Cautam liniste si am citit ca meditatia te ajuta sa gandesti mai clar, sa-ti imbunatatesti temperamentul, sa fii mai rabdatoare. Si am ales sa fac asta si pentru ca in ultimul timp mi s-a spus ca sunt prea grabita, un pic isterica si ca nu am rabdare sa ascult.
Am ajuns la cursurile efective care s-au dovedit tare simpatice. Profesorul avea simtul umorului si ne dadea multe sfaturi utile.
Meditatia in sine nu era usor de realizat, cel putin nu la inceput. Ideea e ca trebuie sa stai linistita, sa te concentrezi pe respiratie si sa te detasezi de orice ganduri, mai ales de cele rele. Este surprinzator de greu sa faci asta. De indata ce te asezi imediat iti vin in cap o mie de ganduri: oare am inchis aragazul? Oare mai aveam ceva de facut la birou? Si tot asa.
Dupa cateva zile creierul meu tot nu se putea detasa si eram destul de suparata pe el. Am facut asta dimineata, cate 10 minute, timp de o luna, abia apoi am observat mici schimbari. Simteam ca pot sa-mi controlez creierul mai bine. Am si citit pe aceasta tema ca sunt calugari care au practicat meditatia de-a lungul intregii vietii – activitatile lor cognitive fiind schimbate total de meditatie. Dar noi cei care nu ne petrecem viata in manastiri?
Cu ce raman din asta?
Faptul ca stai si contemplezi in liniste este o forma de relaxare. In timpul meditatiei iti scade tensiunea, esti mult mai linistita. Pe termen lung te poate ajuta sa dormi mai bine, sa te bucuri de sexul cu iubitul tau mai mult – din moment ce asti capabila sa te detasezi de gandurile de peste zi. Pe termen si mai lung s-a dovedit ca usureaza durerile cronice si senzatia de anxietate.
Meditatia nu este un miracol, insa pe masura ce inveti sa-ti controlezi emotiile mai departe poti ai control si asupra furiei sau a frustrarilor. Daca continui toata viata sa te gandesti la trecut si sa iti faci griji pentru viitor o sa sfarsesti prin a deveni o persoana frustrata. Ia mai mult timp pana sa ajungi sa iti controlezi emotiile cu totul.
Daca are vreo legatura cu religia...
Nu include nimic religios, poti privi meditatia mai degraba ca pe un fel de fitness al creierului. Iar in ceea ce priveste rezultatele cercetatorii au aratat ca dupa 8 saptamani de practica zilnica timp de o ora, cei care mediteaza sunt mai imuni la energiile negative ce vin din afara. Asa cum ne antrenam intr-un sport, asa este si aici.
Rol important in timpul sedintelor
Uleiurile aromate, sau lumanarile parfumate. Incearca si vorbim dupa. La mine a mers, nu din prima, dar a mers.