The American Academy of Pediatrics (AAP) a dezvăluit că unii dintre conservanții din plastic influențează sănătatea copiilor și sfătuiește părinții să folosească metode alternative în prepararea, depozitarea și servirea mâncării, deoarece în studiul publicat în iulie 2018 s-a dovedit că acest material conține coloranți, conservanți și alte chimicale ce interacționează cu creșterea și dezvoltarea organismului uman și duc chiar la apariția obezității infantile. Unele dintre substanțele descoperite în diverse recipiente de platic, precum vopseaua folosită, lipiciul, lacul sau hârtiile sunt ingerate în mod indirect, iar printre cele mai periculoase substanțe sunt considerate bisfenolii, BPA-ul și ftalații.
Bisfenolii sunt folosiți pentru a întări plasticul și a întinde dozele de aluminiu. Ei acționează precum estrogenul din organism și schimbă momentul pubertății, scad fertilitatea, cresc grăsimea din organism, afectează istemul nervos și pe cel imunitar. Din cauza acestor serioase motive de îngrijorare, BPA-ul este acum interzis în fabricare biberoanelor și a cănilor din care sug cei mici. Despre ftalați putem spune că sunt aditivi care fac ca obiectele din plastic și vinil să devină flexibile, influențează dezvoltarea organelor genitale masculine, contribuie la dezvoltarea obezității infantile și cresc incidența bolilor cardiace. În plus, aceste chimicale au fost asociate cu scăderea sistemului imunitar, greutate mică la naștere, fertilitate scăzută și alte probleme de sănătate. În plus, s-a dovedit că percloratul adăugat în unele metode de ambalare pentru a controla electricitatea statică perturbă funcțiile glandei tiroide și dezvoltarea materiei cenușii.
Copiii sunt cei mai influențați de chimicale deoarece ei sunt în creștere, drept pentru care mănâncă și beau mai mult decât adulții, comparativ cu greutatea lor, dar sunt recomandate câteva lucruri pentru a diminua expunerea lor la aceste chimicale nocive, printre care:
Cumpărarea și consumarea mai multor fructe și legume proaspete, neambalate, și consum mai mic de carne procesată, mai ales în cazul femeilor însărcinate;
Evitarea încălzirii mâncării în cuptorul cu microunde și a depozitării alimentelor în recipiente de plastic, dar și evitarea spălării vaselor de plastic în mașina de spălat, deoarece căldura eliberează BPA-ul și ftalații;
Folosirea predominantă a veselei din sticlă sau fier;
Evitarea refolosirii recipientelor de plastic, mai ales a celor inscripționate cu codurile de reciclare 3, 6 și 7, în afara cazurilor în care sunt etichetate ca fiind produse prin metode bio și fără emisie de gaze toxice.