Aproximativ 94% dintre medicii de familie implicati in studiu recomanda pacientilor vaccinarea anti HPV ca metoda de profilaxie primara impotriva cancerului de col uterin.
De asemenea, 86% dintre medicii chestionati considera necesara implementarea unui program de vaccinare anti HPV in Romania. Se mentioneaza, totusi, in procent de 40%, ca este nevoie de o mai buna informare inainte de inceperea programului de vaccinare obligatorie.
Spre deosebire de anii trecuti, interesul pacientilor pentru vaccinul impotriva HPV a crescut semnificativ, principalele intrebari adresate de acestia medicilor fiind legate de eficienta vaccinului (22%), varsta potrivita pentru vaccinare (17% dintre pacienti), precum si de efectele adverse ale acestuia (47%).
In Romania, 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, o rata de 28,96% fata de 10,99% cat este media in Europa. Anual, in tara noastra se inregistreaza aproximativ 3.000 de cazuri noi de imbolnavire de cancer de col uterin, de 16 ori mai mult fata de media europeana.
Vaccinarea anti HPV (profilaxia primara) previne infectia si declansarea bolii, fiind foarte eficienta pe termen mediu si lung. Impreuna cu profilaxia secundara (testul Babes-Papanicolaou), vaccinarea asigura o scadere de pana la 94% a riscului de cancer de col uterin.