Un medicament creat pentru a trata boala Alzheimer poate fi solutia cumparatorilor compulsivi. Potrivit unui studiu de specialitate, acest medicament poate avea efecte care sa blocheze nevoia de a face cumparaturi.
Participantilor la studiu li s-a prescris acest medicament in perioada de cercetare si la final a reiesit faptul ca acestia au petrecut mai putin timp la cumparaturi si au preferat sa economiseasca.
Cumparatul compulsiv este o problema care afecteaza mii de oameni, aducandu-i in pragul falimentului si specialistii sunt in cautarea unei solutii de foarte mult timp.
In jur de 4 femei din 5 au acest sindrom. Ele nu resimt doar o dificultate in a face fata perioadei de reduceri, ci ajung sa cumpere lucruri de care nu au nevoie si pe care abia si le pot permite.
Psihiatrii au testat un medicament, numit memantine, care de regula este prescris pacientilor care sufera de Alzheimer, de la cazuri moderate la cele severe. Dupa doar opt saptamani, atat femeile cat si barbatii carora li s-a administrat acest tratament au redus cheltuielile inutile si au economisit mult mai multi bani.
"Orele petrecute la cumparaturi si suma de bani cheltuita in mod normal au scazut considerabil, fara a fi resimtite efecte adverse.", a dezvaluit echipa de cercetatori de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis.
Persoanele care au luat parte la studiu aveau varsta cuprinsa intre 19 si 59 de ani si au fost diagnosticati initial cu afectiunea cunoscuta sub numele de oniomanie pe baza comportamentului lor complet lipsit de sens cand venea vorba de cumparaturi si cheltuieli.
Dependenta de cumparaturi afecteaza adultii in proportie de 5,8% si le afecteaza intreaga viata, pentru ca duce la stres si face dificila convietuirea la locul de munca sau in grupul de prieteni.
Cercetatorii sustin ca aceasta afectiune este declansata de perioada de reduceri, nevoia de a impresiona, dorinta de a avea neaparat acel lucru si de o mare preocupare pentru propria imagine.