mark

Zuckerberg și-a cumpărat o vilă în Washington. Suma...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise i-a adus joi un omagiu lui Val Kilmer, rivalul...

Citeste mai mult»
Russell Brand

Russell Brand a fost pus sub acuzare pentru viol de...

Citeste mai mult»
alexandra stan

Alexandra Stan, după ce a fost surprinsă cu noul iubit:...

Citeste mai mult»
dana nalbaru bebe

Dana Nălbaru, deranjată de agitația dintr-un oraș: „Abia...

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

Producţia următorului film „James Bond” începe la Londra:...

Citeste mai mult»
Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»

Mai aplicam trucurile bunicii in nutritia copiilor?

De în Sport 12 mar 2009
"Mananca tot din farfurie" auzeam des in gospodariile bunicilor si ulterior in casa parintilor. Noi, curiosi din fire, intrebam intodeauna de ce este asa de obligatoriu sa nu lasam resturi la masa. Si parca si acum aud vocea bunicii care incerca sa ma convinga prin diverse trucuri: "pentru ca e norocul tau" sau " pentru ca altfel nu cresti mare" sau ca o mananca pisica si nu e bine. Si reusea: cat aveam in farfurie, atat mancam. Se mai aplica in ziua de azi astfel de retete? Si daca da, sunt ele sanatoase? Afla parerea dr. nutritionist Serban Damian in legatura cu acest subiect.
Multi copii au ramas cu reale sechele in urma unor astfel de incercari  ale parintilor sau bunicilor de a-i determina pe copii sa manance cat mai mult, pentru a creste mari si frumosi. Sora mea este exemplul cel mai elocvent: cand era mai mica, nu era o gurmanda innascuta, iar efortul de a manca tot din farfurie, ca indrumare a parintilor a fost ca un bumerang. S-a complacut in astfel de dorinte si indemnuri parintesti pana la refuz. Si acum este oripilata doar de auzul unor cuvinte din gura unor parinti inca promotori ai acestor obiceiuri si nici acum nu intelege de ce trebuie sa mananci tot din farfurie, daca pur si simplu te saturi mai repede.

Aceeasi educatie am primit-o si eu numai ca eu am fost mai pofticioasa si mai gurmanda din fire, ceea ce nu ma afecta prea tare, insa un alt obicei a fost instalat in cazul meu: acela de a ravni la savurosul desert numai dupa ce terminam cele doua feluri principale de mancare. Iar ca orice copil, preferam desertul in locul oricarui aliment, astfel ca nu prea aveam de ales si  ma "sacrificam" pentru acest scop.

Am vorbit cu dr. nutritionist Serban Damian de la Superfit Expert despre aceste mici trucuri, dar si de obiceiuri de odinioara si l-am intrebat daca le mai putem integra in epoca noastra in programul alimentar al copiilor nostri. Este sanatos sa mananci tot din farfurie, chiar daca nu mai poti? Nu este un pas spre obezitate ca un copil sa manance doua feluri plus desert la o singura masa? Le putem da apa in timpul mesei sau e mai bine ca ea sa fie consumata la sfarsit? Este bine sa ne recompensam copii prin dulciuri pentru fiecare fapta buna pe care o fac? La toate aceste intrebari am incercat sa aflu raspunsul de la specialistul nostru si iata ce am aflat.

"Mananca tot din farfurie"


Obligatiunea de a manca tot din farfurie este cu dus si intors, pentru ca uneori este recomandat, alteori insa este mai bine sa renunti la acest obicei, spune specialistul. De exemplu, daca ai un copil care se incadreaza in limite normale de greutate, este sanatos si activ, atunci este foarte bine sa il lasi sa manance cat poate, pentru ca va stii exact cat are nevoie sa manance.

Insa, daca respectivul copil este subnutrit de exemplu, sau putin sub parametrii normali de greutate, atunci efortul de a-l aduce la o greutate corespunzatoare este posibil sa fie sustinut de acest indemn de a manca integral din farfurie.

Dr. Serban Damian ne recomanda sa fim foarte atente la marimea portiilor, aceasta fiind unul dintre principalii fatorii declansatori ai obezitatii. Evident ca marimea difera in functie de varsta sau de greutate, de aceea specialistul indruma parintii sa intrebe medici nutritionisti, pediatrii sau sa citeasca carti de specialitate pentru a-si creste copiii intr-un mod armonios. Nu putem fi indiferente la portionarea farfuriilor si la calitatea preparatelor cu care ne hranim copiii, pentru ca mancarea de acum poate influenta viitorul sanatatii adultului de mai tarziu.

In rest, ca sfat general, nutritionistul recomanda farfurii moderate cu mancare, de bun simt cum s-ar spune si evident de calitate foarte buna, cat mai sanatoasa, portii cu care nu avem cum sa dam gres in cresterea armonioasa a copilului nostru.

"Desertul numai dupa ce mananci si felul 1 si felul 2"


Nu asta ar fi problema, si anume ca respectivul copil ar primi desertul numai dupa ce mananca, ci cantitatea de mancare ingerata personal mi se pare cam exagerata in zilele noastre pentru un copil, avand in vedere statisticile de obezitate ingrijoratoare care sunt afisate peste tot.

Specialistul sustine ca si aici discutam de o problema relativa, dezbatuta  in raport cu starea de sanatatea si greutatea respectivului copil. Si aici depinde de marimea farfuriei si a cantitatii din interiorul ei. Sa incercam sa fim moderate in crearea portiilor la copii. Daca stam sa ne gandim, spune specialistul, felul 1 consta in supa, care nu este foarte hranitoare, de aceea este indicat sa i se ofere si felul 2 ,care intotdeauna este mai consistent si apoi un desert, care insa nu face parte mereu din categoria deserturilor sanatoase, din pacate.

Oricum in functie de varsta, kilograme, inaltime, avem grija sa portionam bine mancarea si, daca deja copilul este obisnuit cu acest stil alimentar, trebuie sa gatim cat mai sanatos, iar felul 2 care este cel mai satios, trebuie sa constea in cat mai multe legume si eventual bucati de carne slaba, gatite intr-un mod cat mai natural. Iar de preferat este sa inlocuim dulciurile cu fructele, sunt mai sanatoase si mai putin daunatoare corpului.

De cele mai multe ori parintii folosesc acest truc si pentru a determina un copil sa manance fie supa pe care nu o place asa de mult sau felul 2, pentru ca in final sa ajunga la desertul mult dorit, asigurandu-se astfel ca a mancat suficient de bine inainte.

"Bei apa numai la sfarsitul mesei"


Cam in acest stil am fost si eu educata, de aceea curiozitatea mea a fost destul de mare in aceasta problema. Nu aveam voie sa beau apa in timpul mesei, insa niciodata nu mi s-a explicat de ce. Nutritionistul sustine ca de obicei nu se bea apa in astfel de momente pentru a nu se dilua sucurile gastrice. Ideea este sa nu umpli stomacul inainte de a-ti asigura toti nutrientii necesari pe care trebuie sa ii iei de la o masa.

Astfel, de cele mai multe ori parintii le interzic copiilor sa bea apa in timpul mesei, pentru a nu fi indusi in eroare atunci cand ei spun ca s-au saturat, pentru ca apa nu face altceva decat sa umple stomacul si sa creeze o senzatie temporara de statietate. Prin bautul apei la finalul mesei, parintii se sigura ca s-au aprovizionat cu toti nutrientii necesari. Nu este un gest sau un indemn gresit din punct de vedere nutritional.

"Pentru fiecare fapta buna pe care o faci primesti o ciocolata"


In majoritatea cazurilor, parintii recompenseaza copii cu dulciuri, atat de agreate de cei mici, pentru faptele bune pe care le fac. Fapta cu fapta, kilogram cu kilogram si iata cum a devenit copilul tau obez!

Este un gest gresit pe care parintii il fac si nu isi dau seama ca astfel risca sa pericliteze sanatatea lui.  Dr. Serban Damian avertizeaza ca dulciurile creeaza intr-adevar o senzatie de placere imediata si are rolul demecanism de reglare a deficitului de glucoza din sange. In parametrii normali, creierul functioneaza cu glucoza, iar cand aceasta scade sub nivelul mediu, se creeaza senzatia de a manca "ceva dulce" care creeaza acea stare de bine prin eliminarea endorfinei si a serotoninei din creier. Insa, atata timp cat copilul nu cere neaparat aceste dulciuri, dorinta care ar surveni in urma unui deficit de glucoza, iar noi totusi il "indopam" cu bomboane si alte prajituri, menite sa fie considerate "premii" de buna purtare, este foarte nociv, deoarece copilul nu va refuza niciodata o ciocolata daca i se da, iar kilogramele in plus vor aparea inevitabil.

Incercati sa gasiti slabiciunile copilului vostru, pasiunile lui si sa il recompensati prin alte metode legate de acestea, eliminati ideea de premiu in mancare, mai ales in zilele noastre cand se poate aluneca foarte usor in panta alunecoasa a obezitatii.

Tu iti mai hranesti copilul dupa astfel de traditii culinare?

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
05 apr