Leslie Hawke a venit in Romania in 2001 ca voluntar al Peace Corps si de-atunci nici ca am mai plecat. In numeroasele interviuri pe care le-a dat, a spus ca a ramas pentru ca aici simte ca aici oamenii au cea mai mare nevoie de ea. Ce face, concret mama unuia dintre actorii mari de la Hollywood, Ethan Hawke, in acest colt uitat de lume? Este presedintele unei fundatii, Ovidiu Rom, coordonatoarea programului “Fiecare copil in scoala”, al carui scop este ajutorarea copiilor nevoiasi si familiile acestora. Nu dandu-le bani, ci sprijinindu-i sa-si continue studiile pentru a termina macar un liceu, cu diploma de bacalaureat ei putand obtine o slujba mai buna.
Ok, dar de ce un interviu legat de sport, vei spune. Fiindca Leslie vine dintr-o lume in care sportul face parte din educatia fiecarui copil. Oricat de supraponderala ar fi natia americana, sportul face prte din cultura lor. Miscarea, cel putin pentru cei din upper class, este ceva firesc. Poate de aceea, Leslie Hawke, la varsta la care singura miscare pe care o fac majoritatea romancelor e slalomul cu caruciorul de cumparaturi printre rafturile supermarketului, isi gaseste timp sa mearga la sala de trei ori pe saptamana, sa faca plimbari cu bicicleta, pilates…intr-un cuvant, sa se mentina in forma.
Ce faceti pentru a va mentine in forma?
Intai si intai, atunci cand trebuie sa ajung la o intalnire, incerc pe cat posibil sa renunt la masina si sa merg pe jos, sau iau metroul iar distanta ramasa o parcurg pe jos. In al doilea rand, incerc sa merg la sala de trei ori pe saptamana (dar de cele mai multe ori ajung doar de doua) si o data pe saptamana fac exercitii pilates, care sunt, de altfel, preferatele mele! In al treilea rand ar fi munca pe care o fac cand merg la casa pe care o am la tara, langa Buzau. Acolo, cand nu am de taiat lemne sau de sapat, imi place sa ma plimb cu bicicleta.
Aveti un antrenor personal?
Nu, din simplul motiv ca nu vreau sa ma extenuez. Exercitiile pe care le fac sunt ridicol de simple, dar fiindca imi plac, am ajuns sa le fac foarte bine. Pentru mine, cel putin, conteaza mai mult sa faci miscare, sa faci exercitii variate, sis a le faci pana la capat si bine si mai putin epuizarea fizica. De exemplu, ador sa merg cu bicicleta in aer liber, dar n-as suporta sa pedalez la bicicleta de camera.
Mai exact, in ce consta antrenamentul?
O sedinta completa cuprinde:
- 10 minute de mers alert pana la sala
- Odata ajunsa la sala, 30 de minute de mers si mai alert pe banda
- 10 minute de stretching pe saltea
- Ridic greutati timp de alte 10 minute
- Stau in cap timp de 1 minut. Nu stiu la ce ma ajuta dar ma face sa ma simt foarte bine si ador s-o fac.
- Inchei antrenamentul cu 10 minute de sauna.
Dupa ce criterii v-ati ales sala de fitness?
Merg la World Class Downtown pentru ca pot ajunge pejos, in doar 10 minute, este spatioasa, aerisita si dotata cu multe aparate.
Cat de des faceti miscare?
Incerc sa fac zilnic 40 de minute de sport, dar din pacate sunt zile in care ma misc doar de la pat pana la calculator.
Ce obiective v-ati fixat?
Vreau sa ajung la greutatea de 54,5 kg, lucru care rareori reusesc sa-l obtin. Pe de alta parte, nu deapasesc 56,5kg, astfel ca obiectivul e sa-mi mentin greutatea undeva in jurul a 55kg. In rarele ocazii cand ajung sa am sub 55kg ma plac cel mai mult!
Insa mai presus de toate, vreau sa ma simt bine in pielea mea, atat in cea ce priveste exteriorul, felul in care arat, dar si sa sa ma simt bine din punct de vedere psihic. Pentru mine cel putin, exercitiile fizice sunt mai importante pentru starea de spirit, pentru sanatatea psihica cu alte cuvinte, decat pentru un corp armonios. Asta ma motiveaza cel mai mult sa-mi gasesc timp si sa ma mobilizez pentru a merge la sala.
Ati fost dintotdeauna o fire sportiva?
Am fost dintotdeauna o fire activa, dar nu foarte sportiva. De altfel, nici nu sunt multe locuri unde sa faci sport in Bucuresti, nemaivorbind de traficul care iti ingreuneaza drumul pana acolo. Daca as avea propriul meu teren de tenis, de exemplu, ar fi o treaba. Dar am pur si simplu o aversiune cand vine vorba sa ma urc in masina si sa conduc catre locul cu pricina.
Cand ati inceput sa faceti sport?
Cand am implinit 50 de ani! Vorbesc serios. Pana atunci singura activitate fizica pe care o faceam in mod constant era mersul pe jos. Nimic altceva care sa ma solicite. Aveam un tonus muscular cat de cat bun, iar mersul pe jos era suficient pentru a-mi mentine starea de spirit buna. Dupa care am implinit 50 de ani si - ouch! - nu mai puteam scapa asa de usor, doar cu mersul. De fapt tin minte ca aveam vreo 30 de ani cand fiul meu mi-a spus “mama, esti prea tanara ca mersul pe jos sa fie principala ta activitate fizica!”. Odata cu ivarsta mi-am dat seama ca am nevoie de exercitii mai riguroase.
Pe ce parte a corpului puneti accentul?
In ultimul timp, sincera sa fiu, doar pe abdomen si pe spate.
Cu care parte a corpului va mandriti si la care considerati ca mai aveti de lucrat?
Sunt mandra de picioarele mele dar nu pot spune acelasi lucru despre abdomen si piept.
Ce altceva mai faceti pentru a va mentine in forma?
Merg saptamanal la masaj si incerc sa-mi termin exercitiile cu 10 minute de sauna. Cat despre diete, cand eram mai tanara puteam sa mananc orice fara sa ma ingras. Cu cat imbatranesc, cu atat trebuie sa lucrez mai intens. In ultimul timp, am renuntat sa mai reduc carbohidratii, preferand in schimb sa mananc de toate, dar in portii mici. In acelasi timp, cred ca e mult mai ok sa mananci in fiecare zi ceva dulce decat sa te abtii trei zile si dupa aceea sa dai gata sase dulcuri pe nerasuflate. Imi place, de asemenea, sa citesc carti despre diete. Nu le urmez niciodata sfaturile cu strictete, dar faptul ca le citesc ma motiveaza.
Foto: Amarjit Sidhu