Mere umplute cu stafide
4 mere mari
50 g unt
1 pahar de cidru de mere
75 g stafide
125 g zahar
½ lingurita scortisoara macinata
coaja de lamaie rasa
1 lingura zeama de lamaie
Optional:
200 g frisca
inghetata de vanilie
Se scobesc cu multa grija merele, scotand casutele cu seminte si o parte din pulpa. Separat, se amesteca, intr-un castron, stafidele, scortisoara macinata, coaja rasa de lamaie, zaharul si zeama de lamaie, apoi se umplu merele cu acest amestec. Se adauga fiecarui mar putin unt, apoi se asaza merele umplute intr-o forma termorezistenta, unsa cu unt. Se adauga cidrul de mere si se pune forma la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Cand merele sunt coapte, se scot din forma, se lasa la racit si se servesc, ca atare, decorate cu baton de scortisoara si frunze de menta sau se pot servi cu inghetata de vanilie si frisca.
E bine sa stii
Cidrul este preparat prin presarea merelor, separarea sucului de pulpa, adaugarea unei cantitati optionale de zahar si fermentarea lui 1-2 zile.