Foarte probabil ca ai observat, si tu, un lucru interesant: daca mai multi oameni iti relateaza, in detaliu, o aceeasi intamplare, istorisirile lor contin mici sau mari diferente, dar niciodata nu sunt absolut identice. La fel, daca tu esti cea care le povesteste unor oameni ceva, fiecare va percepe sau va interpreta ceea ce ai spus, in felul sau.
Oare de ce? Si, mai mult, este asta important?
Vom descoperi ca este foarte important si, in plus, acest subiect ne da voie sa incepem sa patrundem in conceptele de baza ale NLP-ului, fara de care nu am putea aplica tehnicile pe care acesta le foloseste. Asadar, totul are un inceput, iar inceputul nostru suna cam asa: “Harta nu este teritoriul”. Axioma numarul 1.
HARTA NU ESTE TERITORIUL...Hmmmm. O metafora, cu siguranta. Este o modalitate de a exprima, simplu si plastic, un adevar foarte profund: nimeni nu percepe realitatea asa cum este ea, la modul 100% pur si obiectiv. In schimb, fiecare om percepe realitatea asa cum ii da voie mintea sa, adica o filtreaza si o interpreteaza intr-un mod propriu. Daca realitatea ar fi un teritoriu, ce facem noi este sa ne desenam, in minte, o harta a lui – mai mult sau mai putin asemanatoare cu realitatea.
Iar ceea ce ne influenteaza in felul in care percepem realitatea este istoria noastra, personala, de viata: convingerile, mentalitatea, opiniile, parerile, valorile, scopurile pe care le avem...asa ca nu exista doi oameni care sa aiba doua harti absolut identice. Da, unele harti pot fi foarte asemanatoare – si, atunci, spunem ca omul acela gandeste ca si noi si ne place de el – sau pot fi foarte diferite, iar asta ne poate crea curiozitate sau, din contra, disconfort, dificultati de comunicare sau chiar enervare? :)
Cu alte cuvinte: exista atatea perceptii cati oameni sunt. Fiecare om traieste in propriul sau univers interior si, constient sau nu, spera ca altii sa ii poate descifra tainele si sa il poata intelege. E absolut fascinant...peste 6 miliarde de oameni, peste 6 miliarde de harti mentale...De exemplu, pe unele harti scrie, printre altele: “fereste-te de oameni”, pe altele “comunica si fa-ti prieteni”, pe unele “viata e grea”, pe altele “viata e un dar de la Dumnezeu”; anumite harti contin indicatii de genul “invata si dezvolta-te”, pe cand altele te sfatuiesc “fa ceea ce stii si nu-ti mai bate capul cu altceva”, unele iti indica pericole exact acolo unde altele vad oportunitati...
Cred ca ai prins ideea.
Care sunt aplicatiile practice ale acestei axiome? Te invit, daca nu faceai deja asta, sa iei in considerare ca ai putea sa:
-??? incepi sa ii privesti pe oameni intr-un mod nou: sa ii observi, cu multa atentie, fara sa ii judeci. Sa repetam: fara sa ii judeci. Pur si simplu educa-te sa observi, cat mai obiectiv cu putinta, ceea ce oamenii fac si spun, cu atentia unui mic detectiv Colombo. Acest obicei, fara de care nu ai avea nici o sansa sa devii un bun nlp-ist, se deprinde in timp, asa ca ai rabdare.
-??? in loc sa iti spui? “iata un ciudat, un nesimtit sau un tip enervant” ai putea sa gandesti: “iata un om care gandeste altfel decat mine”, “iata un om care, probabil, a avut parte de alte experiente de viata” sau “iata un om care inca nu stie sa comunice”. In loc de “asta e un prost” ...poti realiza ca ai in fata un om care percepe informatia altfel decat incearca sa i-o transmita interlocutorul sau care, in aceasta situatie, trebuie sa gaseasca o cale mai simpla sau, poate, mai clara de a comunica!
-??? observa-te si pe tine cu atentie: gandesti pesimist sau esti ca un robotel care isi repeta aceleasi idei, face aceleasi alegeri sau chiar aceleasi greseli? Daca da, este pentru ca harta dupa care te orientezi in viata ar putea contine anumite greseli, asa ca ratacesti aiurea in loc sa ajungi la destinatia propusa.
Singura “realitate” pe care o poti cunoaste este cea creata de mintea ta, deci este intr-o mare masura subiectiva si poate fi schimbata! Intreaga ta viata se schimba atunci cand iti schimbi felul in care gandesti.
Aceasta axioma ne va da voie sa intelegem si sa simtim ca, pentru a putea comunica cu ceilalti, trebuie sa putem analiza cum arata si ce contine universul lor interior, pentru a le putea vorbi “pe limba lor”. Ne mai da voie sa ne putem upgrada propria harta mentala, incat sa obtinem succesul mai repede, mai placut si mai usor. Nu-i totuna daca ai o harta de la 1800 toamna, neclara si desenata cu mana sau una superba, ultramoderna, realizata din satelit...
?
? Cu multa dragoste,
?????????? Carmen