Pentru a afla care ar fi felul in care ar trebui sa ne schimbam putin mentalitatea de cumparatori, macar in aceasta perioada, am apelat la ajutorul lui Andrei Turcanu, consultant partener la Finand Management.
Te-ai intrebat de unde vin problemele pe care le avem cu gestionarea finantelor noastre? Raspunsul este adanc inradacinat in copilaria noastra si felul in care am perceput banii, inca de atunci. Iata ce spune Andrei Turcanu: "Educatia financiara este foarte importanta. Din pacate, majoritatea romanilor nu cunosc notiunile si principiile de baza. In opinia mea, cauza este programa scolara de tip traditional, care are multe influente date de economia centralizata. De exemplu, in scoala primara am invatat sa adunam mere si pere (cel putin generatia mea), si nu dolari cum invata americani."
Falimentul personal pandeste dupa usa
Din pacate, tot mai multi dintre noi se regasesc in situatia in care cheltuim (citeste "achitam facturile") mai mult de la luna la luna, iar asta in situatia in care salariile nu cresc nici macar cu un banut.
Cheltuielile cresc, independent de vointa noastra, salariul ramane acelasi…ce e de facut?
Andrei Turcanu ne sfatuieste: "Economisind o parte din venitul realizat, vei avea un buget personal sanatos si resurse pentru a investi in ideile tale de afaceri sau opotunitatile care ti se ivesc. In situatia in care vei consuma mai mult decat venitul realizat, vei intra in faliment personal si/sau vei deveni un datornic cronic."
Economisire greoaie, trei luni - siguranta financiara, nepretuita
Solutia pe care specialistul o intrevede, nu numai pentru cei aflati in pericol de a intra in faliment personal este stabilirea unui tel: economisirea.
"Un buget personal sanatos iti ofera un confort psihic si o siguranta financiara nepretuita. De exemplu, daca ti-ai stabilit un plan de economisire si dupa o perioada ai acumulat o suma egala cu cel putin 3 salarii lunare, aceasta suma economisita te protejeaza de riscurile companiei in care lucrezi (faliment, restructurari, etc.) sau de incompatibilitatile de serviciu (iti dai demisia din diferite motive), deoarece timp de trei luni ai vreme sa iti gasesti alt serviciu fara a fi nevoit sa iti schimbi stilul de viata sau sa cauti bani la prieteni sau rude."- crede consultantul partener Finand.
Trebuie sa avem o gandire realista si sa realizam ca "efectul de val" produs de faptul ca noi am hotarat sa cheltuim mai putin poate afecta mai multi oameni decat ne-am fi inchipuit. O confirma si spusele specialistului: "Daca vom fi mai chibzuiti in perioada de criza, decat suntem de obicei, va fi mult mai rau, criza va fi mai adanca sau mai lunga. De exemplu, daca clientii angajatorului tau vor fi mai chibzuiti decat de obicei, atunci angajatorul va fi nevoit sa isi restructureze afacerea care are afecte negative asupra angajatilor, furnizorilor, angajatilor ai furnizorilor, etc., un efect de domino. In concluzie, in timp de criza, un comportament realist este mai indicat decat un comportament pesimist, dar atentie la dificultatile/starea domeniului in care profesezi si la cat de sanatos este bugetul personal.
Din contra, in acest context actual de criza pot aparea momente propice unice pentru investitii si achizitii in anumite domenii, dar doar cei care au economisit inainte, in perioada de boom, vor putea beneficia de aceste oportunitati."
Andrei Turcanu ne spune care este cel mai simplu mod in care chiar si o persoana care nu isi gestioneaza bine banii (cum sunt eu, de exemplu) ar putea intai sa analizeze cheltuielile, apoi sa le reduca.
Planul de economii depinde de comportamentul financiar si situatia personala a fiecaruia. Pentru un plan de economii inteligent, recomand -spune consultant partenerul Finand- ca timp de 2-3 luni sa se pune pe hartie/excel cheltuielile lunare, detaliate pe naturi de cheltuieli (rata banca, energie, intretinere, chirie, benzina, hrana, tigari, sucuri, cosmetice, distractie, carti, coafor, masaj, sala, etc,).
Transformati apoi venitul lunar in venit zilnic pe zi lucratoare, si tipurile de cheltuieli in zile de munca. Astfel, veti ajunge la concluzii de genul, pentru tigari muncesc 3 zile pe luna, pentru rata la banca muncesc 12 zile pe luna, pe energie muncesc 1 zile pe luna, si exemple pot continua. Pe baza acestor concluzii, veti identifica singure tipurile de cheltuieli care va consuma din venit mai mult decat merita.
Daca acest mod este dificil sau nu prea da rezultate, recomand sa fie economisita o suma egala cu cea mai mare factura achitata intr-o luna (telefon, intretinere, bon hypermarket, benzina, etc.)
La ce renunt anul asta?
Bine, as vrea sa renunt la o multime de cheltuieli in acest an…problema e ca nu stiu la care dintre ele ar trebui sa renunt in primul rand. M-au linistit cuvintele lui Andrei Turcanu: "Nu trebuie sa fim pesimisti, ci realisti, nu trebuie sa ne schimbam stilul de viata doar pe motivul ca este criza.
Din contra, in timp de criza, cei care au lichiditati deoarece au economisit, au avantajul ca acum pot beneficia de reducerile de pret la active (imobile) si marfuri. De exemplu, preturile materialelor de constructii s-au redus cu pana la 30% in ultimele luni, precum si costul cu manopera."
La ce sa nu renunti
Sunt, cu siguranta, cateva principii de la care nu trebuie sa abdicam nici in "ruptul" cardului. Atunci cand toate merg prost, cand salariile se micsoreaza, firmele intra in faliment si multi dintre noi ne gandim ca nu trebuie sa mai cheltuim banii pe lucruri inutile (cum ar fi detartrajul, sau achitarea taxei pentru cursurile postuniversitare, sau chiar pentru o seara frumoasa petrecuta la teatru).
O confirma spusele lui Andrei Turcanu, consultant partener Finand : "Sanatatea, educatia si cultura sunt domeniile in care daca economisim excesiv acum, efectele negative vor fi resimtite dupa o perioada mai lunga si vor fi ireversibile in mare parte."
Pentru a-l parafraza putin pe nenea George Carlin (un celebru actor de stand-up comedy american), gandeste-te ca in timpul pe care tu l-ai folosit pentru a citi acest articol s-au cumparat o multime de produse, s-au cheltuit gramezi de bani si cativa oameni au hotarat sa-si termine contractul cu viata. Recesiune, nu?