Ce este mandala
Mandala provine din sanscrită şi însemană cerc sacru. Aceasta este o diagramă alcătuită din mai multe cercuri şi pătrate combinate în fel şi chip, iar în unele religii orientale reprezintă simbolul cosmosului. În aceste religi, conexiunile cu divinitatea erau facilitate de mandale, folosite pe post de suport pentru concentrare şi meditaţie. Şi în psihologie sunt folosite mandalele, Carl Gustav Jung interpretându-le ca pe simboluri ale individualităţii.
Călugării budişti, dar şi amerindienii folosesc mandalele pentru a invoca energia divină atunci când au nevoie de aceasta în scopuri tămăduitoare. De asemenea, studiile făcute de C. Jung au dezvăluit că vindecarea este facilitată de mandale.
Mandala simbolizează sănătate, armonie, unitate şi ciclul vieţii. Aceasta promovează descoperirea sinelui. Ea este rotundă pentru ca energiile să curgă lin, fără să se izbească de colţuri. Mandala este un cerc, care are un centru, dar este alcătuit şi din imprimeuri geometrice, care simbolizează geometria întregului Univers.
Cum funcţionează o mandala
O mandală este construită începând din interior către exterior. Mandala poate fi folosită pentru efectele sale vindecătoare în 3 moduri: prin analizarea sa, prin colorarea sa sau chiar prin crearea sa.
În zilele noastre, mandalele sunt folosite pentru meditaţie, dar şi pentru tratarea unor tulburări psihice. Iată cele trei moduri prin care te poţi folosi de mandale.
1. Meditaţia
În primul rând, priveşte mai multe mandale şi alege-o pe cea care te atrage cel mai mult. Apoi, stai cât mai relaxată şi priveşte cu atenţie centrul mandalei, despre care se ştie că este "poarta" prin care pătrunzi în lumea spirituală.
Apoi, treptat, fixează-ţi privirea şi pe alte zone ale mandalei. Bucură-te de toate formele pe care le regăseşti şi concentrează-ţi gândurile către mandala pe care o ai în faţa ochilor. Nu lăsa mintea să îţi plece în alte locuri, ci încearcă să fii prezentă.
La început, meditează cu ajutorul mandalei preţ de 10-15 minute pe zi, iar apoi, pe măsură ce timpul trece, rezervă mai mult timp meditaţiei.
2. Crearea propriei mandale
Crearea propriei mandale poate fi o experienţă tămăduitoare foarte puternică. Foloseşte-ţi intuiţia pentru a alege formele cu care îţi personalizezi mandala.
Trebuie să te laşi ghidată de ceea ce simţi atunci când desenezi propria mandala, iar singura regulă care trebuie respectată e că mandala se desenează din mijloc către exterior.
Înainte de a te apuca de treabă, închide-ţi telefonul, trage draperiile astfel încât lumina să pătrundă în încăpere, apoi fă câteva exerciţii de respiraţie, imaginându-ţi că inspiri dragoste şi că expiri frică şi tensiuni.
După ce ai desenat propria mandala, foloseşe-o pentru sesiunile de meditaţie.
3. Colorarea mandalei
Pe internet vei găsi o mulţime de modele de mandale. Tot ce trebuie să faci este să alegi una care îţi atrage atenţia din prima şi apoi să o colorezi în funcţie de preferinţele tale.
Pentru a colora mandala poţi folosi atât creioane colorate, cât şi carioci ori acuarele.