Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»

Mai multi bani in buzunar la sfarsit de luna!

De în Monden 24 sep 2009
Criza ne face sa strangem cureaua si sa renuntam la lucrurile care ne plac: adio iesire in week-end la munte, adio cina romantica la restaurant si, cel mai grav, oooo, nu! adio shopping saptamanal. Cu toate acestea, situatia nu este chiar asa de grava, daca stii cum sa cheltuiesti cu cap. Cu un program de economisire bine pus la punct vei invata sa-ti faci ordine in prioritati astfel incat la sfarsitul lunii sa ramai cu ceva bani in buzunar, pe care sa ii poti folosi dupa bunul tau plac.

Plan de actiune

Andrei Turcanu, consultant partener FINAND, este de parere ca solutiile concrete pentru echilibrarea bugetului unei familii cu venituri medii prin reducerea cheltuielilor depind de fiecare familie, de modul de viata al persoanelor componente, de nivelul datoriilor fixe si de alte trasaturi personale.

"Pentru a economisi pot fi considerate general valabile urmatoarele actiuni:

- evidenta veniturilor si cheltuielilor lunare in scris, pe hartie sau in excel, si calcularea in procente pe fiecare natura de cheltuieli din totalul venitului lunar (de exemplu, daca se observa ca 20% din venitul lunar a fost cheltuit pe benzina si masina, atunci se pot lua masuri pentru reducerea acestor costuri).

- stabilirea in scris a listelor de cumparaturi (mall sau hypermarket) anterior plecarii la cumparaturi, in special in cazul hypermaket-urilor", ne sfatuieste specialistul.

9 sugestii salvatoare

1. In primul rand ar trebui sa incepi sa iei masa mai mult pe acasa si sa renunti la restaurant (in caz ca se numara printre obiceiurile tale saptamanale). Daca erai dependenta de clubbing, iti recomandam terapia prin muzica... la domiciliu. Gandeste-te numai cat te costa intrarea, consumatia si, eventual, sa rezervi o masa in club. Nu-i asa ca in felul acesta ai ajunge sa economisesti cateva sute de ron?

2. Este toamna, asa ca de acum incolo iesirile la mare sau la munte vor fi mai rare decat in timpul verii. Daca te gandesti totusi sa pleci pentru cateva zile in fara orasului, de preferat ar fi sa iei trenul. Aceasta alegere nu este insa intotdeauna cea mai buna, pentru ca se poate intampla sa economisesti bani si sa pierzi timp (sa ne gandim cate mii de ore intarziere au avut trenurile noaste numai anul trecut!)

3. Sa trecem acum la problema care ne preocupa cel mai tare: mancarea. Evident, infometarea nu este o solutie, asa ca haide sa vedem la ce poti renunta. In primul rand la mancarea nesanatoasa, de la fast-food. Din lipsa de timp necesar pentru a pregati ceva elaborat, tentatia de a manca la repezeala ceva "consistent" este mare. Gandeste-te totusi ca banii pe care ii dai pe o shaorma uriasa sau pe o pizza gigantica pot fi cheltuiti pe ingrediente naturale, pentru o mancare cu adevarat sanatoasa. La fel de bine ai putea renunta la "crontanelele" de care abuzezi in timpul serviciului: chipsuri, covrigei, biscuiti. O solutie ar fi sa-ti pregatesti in fiecare dimineata o caserola cu mancarea gatita de seara sau un sandvis. In felul acesta nu numai ca pui cativa banuti deoparte, dar iti formezi un obicei de a manca sanatos si la ore fixe.

Shopping-ul este o alta problema spinoasa, prin urmare trebuie abordata cu mult tact (cu alte cuvinte trebuie sa ne convingem pe noi insene ca nu face bine la... buget sa aruncam pe haine mai multi bani decat este necesar.) Asadar avem o lista de cumparaturi. Cum procedam? Pai... prin eliminare. Chiar este nevoie sa-ti cumperi doua perechi de pantofi, trei camasi, doua costume etc? Analizeaza-ti bine prioritatile si taie ce este in plus. O alta solutie este sa pleci la cumparaturi cu o lista si cu o suma fixa de bani. Incearca sa nu apelezi la card. De fapt, gandeste-te ca nu ai niciun ban pe card ca sa nu te lasi tentata de ideea de a apela la "fondurile de urgenta".  Incearca sa nu te uiti doar dupa haine "de firma". Asta nu inseamna sa-ti cumperi lucruri de proasta calitate, insa eticheta nu justifica intotdeauna pretul sau calitatea unui produs. Daca trebuie sa mergi la o nunta in perioada urmatoare, te-ai ars! Nu-ti cumpara alt costum/rochie decat daca cel pe care l-ai purat la ultimul eveniment de acest gen nu te mai incape.

Incearca sa nu mai apelezi la saloane de infrumusetare decat atunci cand este cazul: evident, nu poti risca sa-ti bagi singura foarfeca in par insa de pensat poti sa o faci si singura, la fel si unghiile.

Renunta la taxi si incearca sa-ti faci abonament pentru mijloacele de transport in comun. Mergi pe jos cat de mult poti: este sanatos si e pacat sa nu profiti de vremea frumoasa de afara.

Trimite-ti bona in "somaj tehnic" si roag-o pe buni sa petreaca o perioada de timp cu cel mic. Cu siguranta ii va face placere. Daca esti foarte ocupata, ai putea sa incredintezi cateva saptamani "coletelul" bunicilor, cu conditia sa-l vizitezi cat de des poti. (Instinctul tau matern nu te va tine multa vreme departe de cel mic!)

Ca sa ai facturi cat mai mici la lumina si intretinere, invata-te sa nu mai lasi lumina aprinsa sau apa curgand in baie. Pentru a monitoriza zilnic costul apelurilor telefonice, obisnuieste-te sa folosesti serviciul de cost control si incearca sa nu te intinzi la vorba, mai ales daca interlocutorul tau este in alta retea.
 
Ca un ultim sfat, pune pe hartie toate cheltuielile lunare: prioritati (lumina, intretinere, telefoane) versus "si altele". Pentru acestea din urma, fixeaza-ti o suma pe care sa n-o depasesti. Daca te abati de la regula,  "taxeaza-te": sacrifica o cutie de pantofi sau un borcan pe care sa scrii mare: "bolul rusinii". Pentru fiecare abatere de la regula (ex: convorbiri telefonice mai scumpe de x centi), fixeaza o suma pe care sa o bagi la "pusculita". In felul acesta, la sfarsit de luna vei avea un mic fond de economii, de care poti dispune dupa bunul plac.

Ce au facut ele...

Pentru a  afla cat de greu este sa te reorganizezi financiar in anul de gratie 2009 (anul crizei), am cerut parerea catorva femei de succes. Iata ce ne-a spus Simona Tartacuta,  Marketing Manager la Cetelem IFN:

"Inainte de a trece la reducerea cheltuielilor, fiecare dintre noi trebuie sa isi faca o analiza analiza atenta a bugetului familial. In acest sens, este foarte util un planificator de buget. Cu ajutorul acestuia, vom invata sa facem diferenta intre cheltuieli obligatorii, non-obligatorii, dar si dorite. Bineinteles pe primul loc in respectarea platilor sunt cheltuielile obligatorii - respectiv rate, chirie, intretinere, utilitati, alimente. Cheltuielile non-obligatorii (cinema, restaurant), dar mai ales cele dorite (innoirea garderobei, obiecte decorative si de menaj) pot fi evitate cu succes. Astfel, o privire mai atenta in sifonierul personal poate avea rezultate pe care nici nu le-ati anticipat: o camasa cumparata doar pentru ca era in tendinte si pe care nu ati reusit sa o imbracati niciodata poate fi acum solutia perfecta pe care o cautati. Mai mult decat atat, o tinuta veche, bine accesorizata poate fi la fel de stralucitoare ca una noua. Nu aveti nevoie decat de un pic mai multa creativitate in a exploata la maximum tinutele de care dispuneti deja. Iar acest lucru este valabil si atunci cand vine vorba de confortul caminului dvs. Daca simtiti nevoia de schimbare, cu putina inventivitate, puteti recrea obiecte pe care pe moment sunteti tentata sa le aruncati. Cu ajutorul lor si un cost minim sau chiar egal cu zero veti reusi sa obtineti atmosfera de nou pe care o cautati". 

Putem asadar realiza un echilbru intra intrari si iesiri astfel incat sa nu fim nevoite "sa strangem cureaua", din contra, sa ne putem permite in continuare lucrurile care ne plac?

"Bineinteles, daca stim sa pastram proportiile si sa nu exageram cu anumite cheltuieli, putem obtine un echilibru intre ce producem ca si salariu intr-o luna si micile placeri pe care dorim sa ni le indeplinim. Acest echilibru nu poate fi insa atins daca nu facem si anumite sacrificii, mai ales in aceasta perioada.

Exista insa solutii si pentru cei care nu sunt dispusi sa renunte la tot arsenalul de cumparaturi care le fac viata mai usoara. Astfel, acestia pot exploata la maximum flexibilitatea pe care ti-o ofera un card de credit.  Cu ajutorul acestuia,  pot avea bani la dispozitie oricand si oriunde. Cardurile de credit reprezinta metoda cea mai la indemana pentru iesirea din incurcatura atunci cand este nevoie rapida de bani. Deschiderea unui card de credit (cont) nu necesita o birocratie excesiva si, mai mult decat atat, ofera facilitati multiple. Astfel, cardul de credit ofera posesorului o flexibilitate maxima, putand fi folosit atat pentru plata la comercianti, cat si pentru retragere de numerar de la bancomate in tara si in starinatate. In plus, utilizarea unui card de credit este foarte avantajoasa in conditiile in care rambursarea are loc (intervine) in interiorul perioadei de gratie, in acest caz dobanda perceputa fiind de 0%. In cazul in care plata nu intervine in perioada de gratie,  suma de rambursat creste", ne explica specialistul.

Alte femei sunt mai pesimiste:

Daniela: "Evident ca am devenit mai atenta de cand cu criza si imi dramuiesc banii la limita. Mai ales ca nu ar fi vorba de criza propriu-zisa, dar si de scumpirile care nu mai contenesc sa apara. Asadar, necesitatile si lucrurile urgente de platit au devenit cheltuieli repetate in fiecare luna, fara rasfaturi, caci nu ne mai permitem. Salariul meu se imparte astfel: facturi (telefon, lumina etc); abonamente RATB, cartele de metrou, etc; datorii (daca am); mancare (cea mai mare parte a banilor merge pe alimente si consumabile); haine? Mai rarut, ca-i mai dragut: cel mult o bluza pe luna sau o geanta (imi place totusi sa ma rasfat, sa simt ca am muncit si eu pentru ceva); iesit in oras: si acestea s-au rarit destul de mult, dar ies si incerc sa nu cheltuiesc foarte mult. Mi-ar placea sa imi cumpar mai multe carti, dar imi este imposibil sa investesc, mai ales ca s-au scumpit foarte tare. De alte placeri mai costisitoare nu mai zic, caci evit sa ma gandesc la ele. Daca raman cu ceva bani la sfarsitul lunii? No way! Sunt la limita!

Sonia: "E la fel ca inainte de criza... Eu tocmai vroiam sa cer o marire de salariu, cand, ce sa vezi, din SUA, tara tuturor posibilitatilor, atacand toate continentele a venit minunata criza economica. Si ce panica, ce jale! N-am renuntat la nimic. De mancat tot trebuie sa mananc, de spalat la fel, chiria tot trebuie sa o platesc si evident la sfaritul lunii tot ZERO lei in buzunar am. Nu mai ies asa de des, poate inainte mai aveam ceva leuti si pentru asta... in rest, saraca am fost, saraca am ramas!"


Tag-uri:
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

(24.09.2009, 18:45)
Plus ca sfaturile voastre, desi simpatice, sunt iluzorii. Nu ies in oras cu fetele ca nu am bani. Ce-o sa faci, o sa le chemi la tine si o sa le servesti cu un ceai la plic si o mancarica de fasole? Abonament la sala, ca desi mancam numai la sufertas, ne-am umplut de colacei? Nu sunt bani, facem sport de-acasa (vezi sa nu...:)). Vacanta? Sa fim seriosi...Nunta? Copii? Casa? Deja vrei prea multe. Si uite asa la 30 de ani clachezi si degeaba mai strangi pentru pensie. Solutia? Salarii decente. Pentru ca din 8-12 milioane abia se poate trai. 5 se duc pe chirii, inca 2 pe facturi...
Răspunde-i
(24.09.2009, 18:33)
Economisesti bani pe tren? Riiiight. Indiferent de distanta, iesi MULT mai ieftin cu un drum cu masina, cu prietenii, si un plin de motorina/benzina impartit la 3 sau la 4.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
03 apr