Cafeaua este un stimulent, datorită conținutului său ridicat de cofeină, care are efecte şi asupra tractului gastrointestinal, modificând modul în care organismul descompune și absoarbe medicamentele. Astfel, este posibil să vă confruntați cu efecte secundare neplăcute, precum agitație, nervozitate sau insomnie, potrivit Adevărul.ro.
Un grup de cercetători a analizat numeroase medicamente și efectul cafelei asupra acestora şi s-a constatat că, într-adevăr, în unele cazuri, „cafeaua afectează semnificativ absorbția, distribuția, metabolismul și excreția multor medicamente”, informează Health.
Dacă luați oricare dintre aceste medicamente și mai ales dacă vi se recomandă să le luați dimineața la prima oră, încercați să amânați prima ceașcă de cafea.
1. Medicamentele pentru glanda tiroidă
Multor persoane care suferă de hipotiroidism li se prescrie levotiroxină sau alte medicamente pentru a ajuta la echilibrarea hormonilor. Studiile arată că o ceaşcă de cafea în același timp cu administrarea medicamentelor pentru tiroidă poate reduce cantitatea de medicament care este absorbită de organism, făcând medicamentul mai puțin eficient. Rapoartele de caz ale pacienților au arătat că absorbția medicamentelor pentru tiroidă a fost redusă cu mai mult de jumătate în cazul celor care au consumat cafea în acelaşi timp cu tratamentul pentru glanda tiroidă.
2. Medicamente pentru răceală sau alergie
Medicamentele pentru răceală sau alergii sunt utilizate de milioane de oameni și conțin adesea stimulente ale sistemului nervos central, cum ar fi pseudoefedrina. Cafeaua este, de asemenea, un stimulent, astfel încât combinarea medicamentelor pentru alergii cu cafea poate duce la apariţia unor simptome precum neliniște și insomnie.
De asemenea, studiile arată că şi unele dintre medicamentele pentru răceală ar putea da aceleaşi simptome, astfel că ar fi bine să consultaţi medicul de familie în privinţa combinaţiei lor cu cafeaua.
3. Medicamentele pentru diabet
Dacă vă amestecați cafeaua cu zahăr sau lapte, acest lucru ar putea duce la o creștere bruscă a glicemiei și ar putea afecta modul în care funcționează medicamentele pentru diabet.
Conform unui studiu publicat de Asociația Americană pentru Diabet, consumul oricărui produs care conține cofeină ar putea crește nivelul insulinei și al zahărului din sânge, ceea ce ar putea face mai dificilă gestionarea glicemiei și, în cele din urmă, ar putea crește riscul de complicații ale diabetului.