Zaharul este un glucid rapid care, in afara de aportul energetic, nu contine niciun element nutritiv. Ca si alcoolul, zaharul are calorii “goale”, organismul nostru putand sa functioneze perfect fara niciun gram de zahar.
Renuntarea la zahar este oarecum echivalenta cu renuntarea la un drog, deoarece, pentru multi oameni, dulciurile nu constituie doar un desert, ci sunt alimente de baza care le ofera energie si consolare in momentele grele ale vietii.
Esenta de vanilie blocheaza instantaneu pofta de dulciuri, deci tineti la indemana, in poseta, un recipient mic pe care sa-l puteti mirosi ori de cate ori ispitele va dau tarcoale.
Variantele recomandate de dulciuri mai putin periculoase pentru silueta sunt inghetata, deserturile pe baza de lapte si crema cu continut cat mai mic in grasimi.
Cerealele integrale ?i legumele crude ajut? la reglarea nivelului de zah?r din sânge ?i tempereaz? pofta de dulciuri.
Zaharul este un condiment, nu un aliment! Consumati-l ca pe sare ?i piper, insa putem apela, fara nici o frica, la indulcitorii artificiali – aspartam, ciclamat, sucraloza, zaharina.
Cititi cu atentie etichetele! Zaharul este folosit intr-o multime de produse, de la mustar si conserve pana la mezeluri, deoarece imbunatateste gustul si reduce aciditatea alimentelor.
Ciocolata, napolitanele, bomboanele si gemul "diet" sunt pentru diabetici, nu pentru cei care doresc sa slabeasca, deci nu faceti greseala sa le consumati ”la liber” pentru ca ingrasa le fel de mult.
Dulciurile „light” nu sunt mai sarace in calorii decat „normale”. Variantele "light" sau "diet” trebuie sa insemne continut redus de zahar si grasime si, implicit, continut redus de calorii. Dulciurile "diet" de exemplu , reprezinta capcana in care cade majoritatea celor care nu vor sa renunte la consumul de dulciuri.
Nu exista un zahar care ingrasa mai putin decat altul – indiferent daca e alb, brun, rosu, cubic sau pudra – zaharul are aceeasi valoare calorica, zaharul, chiar daca provine din trestie sau din sfecla de zahar, are aceeasi valoare alimentara.
Zaharul brun este nerafinat si contine cateva saruri minerale si material organic care determina culoarea. De ingrasat, ingrasa la fel, contine 99,7% zaharoza pura.
Mancati orice dar cu masura: 1 sarlota mica (125g) de vanilie sau ciocolata/ 2 degete de ciocolata neagra (4 tablete)/ 2 lingurite de orice fel de prajitura de cofetarie sau tort/ 3 biscuiti cu crema/ 1 inghetata in cornet (waffe) sau 2 cupe de inghetata de orice fel fara frisca/ 1 ciocolata calda/ 1 clatita cu gem sau inghetata/ 3 tablete “After Eight” (menta cu ciocolata) sau 2 bomboane de ciocolata/ 1 portie napolitane ambalata individual/ 4 lingurite de placinta sau tarta cu fructe.
Dulciuri bune: bomboane cu indulcitori tip Solano, sarlota de vanilie, ciocolata ambalaj de 125 g, ciocolata neagra, inghetata cu maxim 7% grasime, sorbetto fructe, deserturi cu indulcitor.
Dulciuri de evitat: orice produs de cofetarie (fursecuri, prajituri, torturi, checuri, rulade, piscoturi, cozonac), napolitane, bomboane, ciocolata cu lapte, fructe, alba, eugenia! (chiar daca e de post e hiper-calorica, zahar de orice culoare si in orice forma, miere, unt de arahide, ciocolata pentru diabetic si alte dulciuri “light” (au fructoza in loc de zahar, dar caloriile sunt aceleasi), inghetata cu sosuri de fructe sau ciocolata, alune, nuci, caramel, creme si pudding.