Simbolizeaza: Vechii zeii ai padurilor si ai de fiarelor salbatice identificati cu razboinicii pastori. Virilitate, actiune, violenta, curaj si indrazneala. De aici si denumirea de Micul Malefic.
Semnifica: nevoia continua de progres, impulsivitatea, spiritul de competitie, lupta, dorinta, actiunile dinamice, actiunile de pionierat.
Ziua: marti
Caracteristici fizice:
este a 4-a planeta a sistemului solar dupa Mercur, Venus si Pamant.
este de 2 ori mai mic decat Pamantul.
reprezinta 10 % din masa Pamantului
are doi sateliti Phobos si Deimos
Caracteristici astrologice:
parcurge zodiacul in aproximativ 697 de zile sau circa 24 de luni
are si mers direct si retrograd
retrogradarea dureaza 77 de zile si are loc din doi in doi ani
petrece circa doua luni sau opt saptamani in fiecare semn desi in anumite etape ale ciclului sau poate sta intr-un semn chiar si 5 – 6 luni
miscarea medie zilnica este de circa 2 grad si jumatate
Natura elementara: calda si uscata, masculin
Temperament: coleric
Caracter: primar, emotiv-activ
Guverneaza: zodiile Berbec si Scorpion, Casa a 1 si a 8-a
Demnitati:
Domiciliu: Berbec, Scorpion
Exil: Balanta, Taur
Exaltat: Capricorn
Cadere: Rac
Culoarea: rosu, maro, verde si ultramarin
Metal: fierul, plutoniu activ
Plante: ridichea, piperul, mustarul, ceapa, usturoiul, urzicile, busuiocul, gentiana
Copac: alunul
Anatomic: capul, craniul, cerebelul, nasul, hemoglobina si sangele, muschii, organul sexual masclin, bila, urechea stanga, ochiul stang, maxilarul, sinusurile, creierul, cerebelul, trunchiul cerebral.
Fiziologic: simtul gustului, activarea hormonilor sexuali, mirosul, stres, arderile din organism, digestia - secretiile gastrice, activitatea fizica, raspunsul la excitatia sexuala, sistemul reproductiv masculin (alaturi de Pluto), imunitatea celulara si raspunsul imunitar, produsii de metabolism, de energia pe care o degaja acestia, impreuna cu Pluto si Venus raspunde de functia reproductiva, dar de asta data la barbat, de slabiciunea indusa de boala, de accidentele musculare, de ciclul menstrual.
Psihologic: cautarea unor tipare primare de exprimare a fortei. Arhetipul lui Marte reprezinta temelia spirituala pentru lumea interioara a omului.
Mitologie: Marte la romani, Ares la greci, Kuya sau Maringal in traditia hindusa, Seth - Egipt, Baal - Babylon.
Calitati: curaj, spirit de initiativa, efervescenta, rezistenta fizica, putere de lupta.
Defecte: agresivitate, furie, distrugere, razbunare, razboi, nerabdare.
In astrograma arata calitatea si cantitatea energiei manifestatoare, ceea ce ne dorim cele mai mult, in ce domeniu cheltuim aceasta energie si cum o directionam. Arata cum este abordata confruntarea cu lumea, cu exteriorul, confruntare ce provine din tensiuni, pasiuni, repulsii si manifestari concrete. Arata modul si actiunile prin care nativul cauta sa se impuna si sa manifeste caracteristicele solare si lunare.
Exprima initiativele dar si maniile si brutalitatea, actiunile voluntare, energice, in care loialitatea joaca un rol important (nu intamplator a fost considerat zeul razboiului in mitologia greaca). Marte ne pune fata in fata cu ceea ce este rau in noi si ne apare de cele mai multe ori sub forma celor mai grele teste din viata. Arata locul unde exista cele mai mari sanse de a ne descoperi partile negative si acest loc da si energia cea mai mare pentru a putea sa luptam pentru a ne depasi limitarile; arata omul care si-a constienizat greselile si vrea sa se transforme. Intr-un fel Marte ne forteaza sa ne rezolvam greselile punandu-ne de multe ori in fata faptei implinite. In aceste situatii, omul intr-un mod instinctiv descopera adevaratele lui valori, calitati si le canalizeaza spre a castiga lupta impotriva propriilor neajunsuri. Deci Marte arata nu neaparat un potential, ci mai ales modalitati de valorificare a acestor potentialuri.
Tot de Marte tine impulsul sexual, directie in care coopereaza cu Venus, Marte fiind activ iar Venus fiind pasiv. Uneori apare o lipsa de rafinament in semnul in care Marte este pozitionat. In fiinta umana Marte reprezinta trezirea, capacitatea de a manifesta sau distruge prin activitate concreta, directa care necesita punerea in valoare a energiei, disponibila dar latenta. Fara acest aspect detonator omul nu ar putea realiza nicio manifestare exterioara dirijata de vointa.
Marte este puterea alchimica ce transforma materia in energie, este focul, este explozia interioara. Procesele de trasmutare si sublimare sunt de asemeni puterea lui Marte. Energia latenta trezita sau nascuta din transmutare si sublimare trebuie apoi sa se manifeste si sa produca transformari. Canalizarea energiei pentru a realiza ceva pana la obtinerea rezultatelor dorite este tot a lui Marte. Motivatia actiunilor tine insa de Soare, Luna, Mercur si Venus. Este o minune pentru multi oameni cum este posibila trecerea de la idee, de la vointa sau de la instinct la actiune. Aceasta minune este Marte. Astfel isi gaseste expresia in planul fizic prin activitati ce necesita energie bruta, sporturile, meseria de politist, de ofiter dar si in aspect rafinate precum chirurgia si misionarismul. Este remarcabil precum Ares in mitologie (a fost instruit prin exercitiu). Tot asa Marte, in fiinta umana, poate fi instruit astfel incat omul sa dobandeasca dibacie in actiune si pricepere in transmutare si sublimare, dibacie ce poate sa vina din exercitiu.