Inainte sa am un copil ma uitam, de multe ori, la femeile de succes – vedete de televiziune sau femei de afaceri cunoscute - care pareau sa-si revina miraculos dupa sarcina si sa isi reia viata tumultoasa pe platouri sau la birou, aparent fara efort si fara nici un conflict interior.
De atunci mi s-a parut oarecum fortata si declarativa dezinvoltura cu care se angreneaza, fara sa clipeasca, unui program de 10-12 ore de lucru pe zi, cand bebe abia avea cateva luni. Asta in conditiile in care copilul reprezinta "centrul universului" lor si pictorialele cu superbe aparitii de mame perfecte si copii perfecti invadeaza presa si revistele "glamour".
Testand experienta mi se confirma faptul ca povestile sunt doar povesti de citit la mare, sub umbrela si isi au locul lor apreciat in lectura noastra de weekend.
Asa ca, inainte sa ai un copil, te provoc sa raspunzi la intrebari:
Cat timp esti dispusa sa petreceti cu bebe ?
Si nu ma refer aici la a arunca cate o privire distrata catre patutul copilului, in timp ce tu butonezi frenetic la laptop. Ci la timp de calitate in care sa va jucati impreuna.
Cate ajutoare / bone / bunici / et comp iti permiti ?
Pentru ca, daca nu ai 5 bone, ca Monica Columbeanu, atunci e bine sa faci o planificare atenta a resurselor financiare ale familiei si sa ai o discutie deschisa cu bunicii (n.b. am o prietena care isi propusese sa-si paseze odorul bunicii dar, dupa un timp, s-a constatat ca bunica avea mai mult decat putea "duce" si isi dorea – asa ca a fost nevoita sa mai angajeze o bona care sa o dubleze pe bunica).
Ce fel de sef / sefa ai ?
Lucrezi intr-o multinationala si ai un sef tanar, workaholic si fara familie si copii? Lasand extremele la o parte, verifica "istoricul" angajatelor anterioare si vezi ce te asteapta: cate luni de concediu maternal le-au fost permise, daca le-a fost acceptat un program flexibil cand au revenit la lucru.
S-ar putea sa iti dai seama ca nu vei face fata, la intoarcere si ca trebuie sa te "reorientezi" catre un alt tip de job, mai putin solicitant.
Esti dispusa sa faci un efort suplimentar ca sa te mentii pe linia de plutire ?
Pentru ca, oricat de intelegator si flexibil ar fi seful tau, daca nu lucrezi intr-o organizatie care taie frunza la caini, el sau ea asteapta de la tine rezultate si performanta. Este greu atunci cand bebe e racit sau ti se pare apatic sa te mai focusezi asupra target-urilor, dar, ca sa ai eficienta dinainte, efortul trebuie sa fie dublu.
Vei lucra "in salturi", va trebui sa iti planifici mai bine activitatile, vei fi nevoita sa renunti la cafeluta de dimineata cu cea mai simpatica colega, ca sa-ti folosesti timpul la maxim.
Si, in final, poti tine pasul pe termen lung ?
Chiar daca bebe va creste, trebuie sa fii langa copilul tau si la 2 ani, si la 3, si la 7. Asa ca, gandeste-te daca acest efort concentrat poate fi mentinut pe termen lung. Daca nu, exista solutii alternative: un business personal ori un job de "numai" 8 ore pe zi.
Totul e o chestiune de alegere!