Cam cum te imaginezi?...Si cat de des auzi aceasta intrebare? Si cat de importanta este ea?
Imaginatia este, de fapt, o functie a mintii. Fara ea nu ne-am descurca, pentru ca aproape tot ceea ce a creat/inventat omul a existat, mai intai, in imaginatia sa. Este, asadar, o functie creatoare a noastra!
Asa ca vei vrea, poate, sa o folosesti in acest fel – creativ - pentru ca mai exista si un altul - distructiv. Ambele sunt, insa, la fel de puternice.
Interesant cum oamenii vor sa arate bine pe dinafara – corp, haine, case, masini – dar cum arata pe dinauntru nu li se pare atat de important. Probabil pentru ca s-au obisnuit sa fie evaluati, in ziua de azi, doar dupa aparente?
Fericirea, insa, nu poate fi pacalita. Are nevoie de o reala frumusete a gandurilor, de rezultate pe masura si aici imaginatia este vitala. Ceea ce iti imaginezi cu putere te influenteaza – iti modifica perceptia, alegerile, reactiile, directia de actiune si, in final, rezultatele.
Asa ca vom vrea sa ne educam in arta vizualizarii – un pas extrem de valoros pe drumul spre obiectivele noastre. Cum in mintea noastra ruleaza permanent un film, imagini+sonor, care ne genereaza emotii, am putea face din el un film de Oscar: despre noi, cu noi in rolul principal, regizat de noi. Are nevoie si de nume, cele mai simple fiind “Mental Rehearsal” si "Mental Imagery". Astazi, partea 1.
Cum procedezi? Sa zicem ca dorinta ta este sa mai slabesti iar obiectivul este formulat de genul “am un corp suplu si sexy”, “am 58 de kg” sau ceva asemanator.
Pornesti de la presupozitia ca, intr-o buna zi, iti vei fi atins obiectivul. Cum vei sti ca ti l-ai atins? Proiecteaza-te in viitor, intr-o astfel de zi:
1. Ce vezi? Ce auzi? Construieste, astfel, imaginea si sonorul filmului, pe un ecran mental. In cazul de fata, te poti vedea pe tine intr-o rochie anume, sau in costum de baie sau oricum vrei tu si ai putea auzi, de exemplu, comentariile celorlalti – gen “ce bine arati” – sau propria ta voce interioara “am reusit!”.
2. Contempla aceste imagini cat mai mult, pana adaugi toate detaliile necesare si imaginea devine clara, colorata si foarte atractiva.
3. Paseste in film. Patrunde in propriul tau corp – cu o silueta sexy – si priveste acum la ceea ce este in jurul tau si asculta ceea ce poate fi auzit, in acest context nou. Dupa ce te-ai familiarizat cu situatia, indreapta-ti atentia spre tine insati si devino atenta la ceea ce simti. Cum te simti, acum, ca ti-ai atins obiectivul? Ce este nou, ce este diferit? Lasa ca aceasta senzatie sa devina cat mai intensa, familiara si fiecare celula parca invata sa se bucure de ea.
4. La final, ia cu tine aceste senzatii, pe masura ce te pregatesti sa revii “aici si acum”, in momentul prezent.
Aceasta simpla asociere, repetata cat mai des si executata corect, are un efect minunat. Mintea ta se va obisnui, gradat, cu noua realitate pe care vrei sa o creezi in viata ta si subconstientul va pricepe si el, acest lucru. Asa ca, in timp, vei obtine exact ceea ce ti-ai imaginat.
Sportivii folosesc frecvent aceasta metoda. Aceasta este varianta cea mai simpla, la care se mai pot adauga alti pasi, mai “profesionisti”. Insa si atat este excelent si functioneaza de minune.
DAR!! Atentie…
Daca, in timp ce vizualizezi scena obiectivului tau, simti si ceva de genul rezistenta interioara, disconfort, neincredere…trebuie sa iti amintesti de pasul 2, expus in postarea anterioara, si sa rezolvi acele probleme, legate de acceptarea reala, de catre tine, a obiectivului.
Totusi: chiar daca nu ai reusi sa iti rezolvi singura aceste probleme, vizualizarea zilnica si intens emotionala a obiectivului va functiona, chiar daca mai incet.
Enjoy your showtimeeee! :)
PS. Poti arunca o privire si aici:
http://www.youtube.com/watch?v=Lyn0UNKgvZA (simplu dar instructiv)