Femeile cu varsta de peste 50 de ani care trec printr-o interventie care indeparteaza doar zona afectata, urmata de radioterapie, au mai multe sanse sa supravietuiasca decat cele carora li se indeparteaza unul sau chiar ambii sani.
Multe femei diagnosticate cu cancer aleg mastectomia crezand ca vor scadea sansele ca problema sa revina si ca vor avea mai multe sanse de supravietuire.
Insa rezultatele unui studiu ce a durat zece ani arata ca formele de tratament mai putin radicale sunt mai eficiente.
Acestea implica eliminarea zonei afectate si doze crescute de radioterapie pe parcursul a cinci sau sase saptamani, pentru a distruge orice urma de celula canceroasa.
Cercetatorii de la Duke University din North Carolina au analizat situatia a 112.154 femei care au fost diagnosticate cu cancer intre 1994 si 2004. Aproximativ 55% si-au pastrat sanii, in timp ce 44% au apelat la mastectomie.
Studiul arata ca femeile care au indepartat doar segmentul afectat au avut sanse de supravietuire cu 13% mai mari.
In plus, femeile de toate varstele care au refuzat mastectomia au avut de cinci ori mai putine sanse de a deceda de alte cauze, precum boli de inima.
Studiul a luat in calcul femei care au fost diagnosticate cu cancer in primele stadii. S-a ajuns la concluzia ca tratamentele neinvazive sunt mai eficiente in acest caz.
“Avand in vedere interesul aratat pentru mastectomie in tratarea cancerului in stadii incipiente, in ciuda cercetarilor care sprijina eliminarea regiunii afectate, studiul nostru vine sa analizeze rezultatele tratamentelor care pastreaza bustul, comparand efectele in cazul femeilor mai tinere si mai in varsta.”