Iata care sunt semnalele pe care trebuie sa le ai in vedere si afla ce semnificatie pot avea pentru sanatatea ta.
Dureaza mult
Daca menstruatia dureaza mai mult de sapte zile si este abundenta, nevoind sa schimbi absorbantul frecvent in timpul zilei, atunci exista o mare probabilitate sa ai menoragie. Acest termen mendical este folosit pentru a face referire la o menstruatie care iese din parametrul normal.
La ce sa te astepti cand mergi la medic
Medicul ginecolog iti va cere in prima faza sa faci un test de sarcina pentru ca exista o probabilitate ridicata ca sangerarea sa fie cauzata de o pierdere de sarcina sau o sarcina extrauterina. In cazul in care aceasta cauza iese din discutie, atunci medicul iti va face o examinare pelviana pentru depistarea de fibroame, o masa celulara necanceroasa care se dezvolta in uter si apare la 30% dintre femeile aflate la o varsta fertila. Sangerarea poate fi cauzata de un fibrom.
O alta probabilitate este ca sangerarea sa fie cauzata de o dereglare a glandei tiroide si poate prelungi sau scurta durata unei menstruatii. O astfel de dereglare este mult mai frecvent intalnita in cazul femeilor decat la barbati si simptomele pot fi atat de subtile incat diagnosticul poate fi stabilit foarte tarziu, existand riscul ca viata pacientei sa fie pusa in pericol.
Varsta reprezinta si ea un factor care trebuie luat in calcul. Daca menstruatia devine mai abundenta dupa 35 de ani, atunci medicul gineolog iti va recomanda sa faci o biopsie pentru a scoate din calcul un posibil cancer endometrial.
Menstruatia este rara
Daca trec cel mult 35 de zile intre doua menstruatii, nu ai de ce sa te ingrijorezi. Acesta este intervalul maxim considerat normal. Daca insa ai o menstuatie neregulata si nu ajungi sa ai mai mult de sase pe an, poate fi vorba de oligomenoree.
La ce sa te astepti cand mergi la medic
Mediul ginecolog te va ruga mai intai sa faci un test de sarcina. Daca rezultatul este negativ, atunci iti va testa nivelul hormonal pentru a vedea daca nu cumva ai un nivel scazut de estrogen sau progesteron.
In mod normal, principalul suspect in cazul in care ai o menstruatie rara este sindromul ovarului polichistic, o afectiune care se dovedeste a fi cauza in 80% dintre cazuri si este intalnit in proportie la 15% din femeile aflate la o varsta fertila. Simptomele care pot trada aceasta afectiune sunt: chisturi pe ovare, imposibilitatea de a ovula, probleme cu greutatea, un nivel ridicat de hormon masculin care duce la pilozitate si acnee.
Dispare brusc
Daca menstruatia ta este de regula una regulata si brusc dispare pentru trei luni sau mai mult fara ca acea perioada sa fie una mai stresanta pentru tine si nu exista posibilitatea unei sarcini, atunci poate fi vorba de amenoree.
La ce sa te astepti cand mergi la medic
Va fi nevoie mai intai sa faci un test de sange pentru a-ti fi determinat nivelul hrmonal. Un dezechilibru indica instalarea menopauzei si se poate intalni si la femeile care nu au trecut de pragul de 40 de ani.
O alta cauza o poate reprezenta este existenta unei tumori necanceroase pituitare care produce prolactina, hormonul care controleaza producerea de lapte matern. Nedescoperita la timp, aceasta tumoare continua sa creasca si poate afecta producerea unor hormoni vitali si poate chiar exercita o presiune asupra nervului optic, cauzand dureri de cap si probleme de vedere.
Stilul tau de viata poate fi si el un factor care sa duca la absenta indelungata a menopauzei. Daca esti o persoana activa si obisnuiesti sa faci sport si sa tii dieta, atunci exista posibilitatea ca o combinatie intre amenoree, anorexie si osteoporoza sa fie de fapt cauza. Acest sindrom apare atunci cand faci prea multe exercitii si exagerezi cu dietele pe care le urmezi pentru ca organismul tau este foarte stresat in aceste conditii si isi inchide functia de ovulatie si producerea de estrogen.
Ciclul devine tot mai scurt
Chiar si un ciclu de 21 de zile poate fi considerat normal, daca insa devine tot mai scurt odata cu trecerea timpului, atunci trebuei sa mergi la un consult ginecologic.
La ce sa te astepti cand mergi la doctor
Este recomandat sa faci un test de sange pentru ca menstruatia neregulata si usoara poate fi o cauza a unui nivel scazut de estrogen sau progesteron.
Un ciclu scurt este comun, insa o menstruatie usoara in mod frecvent ar putea fi un simptom pentru menopauza sau poate indica sindromul ovarului polichistic. O dereglare a glandei tiroide poate de asemenea sa duca la o menstruatie mai deasa.
Sangerari inainte de mestruatie
Nu este anormal ca in timpul ciclului sa sangerezi. Este o cantitate mica, asemenea unor pete pentru ca estrogeul scade usor la mijlocul ciclului. Adreseaza-te medicului daca sangerarea este una abundenta si persista de la un cilcul la altul.
La ce sa te astepti cand mergi la doctor
Medicul va trebui sa tina cont de metoda de contraceptie la care apelezi. Sangerarea apare de regula imediat cand ai luat pilula sau in cazul celor care obisnuiesc sa ia anticonceptionale dar au sarit peste una. In cazul femeilor care nu iau anticonceptionale, atunci va fi necesara examinarea pelviana pentru depistarea de polipi.
Chiar daca esti implicata intr-o relatie, cere sa faci un test pentru bolile cu transmitere sexuala. Chlamydia poate cauza sangerari si nediagnosticata la timp poate cauza infertilitate sau o boala inflamatorie pelvina.