Suntem ceea ce gandim
S-a dovedit stiintific ca meditatia modifica structura creierului si tiparul undelor cerebrale. Pe durata meditatiei, toate organele functioneaza la capacitate de 100%. Actiunile noastre sunt bune sau rele in functie de starea noastra de spirit. Stresul si tensiunea de zi cu zi vin in mare parte din mintea noastra si multe din probleme, inclusiv cele de sanatate, sunt cauzate si agravate de stres.
Modul in care gandim ne influenteaza intreg organismul, iar intreaga chimie a corpului trece prin schimbari majore. Situatiile de viata sunt simple fapte. Semnificatiile pe care le dam acestora sunt creatiile noastre. De aceea, meditatia ajuta atat corpul, cat si mintea.
Creati mediul adecvat
Meditatia nu tine cont de varsta sau de conditia materiala. Pentru a fi practicata aveti nevoie doar de un loc linistit. În general, trebuie evitat orice ar putea sa va distraga atentia. Incepeti cu perioade de 5 la 15 minute de meditatie pe zi. Puteti sa creati o atmosfera cat mai placuta si relaxanta acasa, sa ardeti o lumanare, eventual puteti incerca si cu o muzica de fundal, dar cat mai discreta. La inceput va fi mai greu sa va goliti mintea de ganduri, dar nu scurtati antrenamentele. Cu fiecare incercare, veti ajunge sa intrati in ritm si sa va simtiti din ce in ce mai bine.
Dupa ce ati ales o pozitie comfortabila, inchideti ochii si respirati cat mai adanc posibil, timp de cateva secunde. Respiratia trebuie sa fie cat mai naturala si sa ramaneti concentrati asupra ei. Important este sa eliminati tot ce se intampla la exterior si sa va focusati atentia spre ce se intampla in interior. Dupa mai multe exercitii, nu veti mai fi distrat de nimic si nu veti mai pierde imaginea mentala pe care incercati sa o meditati. Imaginati-va un peisaj linistit, o plaja, ori un copac, ceva care va inspira sau concentrati-va pe o parte a corpului, pe care doriti sa o relaxati. Vizualizarea se face la nivel mental, nu senzorial.
Beneficiile meditatiei
1. Creste puterea de concentrare
2. Amelioreaza problemele de sanatate si durerea
3. Regleaza tensiunea arteriala
4. Elimina chiar si unele leziuni ale pielii
5. Imbunatateste memoria
6. Suprima hormonii de stres
7.Creste nivelul de serotonina, hormonul care raspunde de starea noastra de bine si care ne influenteaza comportamentul
8. Imbunatateste sistemul imunitar
9. Reduce stresul si oboseala
10. Ne scapa de tensiunile acumulate si ne ajuta sa ne recapatam energia
Sursa foto: freedigitalphotos.net