Barbara Bartlik si Marion Goldstein sunt doi medici americani, autori ai unui studiu intitulat "Pastrarea sanatatii sexuale dupa menopauza" (2000 - American Psychiatric Association). Acestea spuneau "Disfunctiile sexuale sunt mai prezente la femei -43%- decat la barbati -31%. Cu toate acestea, cercetarile pentru disfunctiile sexuale la barbati sunt mai avansate cu cel putin 20 de ani decat cele dedicate disfunctiilor sexuale feminine." Autorii continua, citand drept referinta un articol publicat de Kaplan "Sex, intimacy, and aging" in Jurnalul Academiei Americane de Psihoanaliza, care concluziona ca viata sexuala a unei persoane se poate desfasura pana la sfarsitul vietii, cu conditia ca acea persoana sa fie sanatoasa (autorul a facut un studiu bazat de interviuri cu indivizi si cupluri cu varste cuprinse intre 50 si 92 de ani). Si, detaliile surprinzatoare -pentru mine, cel putin- spun ca un procent de peste 70% din oamenii -sanatosi- de peste 70 de ani au o viata sexuala regulata, desfasurata la un interval mediu de o saptamana. In ciuda ideilor preconcepute, abilitatile sexuale sunt printre ultimele care ne parasesc, inainte de moarte.
Menopauza reprezinta o schimbare mare in viata unei femei, schimbare care vine insotita de o perioada de pre-menopauza in care o serie de simptome -de la "celebrele" bufeuri la dureri de cap sau chiar schimbari bruste de dispozitie- si care poate lasa o multime de lucruri schimbate, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic.
Disfunctiile sexuale
M-a impresionat una din scrisorile cititoarelor, publicate in cotidianul Daily Mail de saptamana trecuta si de aceea va voi reda cateva pasaje:
"Sunt de peste 10 ani la menopauza si, in ciuda unui partener care este un iubit extraordinar, actele sexuale nu duc la orgasm si sunt, cateodata, dureroase. Am fost la doctor, am urmat tratament cu hormoni -care ajuta cu lubrifierea, dar nu si cu orgasmul, folosesc lubrifianti etc
Imediat inainte de menopauza orgasmele erau incredibile, dar acum, nici masturbarea, nici facutul dragostei incer si nici materialele erotice nu mai au niciun rezultat. E foarte frustrant, atat pentru partenerul meu, cat si pentru mine. Ni s-a sugerat faptul ca testosteronul ar putea fi ingredientul lipsa. Ar trebui sa renuntam?"
Femeile aflate la menopauza pot avea urmatoarele probleme: in primul si in primul rand, o lipsa a dorintei sexuale -atunci cand nu mai esti la fel de interesata de sex precum erai inainte sau/si actele sexuale devin tot mai rare-, excitarea mult mai lenta sau lipsa capacitatii de a ramane excitata, durerile in timpul sau dupa actul sexual (dispareunia), dar si tulburarile orgasmice. Fiecare dintre acestea pot fi regasite si la femeile care nu se afla la menopauza, dar majoritatea acestor simptome sunt asociate acesteia.
Pentru fiecare dintre acestea pot exista atat cauze de natura fiziologica, cat si de natura psihologica.
In privinta excitarii, medicii spun ca estrogenul -sau, mai exact, lipsa acestuia- la femeile aflate la menopauza poate duce la uscarea mucoasei vaginale, la diminuarea lubrifierii naturale, precum si la o intarziere a raspunsului la stimuli sexuali. In schimb, capacitatea de a ajunge la orgasm poate ramane constanta pe parcursul intregii vieti, cu conditia de a se pastra nivelul normal de hormoni si o sanatate buna.
Pentru oricare din aceste simptome este bine sa mergi la medic, pentru ca acesta sa determine care este cea mai buna optiune pentru sanatatea ta! Cu medicatia si indrumarile potrivite, femeile ar trebui sa se poata bucura de o viata sexuala implinita, care sa nu se "termine" odata cu inceputul menopauzei.
Exista si cateva feluri in care putem "contracara" din vreme efectele menopauzei, chiar si de la varsta de 30-35 de ani. Iata cum:
- trebuie sa nu (mai) fumezi, pentru ca acesta este un factor care poate aduce -studiile din Marea Britanie o dovedesc- menopauza mai devreme cu cel putin doi ani de zile, pentru ca fumatul face ca nivelul de estrogen sa scada.
- stresul este un alt factor de risc; studiile au aratat faptul ca femeile care au dus o viata stresanta intre 30 si 40 de ani s-au confruntat cu mai multe simptome neplacute ale menopauzei.
- o dieta echilibrata, din care sa nu lipseasca proteinele animale (carnea, pestele) si grasimile "bune" -ca de exemplu ouale, dar nici fructele si legumele organice reprezinta o alta forma prin care ne putem asigura o menopauza cat mai usor de suportat.
- exercitiul fizic nu trebuie uitat (desi, in exces, acesta poate aduce menopauza mai devreme decat in mod normal)!