Contuziile sunt un gen de afectiuni extrem de parsive. Dat fiind ca nu exista o rana deschisa, misterul asupra a ceea ce s-a petrecut in interiorul craniului te face sa te gandesti la cele mai rele lucruri. In general insa ar trebui sa te ingrijorezi daca cel mic isi pierde cunostinta, daca are tulburari de vedere, de memorie sau de echilibru, daca il doare capul, este ametit, confuz, vomita, e iritat sau daca are scurgeri – clare sau sangerande – din nas, gura sau urechi.
Cheama de urgenta ambulanta daca micutul respira neregulat, daca are convulsii sau si-a pierdut cunostinta. Nu-l muta din loc, daca nu este in pericol acolo unde se afla. Fa-i respiratie artificiala, daca nu mai respira si incearca sa-i opresti sangerarea, daca e ranit la cap.
Daca lovitura nu a fost atat de serioasa, dar daca a doua zi inca are migrena sau vomita, du-l de urgenta la medic.
Alte semne suspecte: somnolenta. Unele accidente se intampla seara si, in mod natural, copilul se va culca. Incearca totusi sa-l trezesti pe timpul noptii. Daca nu reusesti e de rau.
Tot de rau este daca isi pierde capacitatile de coordonare, abilitatile mentale sau forta. Isi poate strange pumnii? Vorbeste ca de obicei? E confuz? Vede limpede?
Acum nu vrem ca sa te sperii, o contuzie poate cauza rar o afectare permanenta a creierului. Pe de alta parte, o a doua lovitura, inainte ca creierul sa aiba posibilitatea sa-si revina dupa prima se poate dovedi mult mai grava, chiar fatala. De aceea sfatul medicului va fi sa stati in casa cateva saptamani, pana la refacerea complet.
In general vorbind, accidentele de acest gen nu se pot preveni, dar e bine sa ii alegi cu grija locurile de joaca. Evita parcurile betonate si locurile de joaca cu piara cubica. Standardul european in materie impune existenta unei suprafete moi, dintr-un fel de burete permeabil, ce poate absorbi o mare parte a socului unei izbituri. Spaima va ramane. Si urlete de rigoare ale celui mic. Dar nu vor exista urmari.