Suportul oferit de medicii specialiști este la fel de important de-a lungul acestui proces, contribuind la îmbunătățirea calității vieții. Despre toate acestea, chiar acum:
Ce trebuie să știi despre menopauză?
Menopauza este un fenomen biologic natural prin care trece fiecare femeie, marcând sfârșitul perioadei reproductibile a vieții sale. Acest proces reprezintă un moment de tranziție, ce nu se produce instantaneu, ci se desfășoară de-a lungul unei perioade de timp - perimenopauză.
Activitatea ovarelor se diminuează treptat, acestea începând să elibereze cantități din ce în ce mai mici de estrogen și progesteron, hormoni indispensabili pentru ovulație și menstruație. În consecință, menstruația devine mai neregulată și, în cele din urmă, se oprește definitiv.
Manifestările menopauzei pot varia semnificativ de la o femeie la alta. De asemenea, factori precum istoricul familial, stilul de viață sau anumite condiții medicale pot influența momentul începerii menopauzei. Vârsta medie de debut a menopauzei este 51 de ani, însă pot exista și cazuri de menopauză precoce (insuficiență ovariană prematură), cu un debut înaintea vârstei de 40 de ani.
Ce factori pot determina intrarea în menopauză?
Factorii care pot declanșa primele simptome de menopauză variază de la o femeie la alta:
-
factori genetici - organismul unei femei tinde să intre în menopauza la o vârstă similară cu cel al mamei mamele lor; de asemenea, unele mutații genetice care pot cauza debutul menopauzei precoce;
-
stilul de viață - studiile arată că femeile fumătoare pot intra în menopauză mai devreme decât cele care nu fumează; de asemenea, o alimentație bogată în grăsimi saturate poate accelera debutul menopauzei, în timp ce o dietă bogată în legume, fibre și acizi grași Omega-3 poate amâna începerea acestei etape din viata femeii;
-
afecțiuni medicale - anumite boli autoimune pot deteriora ovarele;
-
proceduri chirurgicale - histerectomia sau ooforectomia pot contribui la un debut precoce al menopauzei;
-
tratamentele pentru cancer - chimioterapia și radioterapia pot cauza întreruperea bruscă a ciclului menstrual și apariția manifestărilor menopauzei.
Semne și simptome ale menopauzei
Simptomele menopauzei sunt variate, incluzând atât modificări la nivelul fizic al organismului, cât și schimbări de natură emoțională, cauzate de variația nivelurilor de hormoni. Din punct de vedere al transformărilor fizice, cele mai evidente manifestări ale debutului menopauzei sunt:
-
oprirea ciclului menstrual;
-
transpirația excesivă nocturnă;
-
uscăciunea vaginală;
-
creșterea în greutate;
-
bufeurile;
-
pierderea densității osoase;
-
uscăciunea pielii;
-
scăderea lididoului.
Pe lângă aceste manifestări fizice ale organismului unei femei la menopauză, exista o serie de simptome emoționale si comportamentale asociate acestei etape:
-
schimbări de dispoziție;
-
episoade de anxietate;
-
depresie si insomnii;
-
dificultăți de concentrare.
Din punct de vedere al nivelului de intensitate, manifestările menopauzei pot varia de la un caz la altul. Unele femei se pot confrunta cu simptome severe, în timp ce altele pot avea simptome mai blânde, sau pot chiar să nu experimenteze deloc anumite simptome ale menopauzei. De asemenea, manifestările pot persista timp de câțiva ani, în anumite cazuri, sau doar pentru câteva luni.
Cum poți gestiona această etapă a vieții?
Odată cu începerea perioadei de menopauză, principalele modificări ale stilului de viață sunt asociate cu:
-
regimul alimentar - o alimentație sănătoasă, cu accent pe consumul de legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe, poate ajuta la menținerea echilibrului hormonal, cu impact asupra intensității simptomelor;
-
mișcarea - exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, yoga sau înotul, pot ajuta la menținerea greutății corporale, la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea simptomelor precum bufeurile sau insomniile;
-
evitarea anumitor substanțe - alcoolul și cofeina pot amplifica manifestările specifice menopauzei;
-
terapiile hormonale - pot ajuta la reducerea simptomelor precum bufeurile și transpirațiile nocturne;
-
medicamentația - în anumite cazuri, simptomele psihologice ale menopauzei ar putea fi gestionate cu antidepresivele, pe recomandărilor medicului specialist;
-
interacțiunea socială - în această etapă, suportul celor dragi și comunicarea pot face diferența în gestionarea simptomelor manifestărilor specifice.
Menopauza este o etapă inevitabilă, dar cât se poate de firească din viața oricărei femei. Solicită suport medical pentru a afla o mulțime de alte informații, privind debutul acestei perioade și soluțiile prin care poți gestiona mult mai ușor simptomele menopauzei. Programează-te acum pentru o întâlnire cu specialiști în ginecologie în București și beneficiază de serviciile de calitate oferite de echipa Spitalului Memorial.
BIBLIOGRAFIE
https://www.webmd.com/menopause/menopause-basics
https://www.nhs.uk/conditions/menopause/