Dar faptul ca omul nu gandeste constient, nu echivaleaza cu o stare de paralizie a activitatii psihice. Ca urmare, ceea ce se intampla ziua, se continua si noaptea. Dar acest fapt, se va face cu „instrumentele” disponibile in momentul respectiv.
Faptul ca un vis are un impact este firesc si de asteptat. Fiind o expresie a activitatii psihice, visele vor vorbi, asa cum se poate, despre ceea ce framanta, doreste, preocupa o persoana. Cand visul nu este ignorat atunci i se acorda atentie. O persoana aflata intr-o psihoterapie, va intelege altfel visele pentru ca ele au un sens care poate sa fie vazut. Dar in afara cadrului psihoterapeutic, ce facem cu visele.
Faptul ca exista un dictionar de vise poate oferi o baza. Rolul dictionarului nu este de a asigura o interpretare cat o linistire. Faptul ca visul inseamna ceva, are un sens de linistire atunci cand simti nevoia sa vezi ce se intampla. Mai este o abordare posibila – oare faptul ca iti pui problema „ce inseamna visul respectiv” nu poate pleca de la presupunerea ca el ti-a produs un impact deosebit?
Cand am inceput sa scriu randurilea acestea aveam in minte situatia in care dupa ce visezi ceva, sa te simti speriata de ceea ce ai visat si de faptul de a fi visat. Pe masura ce scriu realizez ca impactul este mult mai mare decat „a te speria”. Dar cred ca pentru a fi interesata de un vis nu este necesara sperietura respectiva ci este suficient ca trairea sa depaseasca un anumit prag si sa nu intervina o aparare psihica de tip: „e doar un vis”.
Dar, sa revenim la situatia cu „te sperie un vis”. Asta inseamna ca ceva din contextul lui a produs un impact major, a adus in „discutie” o tema care provoaca neliniste. Din moment ce gandirea nocturna si gandirea din timpul zilei nu sunt decat doua parti ale lumii psihice am putea presupune ca acest lucru oricum te sperie. In vis nu simteai spaima respectiva. Treaz fiind ai ajuns sa simti acest lucru. Oare ceea ce simti este „corect”?
Si atunci ai putea sa te preocupe ceea ce te sperie. Ca este vorba de batranete, moarte sau boala, ca este vorba despre temeri vechi sau noi, ca te simti singura sau asaltata de probleme preocuparea exista si este necesara. Visul nu face decat sa o operatie de simbolizare si semnificare, adica incearca sa iti atraga atentia. Dar e visul tau si atunci cine iti atrage atentia? Oare nu tot propria persoana e cea care incearca sa iti spuna ce e ceva care merita atentia ta pentru ca oricum te preocupa?
Ceea ce este important si ramane important este functionarea ta psihica. Incercarea de a izola visul de restul vietii si de a-l interpreta in sine, ca si cum restul nu ar exista este o forma de a nu lua in seama ceea ce te preocupa.
Solutia ar fi sa iei in seama preocuparea pe care o ai si sa incerci sa iti construiesti o abordare a ei. Dificultatea majora ramane ca incerci sa negi ceea ce te preocupa, faptul ca ai o problema pe care nu vrei sa o vezi. In momentul in care o vei vedea, preocuparea va deveni vizibila si ea poate sa capete un sens si pentru gandirea diurna. Acest demers necesita un soi de curaj care, in fapt, nu este decat o grija autentica pentru propria persoana.
Se poate scrie mult despre vis si despre ceea ce reprezinta el. Dar sa nu uitam un lucru important – visul nu se exprima in mod direct ci deghizat.