Sarbatorile de Anul Nou sunt un ritual, iar petrecerile din noaptea de 31 decembrie - 1 ianuarie se organizau inca din antichitate, din perioada precrestina, cand se credea ca anul vechi moare pentru a renaste unul nou. Ceremonialul pentru sarbatorirea schimbarii anului este diferit de la o tara la alta, fiecare popor avand o serie de supersititii legate de Anul Nou.
Un "preview" al calatoriei culinare de Revelion in jurul lumii
Ora 20,00 - bauturi aperitiv printre care o bautura Thailandeza - bautura racoritoare din seminte de busuioc
Ora 21,00 - gustari Indiene - Creveti in sos curry cu ananas la gratar, Chiftelute cu ton, Corn and spinach katti rolls, Samosas cu legume
Ora 22,00 - Moscova - bors rusesc
Ora 23,00 - mancare Tanzaniana
Ora 00,00 - Romania
Ora 01,00 - Austria - snitel vienez de vitelOra 02,00 - Portugalia – cozonac - bolos do rei, Vin de porto la desert
Ora 04,00- Brazilia - Ceai mate,un cocktail racoritor Caipirinha sau o cafea veritabila
(Da click pe fiecare tara pentru a afla retetele delicioaselor preparate, dar si obiceiurile fiecare tari!)
+ 4 Thailanda ( ora 20,00 )Chiar daca Anul Nou thailandez ("Songkran") este marcat printr-un festival care dureaza intre 13 si 15 aprilie, dupa calendarul Gregorian, in noaptea de 31 spre 1 ianuarie Thailanda sarbatoreste si ea noul an cu 4 ore inaintea noastra, adica la ora 20, ora Romaniei. Bucataria thailandeza este foarte cautata si creativa, este usoara, dietetica si bogata in fibre. Este influentata in timp de catre chinezii care s-au mutat in Thailanda, si de catre exploratorii straini, in primul rand cei portughezi, care au lasat ca mostenire mai multe deserturi. Vegetarienii au viata buna aici, trebuie sa stie doar sa se fereasca de sosul de peste, omniprezent.
Bucataria thailandeza are particularitatea de a prezenta cinci arome diferite in aproape fiecare fel de mancare principal: iute, sarat, dulce, acrisor si amar. Thailandezii mai sunt renumiti pentru folosirea zaharului de palmier sau a fainii din orez, ingredientele de baza care se folosesc fiind : orezul, taiteii din orez, o gama foarte variata de condimente, peste si fructe de mare si exotice ,Thailanda fiind considerata paradisul fructelor tropicale, si foarte multe legume si plante, cum ar fi ghimbirul albastru, iarba de lamaie sau lamaia; keffir - o specie de lamaie verde, sau busuiocul;
La masa, thailandezii consuma ceai, in general rece. Cel mai popular este cel pe baza de seminte de tamarind de culoarea portocalie, foarte dulce si tare. Urmeaza apa de cocos, servita rece, iar o alta bautura foarte speciala este o bautura racoritoare din seminte de busuioc, pe care thailandezii o consuma la ocazii speciale cum este si aceasta, si care se prepara astfel :
Se topeste 1/3 de cana de zahar la 2 cani de apa, se adauga 1 lingura de miere si apoi 4 lingurite de seminte de busuioc.
In 2-3 minute semintele se umfla si „expodeaza„ iar bautura arata foarte cool!!!
+3 India ( ora 21,00)
Urmeaza India care sarbatoreste Noul An atunci cand la noi este ora 21, si pentru ca este timpul ca apetitul nostru sa se deschida, va propunem gustari delicioase cu peste si legume.
Obiceiurile din India sunt complet diferite de cele cu care suntem noi obisnuiti si variaza de la regiune la regiune. Astfel ca, in unele zone oamenii se impodobesc cu flori, pe care le picteaza in diferite culori, in altele, mamele au obiceiul de a pregati darurile (care cuprind si mancare si flori) intr-o cutie, iar copilasii sunt condusi de manuta pana la ele, in zorii diminetii de Craciun. Se pare ca, desi in toiul iernii din punct de vedere calendaristic, femeile au obiceiul de a purta vesminte de culoare galbena care simbolizeaza primavara.
Prezentam 4 retete de gustari( pentru 2 persoane) care pot fi servite ca aperitive pe platouri pentru 6-8 persoane .
Creveti in sos curry cu ananas la gratar( pt 2 persoane )
Ingrediente:
2/3 ananas proaspat - cojit,fara miez si taiat in inele,
1 / 3 ceasca de unt, topit,
2 linguri si 2 lingurite faina,
400 gr. lapte de nuca de cocos neindulcit,
3 linguri lapte,
1 lingurita curry pulbere,
sare si piper dupa gust,
320 gr. de creveti fierti, decojiti
Mod de preparare:
1.Se prajesc inele de ananas la foc mediu, timp de 5 pana la 7 minute fiecare, sau pana cand se obtin dungi de la gratar. Se indeparteaza de pe foc si se taie fiecare inel in aproximativ 5 pene.
2.Intr-o cratita medie la foc mediu, se topeste untul. Se amesteca in faina si se tine pe foc 2 - 3 minute, amestecand continuu. Se adauga laptele de nuca de cocos si laptele. Continuati amestecand pana ce compozitia se ingroasa. Apoi se adauga praful de curry, sare si piper. Luati de pe foc si introduceti crevetii in amestec.
3.Aranjati penele de ananas pe un platou. Intepati fiecare bucata de creveti cu o scobitoare, apoi introduceti scobitorile in penele de ananas.
Chiftelute cu ton ( pentru 2 persoane )
Ingrediente:
250 gr. Cartofi,
10 gr. Unt,
10 gr. coaja lamaie rasa,
1 ou fiert tare,
5 ml. suc de lamaie,
ceapa verde -1 fir,
patrunjel ( tocat )-1 fir,
150 gr. ton,
cateva capere,
1 ou usor batut,
10 -15 gr. pesmet sau paine uscata,
10 ml. ulei pentru prajit,
sare/ piper dupa gust
Mod de preparare:
Din cartofi si unt se obtine un piure, se adauga oul fiert tocat, ceapa verde, sucul de lamaie, patrunjelul, tonul, caperele si putin din oul batut. Se amesteca bine cu o furculita, se asezoneaza si se lasa un timp, dupa care, din compozitie se fac chiftelute si se trec prin restul de ou batut si pesmet
Se prajesc pana se obtine o culoare galben maroniu.Se servesc fierbinti cu sos tartar.
Corn and spinach katti rolls ( pentru 2 persoane )
Ingrediente:
1 kg spanac, taiat marunt,
100 gr. miez de porumb dulce fiert
100 gr. branzica de lapte degresat, batuta pana devine fina,
100 gr. ceapa, taiata marunt,
10 gr. usturoi, tocat,
5 gr. ghimbir, tocat,
5 gr. pudra de chili,
3 gr. turmeric pudra,
5 gr.sare ,10 ml. ulei
Mod de preparare:
1. Se toarna ulei intr-o tigaie care nu lipeste. Se adauga ceapa, usturoi si ghimbir si se soteaza.
2. Se amesteca toate pulberile cu 2 linguri de apa si se prajeste timp de 1 minut.
3. Se adauga spanac si sare. Se acopera si se fierbe la foc mic pana spanacul este gatit.
4. Adauga miezul de porumb si masa de branzica pana la punctul de a izbucni grosime.
Samosas cu legume ( pt 2 persoane )
Pentru aluat:
100gr. faina,
apa pentru a framanta aluatul,
15 ml.Ulei,
10 gr.sare
Pentru garnitura:
3-4 Cartofi (fierti, cojiti & piure),
100 gr.mazare verde (fiarta),
1-2 ardei iuti (taiati marunt),
3 gr. ghimbir (zdrobit),
15 gr.coriandru taiat marunt, cateva nuci de acaju tocate marunt (optional),
5 gr. stafide,
10 gr.Sare,
5 gr. pulbere de chili rosii,
5 gr. Mango uscat pulbere (optional)
Cum sa faci samosas:
Pentru aluat:
Se amesteca toate ingredientele (sare, ulei, ), cu exceptia apei.
Se adauga putina apa .
se framanta bine mai mult timp pana se obtine un aluat moale pliabil.
Se acopera cu o carpa umeda muselina si sa pastreaza deoparte timp de 15 minute.
Pentru garnitura:
Intr-un castron se adauga piure de cartofi, precum si toate ingredientele uscate
(sare, praf de chili, praf de mango), precum si chilles verde, ghimbir si se amesteca bine.
Se adauga mazarea verde, stafidele si se amesteca bine.
Adaugati coriandru si sa pastrati o parte.
Pentru a continua:
Faceti rulouri mici de aluat rotunde de 4 "-5" Diametru cerc.
Taie-l in doua parti cum ar fi un semi-cerc.
Acum, ia un semi-cerc si impatureste-l ca pe un con. Se utilizeaza apa in timp ce se face acest lucru.
Se pune o lingura de umplutura in con si se inchide a treia latura folosind o picatura de apa.
se prajesc intr-o tigaie pana se obtine o culoare maro auriu ( la foc mediu).
Samosa se serveste fierbinte
Apoi, la orele 22, vine randul Moscovei sa sarbatoreasca .
Rusii, la fel ca si noi, obisnuiesc sa bea sampanie la miezul noptii, locul cel mai aglomerat de Anul Nou fiind Piata Rosie, unde cerul se inunda la 12 noaptea de artificii si de dopuri de sticle de sampanie.
Bucataria ruseasca inseamna mancare abundenta si consistenta, cu un bogat sortiment de gustari picante. Varza, ceapa si coltunasii sunt la mare cinste, apoi urmeaza borsul rusesc care a fost imprumutat si de romani
Ingrediente :
1,5 l bors,
300 gr. carne fiarta ( pui,vita),
3 castraveti proaspeti,
4-5 cartofi fierti,
1 morcov,
5 oua fierte tari,
1 legatura ceapa verde,
200 gr. Smantana,
1 lingurita sare,
? lingurita mustar,
2-3 ridichi optional,
1 lingura de marar si patrunjel maruntit la fiecare portie
Mod de preparare:
Se taie toate legumele si ouale fierte tari, cubulete, zarzavatul se taie marunt.
Carnea fiarta se taie pai sau cum e mai comod depinde de structura ei.
Intr-o cratita se pun legumele, carnea, zarzavatul si smantana.
In cratita cu produsele taiate se toarna 1,5 litri de bors si se pune sare dupa gust,se da intr-un clocot,se lasa sa scada,se acopera si se ia de pe foc,se poate servi si rece garnisita cu mararsi patrunjel tocat marunt .
+1 Tanzania
Mancarea tanzaniana are la baza carnea de pui, vita, fructele tropicale si legumele.
Specialitatile cele mai populare sunt: choma, carne la gratar, Swahili, pe baza de peste si fructe de mare, iar ca bauturi, berea locala numita Safari Lager si lichiorul numit konyagi.
De asemenea, cocosul se regaseste in multe dintre felurile de mancare.
Placinta de carne cu orez si curry
Ingrediente
- 1 felie paine alba
- 250 ml lapte
- 1 ceapa
- 25 ml ulei
- 4 linguri suc de lamaie
-10 gr praf de curry
- 5 gr zahar
- 5 gr sare
- 5 gr piper
- 800 gr carne tocata de vanat ,dar se poate inlocui cu porc sau amestec
-2 oua
-2 lingurite de dulceata de mere
- ulei aromatizat ( optional )
-50 gr fructe uscate – dupa preferinta : stafide , caise ,curmale ,smochine
- 3 gr razatura coaja de lime ( lamaie verde sau galbena )
Garnitura ( optional )
200 gr orez cu bob lung
500 ml apa
5 gr sare
5 gr curry
3 linguri de stafide
15 gr unt
Mod de preparare:
Se inmoaie painea in lapte , se caleste ceapa taiata fin in ulei si se adauga sucul de lamaie ,praful de curry, zaharul, sarea si piperul .
Se incalzeste cuptorul la 180 grade ,se unge tava cu ulei si se scurge bine painea de lapte si acesta se pune deoparte ( cca 100 ml lapte scurs ).
Se amesteca bine : painea , amestecul de ceapa ,carnea tocata , 1 ou , dulceata de mere , si restul de lapte dupa care se caleste usor intr-o tigaie . .
Al doilea ou se bate usor cu restul de lapte si se da deoparte .
Amestecul cu carne obtinut se pune in tava unsa si deasupra se toarna oul batut in lapte dupa ce in compozitie s-au adaugat si : stafidele sau fructele uscate si coaja de lime rasa si se lasa la cuptor cca 30 minute.
Intre timp se fierbe orezul cu sare si se lasa la foc mic.
Se inmoaie stafidele in apa calda si se adauga impreuna cu praful de curry si untul cand orezul este gata.
00.00 Anul Nou la romani
Un obicei vechi spune ca in noaptea Anului Nou, romanii isi darui unii altora crengute de laur, nuci aurite ori monede imprimate cu chipul zeului Ianus, cel cu doua fete, patronul lunii ianuarie. Zeu al portilor si usilor, Ianus Bifrons era cat se poate de potrivit pentru aceasta ocazie, una dintre fete privind spre viitor, Anul Nou, iar cealalta spre trecut.
Retete romanesti stie tot romanul !
-1 Austria
Localnicii se costumeaza pentru a sarbatori ajunul zilei de Sfantul Silvestru, amintind de intamplarea din anul 314, cand oamenii au crezut ca Papa, care se numea Silvestru, l-a capturat pe monstru Leviathan. Panica i-a cuprins pe oamenii care au crezut ca va veni sfarsitul lumii. In amintirea acelei spaime, oamenii se imbraca in costume neobisnuite.
O reteta traditionala austriaca este :
Snitel vienez de vitel
Ingrediente pentru 8 portii:
1 kg pulpa vitel,
2 oua,
1 pahar pesmet,
1 pahar faina,
2 linguri,
untura,
sare,
piper,
ulei
Puteti inlocui carnea de vitel cu piept de curcan sau sa injumatati cantitatile.
Mod de preparare:
Se taie carnea felii potrivit de groase, in curmezisul fibrelor. Se bat feliile usor cu ciocanul de lemn. Se sareaza, apoi se trec prin faina, ou batut si prin pesmet. Se prajesc in tigaie, in grasime foarte bine incinsa, la inceput la foc iute, apoi la foc mai domol. Snitelul se prepara in momentul cind trebuie servit la masa.
Se serveste cu cartofi prajiti, cartofi fierti si opariti cu unt si verdeata tocata marunt, piure de cartofi sau cu diferite legume fierte si oparite cu unt. De asemenea, se poate servi cu salata verde, salata de varza rosie, castraveti si gogosari in otet.
Nu te gandi ca pe mealeaguri austriece nu vei avea alte optiuni in afara de bere, pentru ca, desi sunt recunoscuti pentru aceasta bautura, nici vinul nu este de neglijat, capatand in timp o reputatie foarte buna! Puteti degusta din licori din Riesling si din vinul local Gruner Veltliner, dar si Neuberg si Gelber Muskateller. Nici vinul rosu nu se lasa mai prejos, Zierfandler sau Rotgipfler fiind doua soiuri de care nu o sa va para rau, daca o sa le degustati!
Un obicei portughez de Anul Nou este sa mananci in noaptea dintre ani, 12 smochine care simbolizeaza 12 dorinte pentru anul ce vine.
Bucataria portugheza este diversa, se mananca mult peste, mai ales cod uscat portughezii fiind vestiti pentru cele peste o suta de moduri in care poate fi gatit codul, dar si preparate din carne de porc si fructe de mare
Vinurile portugheze sunt recunoscute pe plan international inca din timpurile Imperiului Roman. Cateva dintre cele mai bune vinuri sunt: Vinho Verde, Vinho Alvarinho, Vinho do Douro, Vinho do Alentejo, Vinho do Dao, Vinho da Bairrada, iar dintre cele dulci: Vinul de Porto, Vinul Madeira si Moscatel din Setubal si Favaios.
Cozonac Portugalia - bolos do rei (in traducere - prajitura regelui)
Ingrediente:
750 g faina,
30 g de drojdie,
150 g unt sau margarina,
150 g zahar,
150 g fructe confiate,
150 g fructe seci (nuci, alune, etc ),
4 oua,
1 lamaie,
1 portocala,
1 dl de vin de porto,
1 lingurita rasa de sare bruta
Mod de preparare:
Se taie fructele confiate si se pun la macerat cu vinul de Porto impreuna cu fructele seci.
Se dizolva drojdia in 1 dl de apa calduta si se adauga o canita de faina.
Se amesteca si se lasa sa creasca la caldura circa 15 minute.
Intre timp se freaca margarina sau untul cu zaharul si coaja de lamaie si de portocala.
Se adauga ouale, unu cate unul, amestecandu-se si apoi se adauga drojdia.
Cand totul este bine frecat se adauga restul fainii si sarea.Apoi totul se framanta.
Acest aluat trebuie sa ramana moale.
Daca este tare se adauga putin lapte caldut.
Se amesteca fructele macerate in vinul de Porto.
Se framanta din nou si se face forma aluatului in forma de minge.
Se pudreaza aluatul cu putina faina, acoperindu-se cu un prosop dupa care se pune la cald si se lasa sa creasca timp de aproximativ 5 ore.
Cand aluatul este bine crescut - in principiu trebuie sa isi dubleze volumul- se amesteca si se face forma de minge si deja pe un fund de lemn uns i se face o gaura in mijloc. Se adauga fructele de decor si se impatura in hartie vegetala.
Se lasa sa creasca inca o ora si se unge cu galbenus de ou si se introduc fructele confiate intregi si jumatatile de nuci.
Se lasa la copt in cuptorul bine incins.
Dupa coacere se unge bolul cu gelatina diluata in putina apa calduta.
Pentru a impiedica ca mijlocul sa se uneasca se poate introduce intr-o tava cu separator la mijloc .
Vin de porto la desert- 4 Brazilia
Ceai mate, un cocktail racoritor Caipirinha sau o cafea veritabila
Asa cum bine ne-a obisnuit de-a lungul timpului, Brazilia este imbracata in haine de sarbatoare si la propriu si la figurat, in sensul ca petrecerile sunt in prim-planul tuturor oraselor acestei tari, iar de Anul Nou, la Rio de Janeiro oamenii se aduna pe plaja pentru a admira focurile de artificii care dureaza cel putin 30 de minute.
O bautura traditionala pentru America de Sud este ceaiul din mate, care are si efecte terapeutice, mai ales impotriva obezitatii. Arbustul din care se face acest ceai se numeste Yerba Mate. Interesant este faptul ca acesta nu se serveste intr-o ceasca obisnuita, ci intr-un vas “mate” cu pai de argint numit “bombilla”.
Cafeaua reduce riscul aparitiei bolilor. Studiile stiintifice au dovedit faptul ca, daca este consumata in cantitati moderate, nu produce nici un efect advers la adresa sanatatii. Mai mult, ea poate reduce riscul anumitor boli.” Ce poate fi mai bun decat o cafea braziliana.
Cocktail Caipirinha
Ingrediente:
50ml rom
1 lime
2 lingurite zahar din trestie
5 cuburi de gheata
Mod de preparare:
Se pune in pahar lamaia taiata in felii cat mai subtiri, se presara zaharul si se zdrobeste usor cu lingurita.
Se adauga cuburile de gheata, se toarna romul si
se amesteca usor.