Gusto Graser s-a nacut in anul 1879 la Brasov si avea sa devina "tatal hipiotilor" inca de la 1900. El batea strazile Europei in lung si-n lat propovaduind pacea, renuntarea la proprietatea privata si traiul in armonie cu semenii nostri, dar si cu natura.
Vegetarian convins, iubitor de arta si cu valori si principii de neclintit, Gusto Graser s-a imprietenit cu laureatul Premiului Nobel pentru literatura, Hermann Hesse, care l-a folosit drept muza pentru personajele sale de roman. Hermann si Gusto au cutreierat Alpii impreuna, in izolare completa, meditand cu orele pe crestele muntilor. Filosofia lui Graser a ajuns si la Matisse si Picasso, acestia invartindu-se in aceleasi cercuri.
El a devenit un simbol al pacifistilor germani si, pentru ca nu se abtinea si isi spunea ideile in piata publica, a fost arestat in repetate randuri pentru instigare si apoi expulzat intrucat era considerat un pericol pentru sistemul politic. Din fericire, odata ajuns in Austria a fost internat intr-un ospiciu cu toate ca, anterior, primise condamnarea cu moartea. Dupa ce este eliberat isi continua activitatea, ceea ce ii pune in pericol libertarea, dar si viata. Asadar, Gusto ajunge sa traiasca in anul 1940 ascuns in podul unor prieteni din Munchen unde continua sa scrie, cu toate ca ii este interzis.
In anul 1958, Gusto moare in anonimat si saracie intr-un cartier marginas al Munchenului. La acest moment, doar o parte din opera sa este tiparita.
Citeste mai multe pe www.povestisasesti.com
Citeste si: