La naştere, vederea bebeluşilor este destul de înceţoşată, deşi pot dinstinge forme, lumini şi uneori chiar mişcări.
La început, nou născuţii văd doar în alb şi negru, la distanţe între 20 cm şi 25 cm. Apoi, undeva între o lună şi trei luni, au deja capacitatea de a-şi concentra ambii ochi pe un lucru, drept pentru care aceştia încep să distingă culori, să poată urmări obiecte în mişcare şi să-şi recunoască părinţii. Pentru ei, faţa părinţilor este cel mai interesant lucru din lume. Acum este perioada în care cei mai mulţi bebeluşi dezvoltă o pasiune pentru culorile aprinse, cum ar fi nuanţe de roşu şi portocaliu, pe obiecte din ce în ce mai complexe. Încurajează astfel de atitudini prin a-i arăta copilului cât mai multe fotografii, desene puternic colorate, cărţi destinate vârstei respective şi jucării cu diverse texturi, care să îi stimuleze curiozitatea.
La cinci luni deja se descurcă mai bine cu identificarea obiectelor mici şi fac diferenţa între anumite nuanţe, pentru ca la opt luni deja vederea lor să fie îmbunătăţită şi să poată să îşi coordoneze mişcările. Asta în timp ce la 12 luni vederea le este parţial dezvoltată. Simţul vizual continuă să se amelioreze până la vârsta de doi ani, când în mod normal, ar trebui să fie completă.
Dacă ai vreo îngrijorare în ceea ce priveşte capacitatea copilului de a vedea mai bine faci o programare la medicul specialist.