Aportul crescut de apa dupa alimentele sarate (polidipsie) duce la cresterea diurezei (poliurie) si ajuta la eliminarea excesului de sare, fara a influenta greutatea, deci sarea nu ingrasa!
Persoanele santoase nu trebuie sa se teama de excesul de sare pentru ca organismul are mecanisme complexe de reglare: cresterea concentratiei de sodiu in sange determina eliberarea hormonului numit aldosteron si senzatia de sete, ceea ce duce la eliminarea renala a excesului de sare si apa.
Sarea este prezenta in mod natural in majoritatea alimentelor (lapte, carne) si in toate produsele industriale deoarece imbunatateste gustul si ajuta la conservarea indelungata. Datorita acestei raspandiri nu trebuie sa ne facem probleme in legatura cu aportul de sare – organismul va primi suficient sodium si fara sa punem cu mana noastra “sare in bucate”.
Doza optima este de 5g/zi, considerand exclusive sarea “ascunsa” in diferitele alimente, pentru ca exista sare pana si in fructe!
- mezelurile: 2,5-9 g sare/100g
- pestele afumat: 1,5-5g sare/100g
- branzeturile: 1,8 g sare/100g
- sosurile si conservele: 1,5 g sare/100g
- apa minerala: 1,5-1,7 g sare/L
Sarea este bogata in oligoelemente si saruri minerale: calciu, magneziu, potasiu, iod si fluor. Este recomandat sa se consume sare imbogatita cu iod pentru a preveni tulburarile de functionare a glandei tiroide.
Gatiti gustos si cu putina sare
Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa gatiti, evitand pe cat posibil sa adaugati sare.
• Reduceti progresiv sarea, compensand prin arome (usturoi, ceapa), ierburi aromate (menta, oregano, busuioc, foi de dafin, marar), arome picante (piper, ardei iute, boia de ardei, curry).
• Preferati sa gatiti intr-un mod care va permite sa pastrati savoarea alimentelor, cum ar fi: gatirea sub aburi, inabusit, fiert.
•Alegeti anumite legume (varza, telina), peste (somon, macrou), carne (miel, vita) care au o savoare suficient de pronuntata pentru a nu simti nevoia sa mai adaugam sare;
• Adaugati la mancarurile din carne si la salatele de legume: ulei, otet, lamaie sau vin alb (alcoolul se evapora prin gatire);
• Pentru paste, faceti un sos pe baza de tomate proaspete sau in conserva;
• In cadrul unui regim hiposodat, este util sa incercati produsele pe care este inscriptionat faptul ca este fara sare. Exista in farmacii sare pe baza de potasiu.