Tendinta ultimilor ani este ca parintii sa isi doreasca pentru copiii lor mai multa hotarare, mai multa ambitie, intr-un cuvant, sa devina invingatori. Psihoterapeutul Anda Pacurar ne explica felul in care s-a facut simtita aceasta tendinta: " Este adevarat, dar nu stiu daca a fost neaparat ideea parintilor, ci ideea unor oameni care-si promoveaza serviciile. De exemplu, am auzit de cursuri de leadership pentru copii si mi se pare o exagerare. Inainte de a incerca sa-i faci lideri este bine sa incerci sa afli abilitatile pe care le au si sa le dezvolti."
Lumea extrem de competitiva in care traim ne obliga sa ne "antrenam" puii sa fie din ce in ce mai puternici si mai rezistenti, capabili sa reziste oricaror incercari. Atunci cand am intrebat specialistul daca e bine sa invete de cat mai mici ce este spiritul de competitie.
Raspunsul sau este foarte concis: "Cred ca inainte de a-i invata competitia e bine sa-i inveti cooperarea. In timp ce competitia este adesea istovitoare, stresanta si mai ales descurajatoare (" Daca castig sunt bun, daca pierd sunt prost"), cooperarea este placuta, duce la un proces constructiv de rezolvarea a problemelor, iar responsabilitatea nu mai atarna descurajator pe umerii unui singur om."
Principalele coordonate pentru mamica unui pitic
Care ar fi principalele coordonate pe care o mamica cu un copil micut, de pana in trei ani, ar putea sa le urmareasca pentru a-i dezvolta mentalitatea de invingator?
Anda Pacurar: "E foarte important sa incerce sa-l socializeze, sa-l obisnuiasca cu cat mai multi oameni si mai ales cu copiii de varsta lui. In acelasi timp, copilul trebuie sa primeasca suportul familiei, pentru ca pana la trei ani dezvoltarea sa e dependenta de afectiunea mamei si a celor din jur.
Astfel, nu trebuie socializat cu orice pret, ci treptat. Daca nu vrea sa incerce in parc sa se aventureze intr-un tobogan sau un leagan nu trebuie fortat si nu trebuie sa i se dea de exemplu alti copii care sunt curajosi. E important sa aiba acces la oamenii, copii, distractii, dar sa i se permita sa experimenteze jocuri si relatii noi treptat, in ritmul lui."- ne explica psihoterapeutul.
Din discutia cu psihoterapeutul am inteles ca este mult mai important felul in care ne educam copilul, imprimandu-i valori pozitive si incurajandu-l sa fie deschis.
Psihoterapeutul ne spune care sunt cele mai practice feluri in care ne putem motiva puiutul: "Cel mai important mesaj transmis copilului este incurajarea constanta de a incerca sa faca lucruri noi sau lucruri pe care le poate face in raport cu varsta. Parintele sa nu faca lucruri pentru el, sa nu rezolve toate problemele sale sau sa gaseasca solutiile jocurilor, ci sa-l incurajeze mai intai pe el sa incerce. Un copil care va fi lasat sa se trezeasca singur, sa se spele, sa manance, sa-si aleaga jucariile cu care pleaca la el, sa aiba grija de ele va invata sa-si asume in general responsabilitatea si nu-i va fi niciodata teama de sarcini noi.
Pentru micutii fortati de parinti de prea micuti sa fie prea competitivi exista multe lucruri care ii pot afecta negativ. Anda Pacurar precizeaza: "Cum spuneam si mai devreme, competitia descurajeaza. Toata responsabilitatea reusitei e pe umerii copilului si ajunge sa creada ca doar daca reuseste valoreaza. Ajunge sa se teama de esec si nu mai vrea sa incerce: nu ma aventurez, nu gresesc. Mai tarziu in viata ar putea incerca sa amane mereu realizarea unor lucruri sau angajarea in anumite sarcini pentru ca in felul acesta nu va fi nevoit sa experimenteze un eventual esec. Competitia este buna daca intai a fost insusita cooperarea. Altfel, competitia intre copii naste adesea agresivitate."