Exista proverbe si idei stramosesti care par ca nu si-au pierdut nici o clipa din valoarea lor initiala si s-au inradacinat in cultura noastra timp de zeci si sute de ani! Dar asa cum unele s-au dovedit a fi inca actuale si perfect aplicabile chiar si odata cu trecerea anilor, alte astfel de zicatori au palit in fata timpului si schimbarilor mentalitatii epocilor si au disparut complet. Exista insa si o serie de expresii celebre care se clatina in fata omului modern, fara a face parte dintr-o categorie anume, fiind confuze si incercand cu tot dinadinsul sa pastreze urme in fata transarilor radicale ale valorilor culturale si educationale din contemporaneitate.
Una astfel de dicton pare sa fie chiar "dragostea trece prin stomac". Ma gandesc ca exista zeci de sensuri prin care putem explica aceasta expresie, iar conotatiile sunt confuze, unele mai pragmatice, altele mai romantice. Nu o sa ma refer aici la cazuri in care criza financiara afecteaza sute de familii, iar certurile de cuplu par sa ia nastere tocmai din imposibilitatea de a mai intretine o familie si de a completa meniul intregii luni, ci incercam sa ne pastram in acea atmosfera romantica a expresiei, in care gustul mancarii de acasa reintregeste familia si "condimenteaza" relatia de cuplu. Incerc sa descopar daca aceste activitati de cuplu din interiorul bucatariei sau cinele romantice mai isi au rostul intr-o epoca atat de eficientizata si hedonista, in care cadoul ideal pentru iubita nu mai este o cina la un restaurant select, deci compania persoanei iubite, ci o limuzina de lux, un parfum scump, o haina de firma sau o vacanta exotica sunt cele care par sa fie mai apreciate acum. Practicul in relatia de cuplu ia amploare si pare sa amprenteze vremurile pe care le traim.
Cate dintre noi mai apreciaza un simplu sarut, daca nu este completat de o floare? Cate dintre noi vor sa aiba iubit care castiga mai putin decat ele? Ne multumim de ziua noastra cu un buchet de flori si atat? Te-ai bucurat vreodata de o mancare poate nu tocmai gustoasa, dar "iesita" din dexteritatea mainilor lui? Foarte putine, credeti-ma, mai sunt femeile care apreciaza lucrurile marunte facute de barbati si cunosc zeci de exemple care vin sa intareasca aceasta idee... Mancarea este unul dintre acele lucruri marunte care poate fi un stimul in relatia de cuplu, care poate o joaca romantica si chiar o dovada de iubire. Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, ne lamureste daca mai au preparatele culinare vreo putere sa intareasca sau chiar sa apropie o doi oameni.
Mancarea ca mijloc de comunicare
Pornesc de la o intrebare mai generala... Cum arata familia moderna? Cate semnificatii mai are astazi cuvantul "familie" in fata membrilor ei? Numai raspunzand la aceste intrebari putem descifra ceea ce inseamna sa iei masa in familie. Pana la urma de ce discutam aici de mancare si familie? Nici eu nu par sa inteleg de ce este un subiect atat de important sa dezbatem o chestiune in aparenta banala si fara a prezenta un interes spectaculos pentru cititori. Insa, pe cat de banal si firesc ar trebui sa fie acest concept de familie, pe atat de inexistent, sau mai degraba deformat este in ziua de azi. Au disparut valori familiale traditionale, mostenite de la stramosi, una dintre ele fiind chiar aceasta "masa in familie". Am vizitat multe familii si foarte putine mai respecta acest ritual de bun-simt care se dovedeste in final sa fie chiar liantul intregii relatii familiale dintre membrii ei, linistea si autentica
Familia moderna renunta la multe dintre aceste obiceiuri de familie considerand ca functionarea familiala este una independenta, fiecare membru avand program propriu si obiceiuri individuale, separate de conceptul de familie, spune Cristina Calarasanu. Totusi aceasta independenta si orientarea spre exterior, in afara familiei, conduce adesea la o distantare, la o izolare unii fata de altii, la deteriorarea legaturilor sau chiar ruperea lor.
Mancam pe fuga, pe unde apucam, cand putem si nu ne mai intalnim cu partenerul nostru la aceeasi masa. Atunci cand mananc eu, el este plecat, iar cand serveste el masa, eu ma uit la filmul preferat, fiind deja satula. Ne intalnim in pat, cand eu deja adorm, asteptandu-l sa termine masa, si ne revedem a doua zi seara, probabil in acelasi context. Este un scenariu implementat in famiile moderne si pe care l-am aplicat cu totii, cel putin o data. Nu este trist? Cum ar arata un altfel de scenariu, reintors din vremuri stravechi, dar ideal pentru intretinerea unei relatii de cuplu actuale: o masa pregatita impreuna cu persoana iubita, savurata la un pahar de vorba in care va informati reciproc despre cele mai noi activitati si lucruri pe care le-ati intreprins in ziua resepctiva, la sfarsitul careia unul spala vasele, celelalt strange masa, pentru ca mersul la culcare sa se faca in acelasi timp si pentru ca nici unul dintre voi sa nu adoarma inainte... ci impreuna. De aici puteti continua voi cursul evenimentelor, eu nu ma mai bag...
Mancarea... "jucaria" dragostei
Ca tot am ajuns la capitolul dragoste, sentimente, relatii, intimitati, etc., lasand un pic la o parte cadrul familial, incercam sa aflam cu ce poate mancarea contribui la inchegarea unei relatii sentimentale sau la mentinerea flacarii aprinse, chiar si peste ani.
Mai sunt inca barbati care apreciaza mancarea gatita acasa, de propria sotie, in ciuda faptului ca situatia financiara le-ar permite servirea mesei la orice restaurant fandosit. Am cunoscut o astfel de persoana cu ceva ani in urma, care vorbea cu atata mandrie si sinceritate de priceperea si indemanarea frumoasei lui sotii intr-ale gatitului. Nu o sa uit niciodata vorbele lui: "nici cel mai scump si rafinat preparat culinar din lume nu se compara cu mancarea de acasa, facuta de sotia mea". O spunea intr-un fel anume, se bucura de fiecare data cand spunea "sotia mea" si nu uita niciodata sa spuna "saru'mana pentru masa" la final. Sa fie oare gustul de "acasa" cu adevarat mai dulce si savuros? Poate ca, pe langa alimentele obisnuite puse in mancare, fiecare sotie adauga un strop de condiment numit "iubire" prin care ii tine legati de casa pe barbati.
De asemenea, uitam astazi de frumoasele momente din bucatarie, cand ambii parteneri contribuie la prepararea mesei, iar micile nazdravanii si rasfaturi din lacasul aromelor si gusturilor (un sarut furat in timp ce cureti un cartof, un servetel intins la taiatul cepei, etc., un zambet si o privire tandra) vin sa condimenteze iubirea, si pot constitui foarte bine un preludiu pentru o noapte de vis.
Dupa noaptea pasionala, descoperim o alta latura sentimentala in care mancarea se implica vrand nevrand: micul-dejun la pat. Este o adevarata placere si o dovada de dragoste neconditionata ca iubitul sa te rasfete cu astfel de trucuri, parca sa te rasplateasca pentru momentele minunate pe care le petrece alaturi de tine. Crezi ca numai in filme se intampla asta? Te inseli amarnic, nu este vis, ci pura realitate si exista astfel de cupluri in care rasfaturile culinare nu sunt o raritate. Faptul ca nu avem parte zi de zi de asa ceva, sau faptul ca unele dintre noi nu cunosc aceasta afectiune din partea barbatului iubit, nu inseamna ca nu exista. Eu cunosc cupluri care au 25-30 de ani de casatorie, care inca mai stiu ce inseamna cafeluta cu o floare langa cafeaua sau ceaiul preparat de el, o mancare preparata cu dragoste pentru scumpa lui sotie sau un sarut gingas, atunci cand ea se pregateste sa il rasfete cu desertul preferat.
Psihologul sustine ca a gati o cina pentru sot, sau a pregati impreuna o masa pentru intreaga familie devin, din pacate, obiceiuri destul de rare in familia moderna si o parte a rutinei automatizata de nevoia de a lua masa, lipsite de investirea afectiva, de continutul pe care acest gest il poate comunica, lipsite de mesaj. Prin renuntarea la aceste traditii familia parcurge un proces de dezradacinare si de dezinvestire a legaturilor din interiorul familiei in contextul unor relatii superficiale si goale, spune specialistul.
Pana la urma marea intrebare era: mai apropie sau nu mancarea un cuplu in vremuri moderne? Se pare ca da, daca stim cum sa profitam de momentele pe care le petrecem impreuna la bucatarie, daca intelegem cu adevarat ce inseamna sa iei masa impreuna cu intreaga familie si nu separat, si daca punem mai mult pret pe preparatele culinare iesite din propriile noastre maini si uitam de recile si indiferentele platouri de mancare de la restaurant. Un cuplu se incheaga mai tare in astfel de momente, pentru ca are posibilitatea sa comunice, sa impartaseasca si chiar sa rezolve probleme. Nu mancarea propriu-zisa poate ca face diferenta, ci timpul datorat prepararii si servirii ei. Astfel, mancarea este un aliat de nadejde al dragostei, oferind sansa multor cupluri sa redescopere micile placeri si satisfactii ale bucuriei de a fi indragostiti, chiar la propria masa, savurand deliciosul desert preparat cu multa afectiune chiar de cei doi parteneri.