Nu mai este ceva neobisnuit ca femeile sa faca un copil dupa varsta de 30 de ani sau chiar 40. Desi majoritatea au parte de o sarcina sanatoasa, exista o serie de riscuri asociate cu sarcina tarzie.
Poate fi dificil sa concepi
Nu este corect, dar, din pacate, este cat se poate de adevarat. Fertilitatea incepe sa scada treptat pe masura ce femeia se apropie de varsta de 30 de ani, iar dupa 35 de ani, riscul de infertilitate devine foarte probabil. Daca o femeie in varsta de 30 de ani are sanse de a ramane insarcinata de 20%, pana va implini 40 de ani, sansele scad la 5%. Daca ati incercat de sase ori la rand sa ramaneti insarcinate, dar fara succes, este recomandat sa consultati un specialist. Daca sunt alte probleme care impiedica conceperea, cum ar fi endometrioza sau fibrom uterin, multe pot fi solutionate.
Pierderea sarcinii
O femeie care ramane insarcinata dupa 30 de ani prezinta un risc mai mare de a nu putea duce sarcina la capat, iar riscul se dubleaza in cazul celor cu varsta trecuta de 40 de ani. Cauza cea mai frecventa o reprezinta anomaliile genetice care sunt foarte probabil in cazul sacinilor tarzii.
Anomalii genetice
Pe masura ce inaintezi in varsta, ovulele nu se mai separa corespunzator si astfel iau nastere probleme care pot duce la pierderea sarcinii sau anomalii genetice. Sarcina trebuie trebuie tinuta sub atenta observatie pentru a fi depistata la timp orice astfel de complicatie. Se recomanda un test de sange la 10 saptamani si o ecografie la 12 saptamani, urmata de o ecografie completa la 20 de saptamani.
Afectiuni care dauneaza sarcina
Hipertensiunea si diabetul gestational sunt doua dintre problemele medicale care sunt foarte probabile in cazul femeilor ramase insarcinate dupa varsta de 35 de ani. Daca nu sunt tratate la timp, acestea pot dauna serios fatului. De aceea este recomandat ca medicul sa fie informat cu privire la existenta unei astfel de probleme de sanatate in familie si orice alta afectiune cronica.
O nastere dificila
Chiar si gravidele care s-au bucurat de o sarcina usoara pot sa se confrunte cu complicatii in timpul travaliului. Una dintre cele mai comune complicatii este cea in care placenta blocheaza colul uterin. Femeile trecute de varsta de 35 de ani pot sa se confrunte si cu un travaliu prelungit, pana la 20 de ore si sa sangereze foarte tare, ceea ce va necesita nasterea prin cezariana.
Preeclampsie
Riscul este cu atat mai ridicat in cazul in care femeia este la prima sarcina. Cauzele nu sunt tocmai clare nici pentru specialisti in unele cazuri. Cert este ca diabetul si hipertensiunea pot cauza preeclampsie. Apare dupa a 20-a saptamana de sarcina si se manifesta prin hipertensiune arteriala, prezenta de proteine in urina si aparitia de edem la nivelul fetei si a mainilor. Netratata, pot aparea complicatii atat pentru mama cat si pentru fat. Gravida poate sa sufere insuficienta renala, convulsii, edem cerebral si hemoragii masive, in timp ce fatul nu se dezvolta corespunzator si poata sa moara la nastere.
Probabilitate ridicata de a naste gemeni sau tripleti
Chiar si in cazurile in care nu s-a apelat la tratamente de ferticiliate, o femeie poate sa dea nastere unei perechi de gemeni sau tripleti. Desi acesta este mai degraba un motiv de bucurie, exista totusi si riscuri. Nasterea poate surveni inainte de termen sau copiii pot sa aiba o greutate scazuta la nastere, ceea ce duce la o serie de probleme de sanatate.