Iata 8 moduri prin care iti poti ajuta chiar tu doctorul.
1. Fii deschis
Majoritatea oamenilor ori de cate ori au o problema aleg sa caute repede pe internet inainte sa consulte un medic. Doar pentru ca ai gasit online un diagnostic care pare sa ti se potriveasca, nu inseamna ca este si corect, si ca nu ar trebui sa ceri si o alta parere, mult mai acreditata.
Potrivit lui Cheryl Wu, pediatru la Spitalul LaGuardia, din New York, doctorii stiu exact ce intrebari sa-ti puna pentru a-ti face un examen medical cat mai obiectiv, nu degeaba urmeaza ani intregi de practica si pregatire intensa.
2. Fii sincer
Scopul programarii nu este de a-i face pe plac doctorului, ci este doar pentru propriul tau bine. Potrivit medicului de familie, Alireza Etemadi, oamenii ar trebui sa aiba in vedere propriul interes in momentul in care se duc la medic si sa vorbeasca despre problema care ii preocupa, sa afle ce trebuie sa faca pentru a-si pastra sanatatea. Invartitul in jurul cozii nu face decat sa impiedice un diagnostic corespunzator. In plus, cu cat amani si astepti mai mult timp sa ii faci o vizita medicului, indiferent ca este vorba si de cea mai mica problema, cu atat iti va fi mai dificil apoi de tratat.
3. Fa-ti o lista cu intrebari
Este bine sa vii pregatit la medic, astfel ii poti pune medicului anumite intrebari care te macinau si eviti sa uiti a-i aminti de un anumit simptom. Si de asemenea, nu este nici momentul potrivit sa fii timid. Intreaba-ti doctorul tot ceea ce te macina la inceputul programarii, pentru a te asigura ca are suficient timp sa-ti raspunda la toate curiozitatile.
4. Spune-i medicului ce vitamine si suplimente iei
Desi nu pare periculos sa iei medicamente in afara rtetei, este important sa-i spui medicului cand faci asta. In general, in cazul unei cantitati mai mari de vitamine corpul tau poate elimina excesul, insa uneori se poate intampla ca surplusul sa ramana in corp si astfel sa iti fie afectate organele. In plus anumite vitamine, sau suplimente, pot intractiona cu medicamentele prescrise. Trebuie sa fii foarte atent la ce medicamente iei, de aceea cel mai potrivit ar fi sa le duci chiar medicului, pentru a hotara el ce doza sa-ti prescrie.
5. Noteaza-ti tot ceea ce nu intelegi
Limbajul doctorilor este in general destul de confuz si greu de inteles, de aceea nu ezita sa-i ceri permisiunea doctorului de a-ti nota lucrurile pe care ti le spune. Poti chiar sa-i ceri sa-ti explice unele lucruri pe care nu le intelegi si nu stii exact ce inseamna.
6. Consulta-ti doctorul pentru intreruperea tratamentului
Daca te simti bine, e normal sa termini tratamentul nu? Ei bine nu. Potrivit doctorului Kelly Clark, intreruperea tratamentului poate avea grave efecte adverse. Uneori este nevoie sa intrerupi treptat un tratament, deoarece brusc iti poate dauna. Unii doctori chiar cred ca atata timp cat iei un tratament esti protejat de anumite afectiuni, precum infarctul sau atacurile de cord.
7. Respecta programarile
Desi unii pacienti sunt de parere ca programarile sunt mai mult o pierdere de vreme, sau o modalitate a doctorului de a mai scoate niste bani de la tine, nu este deloc asa. Aceste programari sunt cruciale pentru prevenirea unor posibile afectiunil. Medicii profita de aceste programari pentru a se asigura ca respecti tratamentul, ca iti iei corect medicamentele si ca nu prezinti efecte adverse. Cu cat te duci la mai multe consultatii, cu atat vei fi mai deschis si iti va fi mai usor sa vorbesti despre anumite
8. Fa-ti asigurare de sanatate
Asigurarea de sanatate este un element important in tratarea pacientilor, prin acest contract ei beneficiaza de medicamente si consultatii compensate. In cazul in care ai deja asigurare, cel mai bine este sa o citesti cu atentie si sa vezi ce anume acopera si ce nu.