cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»
Camilla

Regina Camilla îşi anulează angajamentele oficiale din...

Citeste mai mult»
Margot Robbie

Margot Robbie, mamă pentru prima dată. Vedeta din...

Citeste mai mult»
Tom Cruise

Tom Cruise ar fi în discuţii cu Paramount pentru...

Citeste mai mult»

Medic reumatolog: Afecţiunile din sfera patologiei reumatice nu mai sunt specifice doar persoanelor în vârstă

În Sanatate 20 aug 2024

Afecţiunile din sfera patologiei reumatice nu mai sunt specifice doar persoanelor în vârstă, înregistrându-se o scădere a mediei de vârstă a pacienţilor care prezintă deja simptome de patologie degenerativă la nivelul aparatului locomotor, determinate mai ales de sedentarism, potrivit medicului reumatolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) "Sf. Pantelimon" Focşani, Cristina Tătaru.

reumatism

"Afecţiunile din sfera patologiei reumatice nu mai sunt specifice doar persoanelor în vârstă. Astfel, în ceea ce priveşte boala degenerativă din patologia reumatică, se înregistrează o scădere a mediei de vârstă a pacienţilor care deja prezintă simptome de patologie degenerativă la nivelul aparatului locomotor. Sunt destui factori pe care îi putem identifica, în primul rând, modificarea stilului de viaţă, a profilului de activitate profesională, care, de departe, nu mai este cel de acum 20 -30 de ani. Sunt foarte mulţi tineri cu o activitate profesională statică, din domeniu IT de obicei, tineri care stau ore în şir în şezut, la birou, în faţa unui calculator şi care dezvoltă de timpuriu boală degenerativă la nivelul articulaţiilor, mai frecvent la nivelul articulaţiilor coloanei vertebrale. De obicei aceştia se prezintă la noi cu simptomatologie de sciatică sau lumbago, durere lombară cronică, care, de multe ori necesită investigaţii suplimentare pentru a exclude şi o patologie de tip inflamator la acest nivel. Pentru că vorbim despre pacienţi tineri, sub vârsta de 30 de ani, chiar şi de 18- 19 ani care se prezintă la noi cu astfel de simptomatologie. Ţine de stilul de viaţă, însă şi cei care practică sportul regulat pot suferi traumatisme mai mici sau mai mari care, în timp, pot declanşa o patologie de tip degenerativ la un anumit segment articular, mai devreme decât ne arată statistica", a declarat, pentru AGERPRES, medicul Cristina Tătaru.

Nici copiii sau adolescenţii nu mai sunt scutiţi astăzi de această patologie degenerativă, în principal din cauza sedentarismului şi a posturii viciate.

"Copiii şi adolescenţii care stau cu orele în faţa calculatorului prezintă acelaşi factor de risc de a dezvolta de timpuriu patologie degenerativă, deci de a grăbi procesul asta de îmbătrânire a aparatului locomotor. Pentru că sedentarismul atrage scăderea tonusului muscular, statul în şezut exercită o presiune constantă şi prelungită la nivelul lombar şi atunci discurile intervertebrale vor suferi microfisuri mai devreme decât ne-am aştepta. Postura vicioasă duce la tulburări de statică a coloanei, la o accentuare a unei scolioze, a unei cifoze, musculatura paravertebrală suferă, nu mai are acelaşi tonus şi pot apărea contracturi musculare paravertebrale dureroase", a spus Cristina Tătaru.

Patologia degenerativă a aparatului locomotor rămâne una dintre puţinele patologii în care tratamentul nu asigură vindecarea, ci doar ameliorarea simptomatologiei. Iar prevenţia înseamnă în primul rând schimbarea stilului de viaţă.

"Patologia degenerativă pe aparatul locomotor, din păcate, nu are vindecare. Vorbim de boala artrozică, atât la nivelul coloanei, cât şi la nivelul articulaţiilor, care, din păcate, odată iniţiată, ne va însoţi pe tot parcursul vieţii. Trebuie să învăţăm să trăim cumva în simbioză cu această patologie. Prevenţia înseamnă schimbarea stilului de viaţă. Pe primul loc, şi în prevenţie, dar şi în tratament, indiferent de stadiul bolii artrozice, rămâne exerciţiul fizic sau măcar un echilibru între exerciţiul fizic şi activitatea statică. Deşi ştiinţa evoluează, iar pe patologia autoimună a evoluat foarte mult, pentru reumatologi este mult mai simplu la momentul actual să managerieze o boală de tip autoimun decât boala artrozică. Pentru boala artrozică a existat şi există un mare interes la nivel mondial, sunt foarte multe studii, dar în ceea ce priveşte tratamentul nu s-a descoperit niciun medicament care să asigure vindecarea, de multe ori nici măcar o ameliorare foarte mare a simptomatologiei. Din punct de vedere al terapiilor medicamentoase, aveam antiinflamatoarele nestoroidiene care nu trebuie folosite abuziv, ci în cure scurte, în funcţie de intensitatea simptomelor pacientului. Mai avem şi antialgicele, care, la fel, au indicaţie la nevoie, pe perioade scurte de timp, pentru a asigura un confort al vieţii. Pot fi administrate şi suplimente pentru articulaţii, dar (...) curele sunt lungi, pentru că nu vorbim de medicamente cu acţiune imediată. Sunt pacienţi la care au un efect benefic, care simt un beneficiu real, dar asta depinde şi de gradul artrozei, de cât de afectate sunt articulaţiile", a explicat medicul reumatolog.

Iar tratamentul bolii artrozice trebuie asociat întotdeauna cu partea de kinetoterapie şi masaj.

"Sunt terapii care aparţin medicului de recuperare sau reabilitare medicală, kinetoterapeutului. De multe ori, cu asta ar trebui să începem, mai ales dacă vorbim de vârste tinere şi abia mai apoi să apelăm la o medicaţie de tip antiinflamator, analgezic. Aceste terapii pot aduce un beneficiu real pacientului, inclusiv la vârste înaintate. Pentru că exerciţiul fizic va aduce întotdeauna o îmbunătăţire a tonusului muscular. Cu cât ai mai puţină masă musculară, cu atât şansele de a te mobiliza şi a avea o independenţă fizică scad. Suntem un popor destul de puţin educat în această privinţă, dar în ultimii ani am observat mulţi tineri, dar şi adulţi tineri, care s-au îndreptat către această parte de exerciţiu fizic făcut în mod regulat. Dar exerciţiul trebuie făcut cu moderaţie, sub atenţia unui profesionist. (...) E nevoie să alternăm mişcarea cu repausul. Când e vorba de copii, cred că părinţii au un rol important, iar după o anumită vârstă trebuie să ne educăm singuri. Astăzi, internetul este plin de tot felul de tutoriale, inclusiv pentru cei care nu sunt foarte dornici să părăsească locuinţa pentru a face exerciţiu, de exemplu, iar mersul pe jos rămâne cel mai la îndemână exerciţiu", a subliniat medicul.

O mare parte dintre pacienţi afectaţi de boala artrozică degenerativă ajung să aibă indicaţie pentru protezare, dar rezultatul post-operatoriu depinde în mare măsură de momentul în care se ia efectiv decizia protezării.

"Peste 20% dintre pacienţi ajung să aibă indicaţie chirurgicală. În unele cazuri, în boala degenerativă la nivelul articulaţiilor mari, protezarea rămâne soluţia ideală şi finală. Problema este cu momentul protezării. Pentru că foarte mulţi pacienţi sunt încă reticenţi când sunt orientaţi către ortoped în vederea stabilirii necesităţii artroplastiei, fie de şold, fie de genunchi, din multe motive. Fie pentru că sunt singuri, fie nu au acces la o secţie de recuperare sau pur şi simplu de frica de intervenţie chirurgicală. Dar dacă aceste proteze se pun tardiv, rezultatele post-operatorii nu vor fi la nivelul aşteptărilor pacientului. Pentru că o articulaţie afectată de artroză ajunsă într-un stadiu foarte avansat atrage după ea foarte multe modificări, inclusiv slăbiciune musculară. Iar post-operator este destul de greu să recuperezi ceea ce ai pierdut în mai mulţi ani. Protezarea oferă însă posibilitatea unei vieţi cu o calitate net îmbunătăţită, chiar şi independenţă fizică", a fost de părere medicul.

La SJU Focşani, media lunară a pacienţilor internaţi este de circa 100 pe spitalizare de lungă durată, de cinci, şapte, zece zile, în funcţie de complexitatea patologiei, în timp ce alţi 350 - 400 de pacienţi sunt internaţi lunar pe această secţie în spitalizare de zi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
21 noi