Excesul de grasimi are un impact negativ asupra sanatatii. Consumul de alimente bogate in grasimi creste numarul de calorii, ceea ce poate duce la luarea in greutate si la obezitate. Obezitatea este un factor de risc pentru numeroase boli, dintre care diabetul, bolile cardiace, cancerul, litiaza biliara, sindromul de apnee în somn si osteoartroza.
Grasimile sunt esentiale pentru o dieta sanatoasa. Ele dau energie si protejeaza organismul de schimbarile din mediul inconjurator, mentin integritatea membranelor celulare si ajuta la absorbtia nutrientilor.
Unele tipuri de grasimi contribuie la pastrarea sanatatii, altele cresc riscul aparitiei diverselor maladii.
Grasimile alimentare trebuie sa fie prezente in alimentatia cotidiana, in jur de 2 pana la 3 grame/kilogram corp/zi (sa fie aproximativ 30-35% din aportul energetic total).
Dar acest nivel este foarte usor depasit, pentru ca lipidele nu sunt intotdeauna vizibile. Grasimile "ascunse" sunt cele care sunt continute de alimente care nu par a fi grase, cum ar fi: carnea, mezelurile, branzeturile, sosurile, crèmele, untul.
Organismul dumneavoastra are nevoie de grasimi pentru a functiona in mod corespunzator. Grasimile sunt nu numai o sursa de energie dar transporta si vitaminele solubile in grasimi (A, D, E si K) din alimente in sange.
Grasimile asigura de asemenea sanatatea parului si pielii, protejeaza organele vitale, izoleaza corpul si dau o senzatie de satietate dupa mese.
Limitati aportul de grasimi din dieta, dar nu incercati sa le eliminati complet.
Nu toate grasimile sunt la fel. Descoperiti pe care sa le evitati si pe care sa le consumati moderat. Majoritatea alimentelor contin mai multe tipuri de grasimi – saturate, polinesaturate, mononesaturate si acizi grasi trans – dintre care unele sunt mai bune pentru sanatate decat altele.
Nu e nevoie sa eliminati complet grasimile din alimentatie. E de preferat sa alegeti tipurile de grasimi mai indicate si sa le consumati moderat.
Anumiti acizi grasi au un rol fundamental in organism si nu pot fi sintetizati de catre organism, si din aceasta cauza trebuie introdusi prin alimentatie. Este vorba in principal de acizii grasi polinesaturati prezenti in cantitate importanta in anumite uleiuri vegetale: ulei de soia, de floarea-soarelui, de ovaz. Sunt denumiti uneori vitamina F.
Uleiul de parafina are un beneficiu aparte pentru organism; el nu este absorbit de catre organism si nu aduce nicio calorie, dar nici vreun element cu valoare nutritiva. Este folosit in tratamentul constipatiei, deoarece formeaza un fel de “covor glisant” pe peretele intestinal.
Utilizarea sa prelungita poate provoca teoretic carente vitaminice, pentru ca prezenta sa impiedica absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K).
Sfaturi pentru o alimenta?ie echilibrat?
• Prefera pestele si carnea slaba. Consuma peste de 2-3 ori pe saptamana.
• Redu consumul de unt si de lactate grase sau inlocuieste-le cu cele cu continut mai scazut de grasime.
• Limiteaza consumul de mezeluri, deoarece contin 40% grasimi saturate.
• Redu consumul de alimente semipreparate si de tip fast-food.