Poate ne pripim sa consideram nunta un preview al felului in care vor evolua lucrurile intre tine si soacra ta, dar, vorba englezului, better safe then sorry. Nunta, pana sa ajungi sa o privesti drept cea mai fericita zi din viata ta, e o chestiune stresanta. Iar imprejurarile stresante necesita, pe langa nervi de otel, mult tact. Tensiunea dintre tine si mama viitorului tau sot e o problema spinoasa, dar nu o misiune imposibila.
Catalina Preda, dupa ce a consiliat zeci si zeci de perechi de miri si a urmarit organizarea a tot atatea nunti, e in masura sa ne explice cum stau (si cum ar trebui sa stea de fapt) lucrurile intre mirese si soacre in pragul nuntii: “Totul este sa stii cu cine ai de-a face si sa intorci situatia in favoarea ta. Soacra iti poate fi o aliata pe viata si atunci esti o norocoasa, sau poate sa fie mereu capricioasa si nemultumita, si atunci ai de furca. Pentru a fi in relatii bune cu mama-soacra, trebuie sa inveti sa te apropii de ea si sa afli ce fel de om este, tinand cont de faptul ca si tu vei fi la un moment dat la randul tau soacra, poate chiar mama de baiat, si ca dupa cum nu ti-ai ales soacra, nici ea nu te-a ales pe tine. Prin urmare, nu sunteti obligate sa va iubiti si sa va apreciati, insa merita sa incercati macar pentru linistea cuplului vostru”.
Miezul problemei: deciziile le ia cel care plateste
“Drepturile soacrei sunt direct proportionale cu obligatiile ei. Dupa principiul "cine da banu' ia si deciziile", daca ea plateste, e dreptul ei sa se implice si sa hotarasca o parte din pregatirile nuntii. Daca voi sunteti cei care achitati notele de plata, poate sa vorbeasca pana raguseste!”. Cumva, avem acelasi sentiment ca in adolescenta, cand tu vroiai sa vii acsa la ora X iar tatal tau striga gesticuland “atata timp cat traiesti sub acoperisul meu, faci cum spun eu!”. Money is power.
Maritisul nu e un moft. Sau daca e, intereseaza-te mai intai daca ti-l poti permite. Catalina Preda ramane pe pozitie: “Important este ca mirii sa isi asume cheltuielile legate de nunta, asa cum isi asuma cu maturitate viata de adulti. Ca asta inseamna credit sau imprumuturi, o atitudine de adult inseamna "sunt om mare, ma mut la casa mea, deci ma descurc". Este important sa aveti o nunta asa cum v-ati dorit, fara compromisuri, discutii interminabile si incercari esuate de a impaca si capra si varza.
Daca te complaci in situatia in care socrii si parintii tai platesc integral pentru nunta, sau pur si simplu, tu si logodnicul tau nu puteti acoperi printr-un imprumut intreaga suma de care aveti nevoie si le creti ajutorul, vorba Catalinei, cred ca trebuie sa iti asumi si sacrificiul de a avea o nunta nu in totalitate pe gustul tau. “Pentru ca, asa cum tu nu esti obligata sa faci ce vrea soacra ta la nunta ta, nici ea nu e obligata sa plateasca pentru ceva ce nu-i place”.
Cum sa abordezi problema – ghid pentru imbalnzirea mamaei soacre
Invit-o la pranz si multumeste-i. Da, ai citit correct. Multumeste-i pentru faptul ca va este alaturi tie si iubitului tau in stresul pregatirilor de nunta, pentru sfaturile ei intelepte si nu in ultimul rand pentru rafinamentul si bunul ei gust. Acum ca ai periat-o, treci la fapte.
Spune-i ca vei avea nevoie de ea la fiecare doua saptamani (sau o data pe luna, in fuctie decat de cicalitoare este) nu doar pentru a o pune in tema cu pregatirile, dar si pentru a te consulta cu ea cand ai de luat vreo decizie. E crucial sa te tii de cuvant!
Clarifica din capul locului un lucru important, si anume ca oricat de de mult ai aprecia sfatul ei, daca tu vrei sa iei alta decizie, ea trecbuie sa accepte asta. Adu-i insa aminte cat de importante sunt sugestiile ei pentru tine. Spune-i ca sfaturile ei te ajuta sa vezi lucrurile mai bine, ca ai nevoie si de o alta perspective. Apoi pune-o la treaba:
1. Da-i doua sau trei sarcini si deadlinul de rigoare pentru fiecare dintre ele. Dar doar daca esti absolute sigura ca de acele doua sau trei sarcini vrei sa se ocupe ea. Catalina preda te sfatuieste sa eviti pe cat posibil sa o atragi in activitati care au legatura cu dorintele tale, “tocmai pentru a nu declansa un conflict de interese”.
2. Dupa ce le indeplineste, nu uita sa ii multumesti din suflet pentru efortul depus, reamintindu-i cat de mult inseamna acel gest pentru tine si fiul ei. Pentru efect maxim, ai grija sa fie de fata si alte persoane din cercul vostru. Trebuie sa o faci sa se simta apreciata! Si, da, e necesar un extra-multumesc la nunta, de fata cu mesenii.
Solutii de compromis
Catalina Preda e de parere ca “ca sa faci armistitiu cu soacra, ar fi ok sa o implici in alte activitati ale nuntii, care nu presupun prea multe sugestii din partea ei”.
1. “Mergeti impreuna sa alegiti rochia ei, costumul socrului, activitati in care stiti sigur ca este absolut necesara parerea ei”.
2. “Exista cazuri fericite in care mama soacra isi doreste sa faca cadou rochia de mireasa. Atunci ea poate sa insoteasca mireasa in cautarea rochiei ideale, sau poate pur si simplu sa achite suma necesara achizitionarii ei, fara a se implica la cautari si sugestii”.
3. “Mama soacra se ocupa de ospatul de dupa nunta, asa zisa "ciorba de potroace", cand pregateste pentru invitatii mirelui si miresei (familii si prieteni buni) o masa imbelsugata cu ciorba acra si aperitive alese”.
In incheiere, un ultim sfat: “nu uita ca o soacra nu e nici mai mult, nici mai putin decat o mama si majoritatea dintre noi vom ajunge intr-o zi sa avem una sau sa fim una. Incercati sa stabiliti cu mama soacra, o relatie matura, bazata pe respect reciproc, chiar si pe prietenie”.