Sistemul imunitar este pus în funcțiune și de mâncare, nu numai de accidentări, paraziți sau microbi. Unele alimente sunt recunoscute ca fiind cu potențial de risc mare, pentru că provoacă alergii, dar oamenii au în fiecare zi diverse inflamații provocate de alimente periculoase. Din păcate, acest răspuns inflamator a fost legat de afecțiuni mai grave, precum obezitate, diabet, boli de inimă și chiar cancer.
Vestea bună este că deși unele alimente provoacă inflamații, altele sunt cunoscute tocmai pentru proprietățile lor antiinflamatorii.
Tipuri de alimente care provoacă inflamații:
- lactate (cu excepția iaurturilor naturale);
- zahăr;
- grăsimi rele;
- carnea procesată;
- cerealele procesate;
- îndulcitori artificiali;
- coloranți și arome artificiale.
Tipuri de alimente care reduc inflamațiile:
Există numeroase alimente delicioase și sănătoase care au proprietăți antiinflamatorii, printre care:
- ceapa;
- usturoiul;
- fructele de pădure;
- peștele;
- nucile;
- uleiul de măsline;
- ghimbirul ;
- turmericul.
Concluzia este că deși nu poți evita toate mâncărurile care provoacă inflamații, te poți asigura că ai o dietă echilibrată bucurându-te de multe alimente sănătoase, proaspete, care au proprietăți antiinflamatorii.