O solutie a fost insa gasita, pentru ca bunica micutei – mama tatalui sau - a fost cea care a trebuit sa se deplaseze in India pentru a adopta in mod oficial fetita. Jurnalistii punctau in acea stire faptul ca, din punct de vedere legal, tatal sau biologic ii este acum frate.
Atat stresul, cat si poluarea si nenumarati alti factori ne afecteaza gradul de fertilitate. Cu toate ca medicii ginecologi spun ca nu ar trebui sa ne facem probleme decat in cazul in care nici dupa un an de zile de contacte sexuale regulate si neprotejate nu apare sarcina, cei care isi doresc foarte mult un copil sunt si extrem de afectati de costurile mari ale inseminarii artificiale.
Internetul si ziarele romanesti sunt pline de anunturi in care familii cauta femei care sa accepte sa le poarte copiii. Cei mai multi vor o femeie tanara, sanatoasa, care sa aiba o familie si care sa fi nascut cel putin un copil. Viciile nu sunt acceptate si nici lipsa de seriozitate. Sunt anunturi de mica publicitate, in care isi pun toate sperantele o femeie si un barbat incapabili sa aiba copii. In majoritatea anunturilor se specifica si suma de bani pe care mama purtatoare ar primi-o, in cazul in care ar accepta "targul": intre 7000 si 20000 de euro.
In goana cu care incercam sa facem calcule financiare complexe ne scoatem complet din minte ce s-ar putea intampla daca noua ca familie sau, mai grav, ca persoane ni s-ar intampla ceva si nu ne-am mai putea ocupa de copilul nascut de cea care ne ajuta, mama purtatoare. Cu siguranta, nici unul dintre noi nu isi poate inchipui cum s-ar purta mama purtatoare cu micutul daca nu i s-ar mai da bani. Psihologii americani sustin ca femeile care recurg la acest procedeu si devin mame purtatoare practica metoda autosugestiei pentru a-si "educa" organismul in ideea ca sarcina nu le apartine si ca nu este copilul lor, ci al unei alte familii.
Ne putem gandi ca "accidentele" care se intampla in alte tari - India, Japonia - nu s-ar putea intampla in Romania in veci, dar adevarul este ca sistemul legislativ romanesc nu este inca pus la punct foarte bine. Pentru a afla mai multe, ne-am adresat avocatului Stefan Vlad, de la cabinetul de avocatura Vlad si Minea Associates.
In Romania nu exista, insa, un mod de a inregistra faptul ca un bebelus este nascut de o mama purtatoare. Ca singura posibilitate exista un act pe care familia il primeste si prin care se atesta parintii biologici si faptul ca bebelusul a fost conceput in vitro.
In rest, se face un act la notar, act prin care mama purtatoare se obliga sa le dea copilul parintilor sai naturali imediat dupa nastere.
Dar, in afara de cazurile in care ai norocul ca in familie sa ai o sora, o cumnata sau o verisoara dispusa sa te ajute si sa iti poarte copilul, ce alta solutie iti mai ramane? Discutiile despre posibilitatea redusa ca o membra a familiei sa accepte sa te ajute in acest fel m-au facut sa ma intreb cat de multe femei ar face acest sacrificiu. Nu se mai pune problema de a ne gandi la bani sau la motivele care ne-ar face sa acceptam, sau nu, acest lucru, ci doar gandul ca aceste persoane – mamele purtatoare - imprumuta cate o bucatica din ele insele fiecarui copil pe care il nasc.
Sunt foarte curioasa sa aflu care este parerea voastra asupra acestui subiect. Ati apela la o mama-purtatoare daca ar fi singura solutie? Daca sora sau prietena cea mai buna v-ar cere-o, ati fi de acord sa o ajutati devenind mama-purtatoare? Scrieti-mi pe forum!