Homosexualitatea nu este în întregime programată genetic, iar mediul poate juca un rol important în formarea sau chiar modificarea orientării sexuale a individului, sugerează noi cercetări.
"Studiul nostru oferă o bază conceptuală necesară pentru a explica felul în care firea şi mediul interacţionează în formarea orientării sexuale umane", explică cercetătorul Daisuke Yamamoto, profesor la Tohoku University din Sendai, Japonia.
Cercetătorii au descoperit că manifestările caracteristice homosexualităţii în anumite grupuri de musculiţe pot fi influenţate de mediul în care acestea se dezvoltă. Astfel, s-a arătat că preferinţele sexuale ale musculiţelor de sex masculin care prezentau o versiune alterată a unei gene ce afectează comportamentul sexual în cazul masculilor pot varia în funcţie de modul în care aceştia sunt crescuţi - în grup sau singuri.
Neuronii legaţi de gena fru în cazul musculiţelor "guvernează, practic, toate aspectele ce ţin de comportamentul sexual masculin", conform explicaţiilor lui Yamamoto.
Masculii fără modificări la nivelul acestei gene adulmecă abdomenul femelei, fiind astfel atraşi de feromoni pentru a se împerechea. În schimb, masculii care prezintă o versiune mutantă a genei fru nu arată niciun fel de interes în ceea ce priveşte femelele. Ba mai mult, aceştia au început să curteze alţi masculi.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că apariţia a acestui comportament în cazul masculilor ce prezintă gena mutantă poate fi împiedicată dacă aceştia sunt izolaţi încă de la venirea pe lume.
Descoperirile sugerează că experienţa şi factorii din mediul înconjurător alterează comportamentul sexual. Yamamoto recunoaşte că a fost extrem de surprins de rezultatele studiului, întrucât cercetătorii erau ferm convinşi că tiparul de comportament homosexual este programat genetic. Rezultatele acestui studiu au apărut în jurnalul Nature Communications.
Sunt necesare, însă, cercetări suplimentare pentru a confirma că şi oamenii, fiinţe sociale, pot fi afectate în ceea ce priveşte orientarea sexuală de interacţiunea cu cei din jur şi de mediul în care se dezvoltă.