medicinei alternative, bio si energo-terapeutii se ghideaza in practica lor dupa principii holistice. Altfel spus, pleaca de la premiza ca nu doar organismul nostru ci si noi, ca fiinte vii, functionam ca un intreg, fiecare particica ce alcatuieste acest intreg fiind raspunzatoare pentru buna functionare a acestuia, raportul minte-trup-spirit fiind mai mult decat un laitmotiv in practicile lor. De aceea, unui energo-terapeut ii poti spune in aceeasi fraza ca ai probleme cu rinichi si ca treci prin vremuri de criza in relatia cu partenerul de viata, iar el sa te ajute sa le depasesti cu fruntea sus pe amandoua.