Incepand cu varsta de 1 an pana la 2 ani chiar, atingerea organelor genitare de catre copii este ceva normal, este un gest de explorare si descoperire a partilor corpului, a senzatiilor. Este perioada in care copiii dobandesc controlul asupra sfincterelor si comportamentul de a fi curat. A-i interzice sa se atinga in zonele genitale pe motiv ca este ceva rusinos, este ca si cum i-ai cere sa-si respinga parti din corp. A-l pedepsi sau a-l bate este chiar mai rau pentru ca va dezvolta mai tarziu tulburari de dinamica sexuala si perversiuni. Lasandu-l sa experimenteze acele senzatii pe care le resimte are posibilitatea sa integreze natural si firesc sexualitatea alaturi de alte aspecte legate de persoana lui.
De fapt masturbarea este strans legata de functionarea normala a glandelor si organelor sexuale, atat pentru barbati, cat si pentru femei. La pubertate, frecventa poate ajunge si la mai mult de o data pe zi. Este ceva nou, corpul reactioneaza la stimulari si recompenseaza prin orgasm autoprovocat. Este preludiul inceperii vietii sexuale, al pregatirii pentru debutul ei. Inceperea vietii sexuale nu inseamna si incetarea actelor masturbatorii ci uneori chiar cresterea frecventei lor, datorate atat amintirilor cat si fanteziilor, ce au rol de a creste imaginatia, ea avand rol essential in crearea de relatii parteneriale durabile.
In viata cuplurilor, fie casatorite, fie ca sunt doar parteneri stabili, apar si episoade sau perioade in care frecventa masturbarii creste. Acest lucru poate fi datorat diminuarii vietii sexuale, absenta partenerului/partenerei, unei pauze in relatie, unei sarcini, unei problem medicale a partenerului sau partenerei, fie redescoperirea propriului corp dupa o perioada stresanta sau traumatica.
Cat de des?
Masturbarea nu poate fi substituita relatiei sexuale intime, deoarece prima este legata de nevoia de a intra in contact cu propril corp si a-ti produce placere prin si doar prin acesta iar relatia sexuala cu un partener/partenera presupune contact cu celalalt atat fizic dar si emotional. Masturbarea are ca scop satisfacerea imediata iar a face dragoste presupune preludiu, jocuri, atingeri, saruturi, mangaieri, in primul rand oferirea placerii celuilalt si placere produsa de catre partener/partenera, reciproc, prin celalalt si pentru celalalt. Exista si situatii sau cupluri care traiesc sexualitatea ca pe o ’’masturbare in doi’’ sau cum sa-l folosesti pe celalalt ca pe un obiect sexual, dar acesta este un subiect separate.
Din punct de vedere medical, unele persoane se masturbeaza si de 2 – 3 ori pe zi, altele de 2 – 3 ori pe saptamana. Masturbarea devine o problema atunci cand apare o problema medicala si brusc apetitul creste sau cand este facuta in public, ori este preferata in locul partenerului, cand este refuzat orgasmul pe care l-ar produce partenerul, ca si atitudine de pedepsire a celuilalt. Este ca si cum ai spune: "poti sa-mi oferi placere dar eu nu vreau sa primesc de la tine, nu vreau sa-ti fac orgasmul meu cadou pentu ca atunci increderea ta ar creste... si de fapt eu vreau sa te simti nesigur/nesigura, incapabil/incapabila de a ma implini sexual. In acest fel te pot controla’’.Ce nu face masturbarea: nu scade fertilitatea si nici potenta – de fapt nici nu exista o determinare intre cele doua, nu te imbolnavesti, nu orbeti, nu surzesti si nici nu inebunesti din masturbare, nu modifica forma lungimea, marimea, grosimea penisului sau clitorisului. Toate acestea sunt mituri. Din contra inlatura, previne cancerul de prostate, inlatura tensiunea, frustrarea, te aduce mai aproape de tine si te relaxeaza pentru a relationa detasat cu partenerul/partenera si nu pentru a-l folosi pe post de vibrator sau loc de depozitare a agresivitatii adunate.
Atinsi de Eros
Fiecare corp are propriul sau ritm si propriile nevoi pe care celalalt/cealalta nu este dator/datoare sa le satisfaca la cerere. Partenerul poate accepta sau nu sa se lase explorat si/sau sa exploreze pentru a creste intimitatea, experimentarea trairilor fizice si emotionale in doi, crearea unei relatii psihologice cu rol de hranire reciproca si nu de consumare egoista a celuilalt. Daca te gandesti la el/ea pentru a te descarca, mai bine te masturbezi. Dureaza mai putin, nu doare si nu raneste pe nimeni. Daca insa privirea, vocea, prezenta barbatului/femeii de langa tine te face sa simti fluturi in stomac si valuri de senzatii, atunci lasa-te purtat/a de val si fa dragoste, daca este reciproc. Daca nu, este mai moral sa te masturbezi decat sa te folosesti de un altul, o alta care se uita de mult lung si a uitat sa mai spere. Se cheama ca folosesti persoana pe post de mana sau deget auxiliar, cand de fapt ar fi mai simplu sa apelezi la propria mana, propriul deget, propria jucarie erotica.
Folositi-va de fantezie, de poze, filme. In unele cupluri, partenerii se masturbeaza reciproc de fata cu celalalt, la telefon cand sunt la distanta unul de celalalt. In terapia de cuplu si disfunctii sexuale, cand sexul este prescris (pus in pauza), este incurajata, chiar recomandatata, masturbarea. Deci dragi domni si drage doamne, aveti liber sa va atingeti singuri. Nu va poate face decat bine. Veti putea astfel in timp sa va abandonati simturilor si sa va lasati atinsi/atinse si de Eros, nu doar de necesitate.
Masturbarea la copii, barbati si femei
Toata lumea se masturbeaza. Unii recunosc, altii nu. Cand vine vorba despre masturbare, parerile sunt si pro si contra. Sunt argumente care sustin ca este ceva normal, asa cum sunt si persoane care cred a a te masturba echivaleaza cu a fi bolnav. Ceea ce se stie insa cu siguranta este ca atata barbatii cat si femeile se masturbeaza, atat ocazional cat si cu regularitate, incepand cu varsta pubertatii si continuant cu maturitatea, prelungindu-se catre varsta pensionarii.