Cele mai importante orase din lume, inclusiv cele afectate puternic de criza financiara, contribuie la revenirea economiei globale, din postura de destinatii de calatorie pentru turistii straini, potrivit studiului MasterCard Index of Global Destination Cities.
„Cele mai importante orase ale lumii reprezinta punctele cheie care coaguleaza economia globala. Fara aceste orase globale, nu ar exista economia globala”, spune Dr.Yuwa Hedrick-Wong, Global Economic Advisor, in cadrul MasterCard Worldwide.
„Daca in trecut, orasele au fost evaluate din punct de vedere al capitalului, al bunurilor si serviciilor, informatiile despre dimensiunea umana a globalizarii – zborurile si cheltuielile transfrontaliere - nu au fost niciodata atat de atent analizate. Comertul si investitiile globale sunt importante, dar o mai buna interactivitate la nivel uman cu siguranta ar completa eforturile de stimulare a comertului global, pe un fundament mai echilibrat si mai productiv.”
Conform studiului, se estimeaza ca orase turistice de pe cinci continente vor inregistra in 2011 o crestere de pana la 30%, ca numar de turisti si cheltuieli. Dintre toate orasele analizate in studiu, doar trei indica o scadere in ceea ce priveste numarul de sosiri ale turistilor si doua, un declin al cheltuielilor.
Aceste orase sunt clasificate din punct de vedere al numarului de vizite ale turistilor straini si al cheltuielilor transfrontaliere facute de acestia in destinatiile respective. De asemenea, studiul face previziuni pentru 2011 cu privire la cresterea numarului de vizitatori si pasageri.
Per ansamblu, Londra este orasul cu cei mai multi vizitatori din lume, cu un numar de 20,1 milioane de turisti care sunt asteptati sa soseasca aici in 2011, inaintea Parisului, care ocupa locul al doilea, cu 18,1 milioane.
In ceea ce priveste rata de crestere a numarului de turisti, Barcelona este pe primul loc, cu o crestere estimata la 24,3%, in acest an, urmata indeaproape de Kuala Lumpur din Malaysia, cu o rata de crestere de 21,8%. Istanbul se plaseaza al treilea, cu o crestere de 20,4%.
America de Nord - Houston este orasul din SUA cu cel mai mare numar de turisti, iar Chicago este pe locul intai in ceea ce priveste cheltuielile transfrontaliere.
Europa - Istanbul devanseaza orasele din Europa de Vest, iar capitalele europene au o crestere sub 10% a numarului de vizitatori.
Asia / Pacific - Beijing si Shanghai se afla pe locurile al doilea si al treilea, cu o rata de crestere a numarului de vizitatori estimata pentru 2011 la 20,2%, respectiv 18,6%, aceasta crestere pozitionandu-le ca pe unele dintre cele mai importante destinatii ale Chinei. Si Australia este destinatia unde se cheltuieste cel mai mult.
Orientul Mijlociu si Africa - Cairo si Tunis au cele mai mari cresteri ale numarului de turisti, cresterea din Riyadh este confirmata de tendinta din regiune, iar Nairobi detroneaza Johannesburg in regiunea subsahariana.
America Latina - Din top 10 orase cele mai vizitate de turisti, capitala Venezuelei, Caracas, Quito si Santo Domingo, sunt preconizate sa inregistreze o scadere a ratelor de crestere pentru 2011.