Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Manie, depresie sau lovitura de geniu?

De în Sanatate 23 feb 2009
Putini sunt oamenii care exceleaza in domeniul pe care il iubesc fara sa-si sacrifice in vreun fel linistea sufleteasca si confortul viatii personale. Pot fi cei mai virtuosi pianisti, cei mai talentati scriitori sau cei mai inzestrati oameni de de stiinta iar munca lor, cea mai desavarsita, lipsita chiar si de cea mai mica urma a stradaniei depuse dar atunci cand, incercand sa te apropii de ei, sa constati ca in viata personala, nu sunt decat niste indivizi anxiosi, depresivi, vesnic distrati alaturi de care e greu, daca nu imposibil de trait.

In astfel de cazuri, multi dintre noi inclina sa creada (si pe buna dreptate!) ca au de-a face cu un geniu. Pustiu si neinteles precum ni-l descria Eminescu, distrat si fara astampar, asa cum l-a "zugravit" Milos Forman pe Mozart in Amadeus. Dar oare nu ne pripim? Roxana Niculescu, psihoterapeut si psiholog specialist clinician, ne explica ce se ascunde in spatele acestor comportamente extreme in randurile de mai jos.

Diagnosticarea unor fiinte greu de inteles

Despre genii se spune ca sunt, prin definitie, traznite, un pic sarite de pe fix. Desigur, cum genialitatea nu poate fi diagnosticata clinic, nu exista nici statistici care sa ne confirme aceste posibile efecte secundare ale acesteia. Acesta este, de fapt, punctul de la care a inceput discutia noastra cu psihoterapeutul si psihologul clinician specialist Roxana Niculescu, pe care, mai in gluma, mai in serios, am rugat-o sa ne schiteze un portret al acestor personaje iesite din tipare pe care le invidiem.

"Geniile prezinta o dezvoltare deosebita numai intr-un anumit domeniu. De aceea, intreaga atentie este fixata pe acest lucru", explica Roxana Niculescu. "In consecinta, toate celelalte aspecte ale vietii lor pot avea de suferit. Pot da mai putina atentie aspectului fizic, pot fi mai putin influentate de parerea celorlalti. In momentul in care drumul lor le este foarte clar definit, celelalte aspecte (materiale, sociale, personale) pot trece in plan secund. In momentul in care gandirea lor exceleaza peste nivelul mediu pot, de asemenea, depasi gradul de intelegere a celor din jur".

Adrenalina vietii traite la extreme: sindromul maniaco-depresiv

Sunt oameni care trec foarte rapid de la ras la plans, de la o stare la alta, traind-o cu intensitate maxima pe fiecare in parte. Baudelaire, Scott-Fitzgerald, Hemingway, Virginia Woolf, Edgar Allan Poe sunt doar cateva dintre personalitatile marcante ale literaturii universale diagnosticate cu tulburari bipolare sau sindrom maniaco-depresiv, lucru care ne incurajeaza sa privim din alta perspectiva natura lor usor intunecata, solitudinea in care traiau si fluctualtiile lor de dispozitie, relatate amanuntit in biografii, si sa ne intrebam ce se ascunde in spatele lor. "Unele persoane pot avea fluctuatii de la o dispozitie la alta pe parcursul unei zile. Acestea pot fi normale in anumite situatii", explica psihologul. "De asemenea, pot reflecta o labilitate emotionala, persoana avand un dezechilibru. Cat de adanc este dezechilibrul depinde de intenstitatea trairilor, de durata lor, de rapiditatea fluctuatiilor. Pot fi semnul unei boli (tulburare afectiva bipolara) sau poate reprezenta o perioada mai dificila din viata unei persoane. Exista mai multi factori care pot determina o astfel de dispozitie: factori genetici, de mediu, sociali, de stres", concluzioneaza Roxana Niculescu.

Creativitatea si intensitatea cu care resimtim emotiile

Interesant este ca, intr-adevar,  trasaturile enumerate mai sus corespund intr-o oarecare masura simptomelor acestui diagnostic. "Sindromul maniaco-depresiv presupune alternanta unor perioade de depresie, in care persoana se simte trista, devalorizata, inutila, cu perioade de manie in care apar sentimente de putere maxima, de energie foarte mare, natura si talentul lor putand fi influentate de aceste perioade. Cautarea unor raspunsuri, cautarea unui echilibru pot pune amprenta asupra personalitatii lor. O trecere de la energie maxima, de la o imagine de sine superlativa la o stare de devalorizare si abulie presupune crearea unei prapastii si a unei disocieri interioare. Relatiile create in aceste perioade sunt foarte diferite, precum si adaptarea celor din jur la aceste persoane poate fi dificila", explica Roxana Niculescu.

Ne face aceasta perpetua oscilatie intre agonie si extaz mai creativi? Fara sa ne grabim sa punem creativitatea lor pe seama acestei afectiuni, nu putem nega influenta pe care emotiilor in aceasta ecuatie, cu atat mai mult cu cat ele sunt resimtite de catre individ cu o foarte mare intensitate in cazul unui diagnostic maniaco-depresiv, lucru confirmat si de psihologi.

"Intensitatea emotiilor poate oferi o sursa de inspiratie pentru un autor. Cautarea de sine, cautarea unui echilibru pot oferi, de asemenea, creativitatii o paleta larga de posibilitati. Nu putem spune ca boala le-a oferit creativitatea, precum nu putem spune ca geniul lor artistic le-a generat un dezechilibru", explica insa Roxana Niculescu. "Talentul a fost innascut si cultivat, credintele despre viata au fost dezvoltate o data cu experienta de viata. Modul in care au trait si au relationat a confirmat sau a negat propriile lor conceptii. Dar, in mod evident, cautam si selectionam evenimentele care ne confirma propriile principii. Si in functie de  propriile stari alegem un drum sau altul. Talentul le-a permis exprimarea acestei cautari".

ADD si ADHD, "scuza" geniului distrat?

Jim Carrey si Robin Williams, ambii diagnosticati cu ADD (forma a sindromul ADHD intalnita la adulti) sunt doi dintre cei mai talentati si prolifici comici in viata. E greu sa nu pui neastamparul si energia lor fara limite, charisma lor formidabila pe seama acestei tulburari psihice. Geniile au fost dintotdeauna portretizate astfel, distrate, ba chiar usor sarite de pe fix. Sa ne amintim doar de Mozart in Amadeus, de farsele pe care le facea (si care ii erau mai intotdeauna iertate) la curtea imparatului Franz Joseph. Ne e la indemana sa le privim cu indulgenta: austriecii aveau de-aface cu un copil formidabil de istet si  talentat, care se plictisea teribil atunci cand era pus in fata situatiei de a se conforma gandirii, constrangerilor si stilului de viata al celorlalti.

De aici si pana la a vorbi despre ADHD, sau, si mai mult, a pune talentul, creativitatea si charisma lor pe seama acestei tulburari e cale lunga. ADHD presupune o afectare semnficativa a functionarii (personale, profesionale si in societate) unei persoane sau a unui copil. Geniile functioaneaza la superlativ in domeniul lor preferat. Acest lucru poate crea un dezechilibru in viata personala spre exemplu (neglijarea sotului sau a sotiei, neglijarea copiilor). Acest lucru nu inseamna ADHD ci inseama ca geniile, ca si alti oameni, au limite. Poti excela intr-un domeniu, dar implicit, acest lucru inseamna sacrificii in alte domenii", explica Roxana Niculescu.

Cat despre Jim Carrey, Robin Williams si multi alti asemenea lor, exista posibilitatea ca, tocmai, pentru a depasi aceste probleme, ei sa-si fi concentrat atentia pe ceea ce ii atragea. "Evident, ne concentram mult mai usor pe lucrurile care ne plac, care ne atrag. In masura in care acest lucru a dat rezultate, este normal ca ei sa fi aprofundat acest lucru si sa fi excelat pana la succesul actual".

In cautarea echilibrului

In ce masura toate aceste caracteristici atribuite asa-ziselor genii sunt de fapt doar neajunsuri care ii impiedica sa traiasca in echilibru, dat fiind ca cei mai multi dintre ei ravneau sa atinga aceasta stare (Virginia Woolf, de exemplu)? "Geniile sunt prin definitie o exceptie. Nu stim ce simte, cum gandeste un geniu. Dar putem presupune ca natura lor este, intr-o masura sau alta, superioara", explica psihologul nostru.

In concluzie, nu putem corela geniul artistic al unei persoane cu o anumita boala sau afectiune psihica. La fel de bine, nu putem sti daca persoana respectiva, daca nu ar fi avut un dezechilibru psihic, ar mai fi fost la fel de creativa. "Daca intensitatea emotiilor a ajutat acest talent, e greu de spus. Cu totii cautam un echilibru. Geniile il cauta creand. Asa reusesc sa se exprime. Noi ceilalti, radem, plangem, ne confesam prietenilor. Dar, de asemenea, muncim, citim, cautam un raspuns pentru propria noastra persoana. In momentul gasirii unui echilibru, pot inceta cautarile. Si acest lucru poate incetini creatia. Nu inseamna ca o opreste", concluzioneaza Roxana Niculescu.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 1

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

vreau sa ascult si parerea normala a lucrurilor (13.08.2011, 00:23)
da bineinteles daca ai privi fiecare stare de la inceputu primei amintiri care ti-a daruit starea aia ai sa intelegi ceti confera ea ceti da sa simti fiecare stare apare de la fiecare amintire traita :),lasa-te afundat de ce simti asta iti ofere realizarea de a vedea totu asta doar daca poti sa te afunzi in ce simti fara sa te deranjeze vreun moment ...lucru care as vrea sa ies din el dar nu reusesc ... si cam intodeauna cum mi-am imaginat a iesit ... cand am vrut fericirea oameniilor le-am dato cand am vrut sa leo iau le-am luato
si tot asa cu fiecare stare sau sentiment daca crezi intr-un sentiment bn explicat de mine de ce il simti si ce poti face cu el sau ce sa creat dintr-un sentiment , mai nou am ajuns sa schimb stariile oamenilor fara sa vb doar din privirii si un sentiment ciudat sai zicem asa care il pot explica doar in cuvintele mele si nimeni nul intelege decat pana la un moment dat si apoi se taie filmu ...acum am oprit starea vreau sa o elimin definitiv asta mar face geniu genilor:) cum ii numiti voi ... as fi in stare sa explic si cea facut einstein sau unde a vrut el sa ajunga si oricine
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi