Scolioza reprezinta o deviție patologica laterala a coloanei vertebrale, in special in regiunea dorsala, caracterizata prin curbura laterala in plan frontal si rotație vertebrala
Scolioza produce dureri de spate cronice, probleme de respira?ie ?i dureri de cap, toate în functie de gravitatea curburii coloanei vertebrale.
Durerea si disconfortul nu sunt singurelel simtoame al scoliozei, intregul corp sufera din cauza presiunilor si tensiunilor musculare de la nivelul vertebrelor, de-a lungul carora mii de fascicule nervoase calatoresc spre țesuturi, muschi și organe.
O evaluare profesionala este necesara înainte de a gasi o forma eficienta de terapie.
Masajul este folosit pentru a ameliora starile de disconfort ale scoliozei, unde se folosesc manevre specifice ce au ca scop tonifierea musculaturii din exteriorul curburii si manevre pentru relaxarea musculaturii din interiorul curburi, unde fibrele musculare sunt mai scurte.
In timpul masajul se pot introduce manevre mecanice, termen folosit adesea ca terapie cranio-sacrala.
Terapia cranio-sacrala, foloseste forța de tracțiune blânda, pentru a restabili un echilibru la nivelul coloanei vertebrale si îmbunatatirea mobilitatii.
Diverse practici alternative, cum ar fi kinetoterapia, acupunctura si yoga au gasit soluții pentru la diminuarea problemelor cauzate de scolioza. De asemenea, tehnicile stretching asistat pot contribui la createrea aportului terapeutic.
Doar cu masaj nu se trateaza scolioza, aceasta terapie folosita singular poate ameliora ptr. scurt timp durerile si disconfortul.
In timpul si in afara sedintelor de masaj, se poate face gimnastica medicala sub îndrumarea unui kinetoterapeut.
Sportul, stretching-ul si masajul facut regulat poate preveni scolioza. Sportul tonifica muschii, stretching-ul dezvolta mobilitatea musculara si articulara, masajul relaxeaza și ajuta la recuperarea dupa efort.
Pentru mai multe detalii legate de masaj, vizitati site-ul masajdezi.ro