Studii recente arata ca femeile insarcinate care iau antidepresive pot suferi de o afectiune cu potential letal, numita preeclampsie, ce duce la cresterea tensiunii si poate cauza nasterea prematura.
Cercetatorii de la Harvard arata ca pe langa riscul de a naste prematur, aceste medicamente pot duce si la probleme in ceea ce priveste IQ-ul bebelusului si chiar la cazuri de autism.
Motivul pentru care nimeni nu poate prevedea ce alte efecte negative pot avea aceste medicamente asupra femeilor insarcinate este faptul ca in general, barbatii sunt folositi drept subiecti in testarea pastilelor.
Acelasi lucru se intampla si in cazul medicamentelor de inima sau a analgezicelor, intrucat nu sunt testate si pe femei, fie ele insarcinate sau nu, inainte de a fi scoase pe piata.
Subiectii de sex masculin sunt alesi fiindca nu au un ciclu hormonal fluctuant, asa cum se intampla in cazul femeilor, facand din ei cobai mult mai simplu de monitorizat. Se evita astfel rezultate nefavorabile in cazul testelor, ceea ce ar putea intarzia aparitia pe piata a medicamentului.
Ingrijorator este ca si in cazul diureticelor, medicamente folosite de multe femei, efectele secundare sunt mult mai evidente in cazul reprezentantelor sexului feminin tocmai pentru ca nu au fost testate in prealabil pe subiecti din ambele tabere. Drept consecinta a acestor medicamente, nivelul sodiului din sange scade vertiginos in cazul femeilor.
Nici in cazul medicamentelor prescrise pentru afectiuni ale pielii situatia nu este mai buna, intrucat 70% dintre femei acuza efecte adverse in urma administrarii.
Si antihistaminicele au efecte ceva mai neplacute in cazul femeilor, intrucat sunt procesate mai greu de organismul reprezentantelor sexului feminin, cauzand o senzatie puternica de somnolenta.
“Femeile au de doua ori mai multe sanse sa se confrunte cu efecte secundare ale medicamentelor decat se intampla in cazul barbatilor”, concluzioneaza doctorul Anita Holdcroft, de la Imperial College London.