"Legendele Toamnei"
Filmul pe care daca pana acum nu l-ai vazut, cu siguranta ii stii afisul. "Legendele toamnei", povestea a trei frati, Alfred (Aidan Quinn), Samuel (Henry Thomas, pustiul din "E.T") si Tristan (Brad Pitt) si a intorsaturilor pe care o iau destinele acestora (dar si cel al tatalui lor, col. William Ludlow, interpretat de Sir Anthony Hopkins") odata ce o intalnesc pe frumoasa Susannah Fincannon (Julia Ormond) este fara doar si poate filmul care a facut din Brad Pitt un sex symbol.
Pro: Daca apesi pe pauza in orice moment al filmului, obtii o captura numai buna de inramat. Filmul a luat, de altfel, Oscarul pentru imagine in 1995. Povestea, desi lunga, este bine legata si te tine lipit de ecran pe durata celor 2 ore si 15 minute. Argumentul cheie ramane Brad Pitt, care, cu pletele lui blonde, nu doar ca arata de nota 10, dar mai si joaca pe masura.
Contra: cele 2 ore si 15 minute. Partea buna cand urmaresti un film lung pe DVD: apesi pauza si-ti mai faci inca un castron de floricele. Lasand gluma la o parte, filmul e usor siropos, ceea inseamna ca e numai bun de vazut alaturi de prietene, dar nu si ca alternativa la meci, alaturi de iubit.
Distributie: Brad Pitt, Anthony Hopkins, Julia Ormond, Aidan Quinn, Henry Thomas
Regie: Edward Zwick, care a semnat si capodopera "Ultimul Samurai".
Titlu original: "Legends of The Fall"
Daca ai prins gustul merita sa vezi si: "The Notebook" (2004) , cu Ryan Gosling, Rachel McAdams si James Garner.
"Iubitul meu se insoara"
Cunoscut si ca filmul cu care Julia Roberts si-a revigorat cariera impregnata de esecul critic si comercial cu care au fost primite „Mary Reilly" (1995) si „Michael Collins" (1996), „Iubitul meu se insoara" este genul de comedie romantica care te face sa constati ca la Hollywood, chiar si cu bani multi, inca se mai pot face filme bune. Roberts intra in pielea lui Julianne, un critic culinar exigent care face tot ce-i sta in putinta pentru a-l impiedica pe prietenul ei de-o viata, Michael (Dermot Mulroney) sa se insoare cu Kimmy (Cameron Diaz), o tanara instarita din Chicago. Motivul: Julianne, care inca nu si-a intalnit alesul, isi aminteste brusc de promisiunea pe care ea si bunul ei prieten si-o facusera in adolescenta: „daca peste zece ani nu ne intalnim perechea, ne casatorim unul cu celalalt". Doar ca el, dupa cum vezi, si-a gasit-o si bineinteles, totul se lasa cu incurcaturi.
Pro: Rupert Everett, in rolul lui George, editorul lui Julianne (irezistibil de gay si de britanic), pentru intreaga interpretare. Talentatul actor si-a trecut la palmares o nominalizare la premiile BAFTA si la Globurile De Aur, ambele pentru cel mai bun actor in rol principal.
Contra: Criticii au luat in vizor scenariul lui Ronald Bass ("Rain Man"), pentru faptul ca ar fi "previzibil si un pic cam prea traditional". Dar nu e musai sa-i gasim nod in papura.
Distributie: Julia Roberts, Cameron Diaz, Rupert Everett, Dermont Mulroney
Regie: P.J.Hogan, despre care vom auzi mai multe in viitor acum ca lucreaza la ecranizarea best seller-ului "Confessions of a Shopaholic".
Titlu original: "My Best Friend's Wedding" (1997)
Daca ai prins gustul merita sa vezi si: alte comedii romantice cu nunti. "The Wedding Singer" (1998) cu Adam Sandler si Drew Barrymore, de exemplu, mai ales daca ti-e dor de anii '80.
"Ratiune si Simtire"
1995 va ramane in istoria cinematografiei ca anul ecranizarilor Jane Austen. "Ratiune si Simtire" este, insa, pana in prezent cea mai izbutita ecranizare dupa un roman al autoarei. Distributia este una impresionanta; fiecare dintre actori s-a putut lauda cu faptul ca rolul i-a venit manusa. Filmul spune povestea surorilor Dashwood, sensibila si cerebrala Elinor (Emma Thompson) si zvapaiata Marianne (Kate Winslet), ale caror sanse de a se casatori par condamnate pentru totdeauna de brusca pierdere a averii familiei. Rickman si Grant joaca fiecare rolul petitorului bine intentionat, dar prins in capcana intre regulile stricte ale societatii si legile conflictuale ale dorintei.
Pro: Decorurile si costumele de epoca sunt impresionante. Iar dialogurile, pe cat de prafuite cu politeturi arhaice, pe-atat de savuroase. Emma Thompson a plecat acasa cu Oscarul (si Globul de Aur) pentru cel mai bun scenariu adaptat, dar si cu premiul BAFTA pentru cea mai buna actrita in rol principal.
Contra: Abordarea feminista, justificata de societatea exclusiv misogina in care a trait Austen, e pe alocuri fortata in contextul lumii de azi. Iar Emma Thompson - pic cam batraioara pentru rolul tinerei Eleanor.
Distributie: Emma Thompson, Kate Winslet, Tom Wilkinson, Hugh Grant, Alan Rickman
Regie: prodigiosul Ang Lee ("Brokeback Mountain", "Crouching Tiger, Hidden Dragon", "Lust, Caution"), care nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Titlu original: "Sense and Sensibility" (1995)
Daca ai prins gustul merita sa vezi si: alte ecranizari reusite ale romanelor lui Jane Austen. "Pride and Prejudice" (2005) cu Keira Knightley, Donald Sutherland, Judi Dench si regizat de acelasi Joe Wright care a semnat anul trecut pentru "Atonement" si "Emma" (1996) cu Gwyneth Paltrow si Tony Collette ar fi cele mai bune alaegeri.
"Legendele toamnei", "Iubitul meu se insoara" si "Ratiune si simtire" pot fi cumparate sau inchiriate din reteaua de magazine Diverta.