Aveti cumva impresia ca noi nu ne lasam mai prejos? Ca nu le putem face fata barbatilor si minciunilor lor?
Stiu ca ni se pare un lucru firesc sa spunem, din cand in cand si atunci cand stim ca am cheltuit mai mult, ca am cumparat acel obiect -fie pentru noi, fie pentru casa- cu cel putin cateva procente bune mai putin, numai pentru ca avem impresia ca barbatul de langa noi nu va putea primi adevarul si ca va reactiona negativ. De ce, daca ne pare -unora dintre noi- atat de firesc sa spunem o astfel de minciuna alba, nu ni se pare la fel de firesc ca ei sa detina intregul control al finantelor familiei -cei mai multi barbati sunt incantati sa poata depinde si de veniturile partenerei de viata si sa ii spuna, eventual, daca ii poate imprumuta mamei ei niste bani sau nu; e strict o chestiune de control, dupa cum privesc eu lucrurile- si de ce nu ne mai bucuram daca, de exemplu, el alege -vorbim despre acelasi barbat ipotetic- sa isi imprumute un prieten cu o suma mare de bani fara a ne spune?
Aceste minciuni pe care partenerii aleg sa si le spuna, cele referitoare la bani si necesitatea de a recurge la subterfugii uneori ridicole dar foarte inventive, nu arata oare o anumita imaturitate in relatie? Nu speram cu totii sa putem marturisi partenerului nostru ca am fost atat de nebuni incat sa ne dam jumatate de salariu pe un lucru care ne va face placere? Nu de aceea ne dorim sa ne gasim jumatatea?
Minciuna in relatie, pro sau contra?
Minciunile, mai ales cele albe, ne pot ajuta intr-o multime de situatii in care echilibrul cuplului este amenintat. Ele pot, intr-o cearta care ameninta sa devina un razboi in toata regula, sa dezamorseze aceasta discutie. Nu ti s-a intamplat niciodata sa ai o cearta careia sa nu ii vezi niciun sfarsit, o cearta pornita dintr-un nimic si sa accepti -mai mult pentru a aplana conflictul decat din convingere- ca argumentele lui incep sa aiba sens pentru tine? Asta face, cateodata, parte din strategiile pe care le aplicam pentru a aplana un conflict si pentru a-l face pe adversarul nostru -partenerul nostru in tot restul timpului- sa nu mai aiba motive pentru a continua cearta.
Afirmam sus si tare ca nu ne place sa fim mintiti. Niciodata. In nicio circumstanta. Dar ne-ar placea oare sa descoperim ca cei din jur nu ne plac? Ca prietenii considera ca glumele noastre sunt nesarate si ca simtul umorului ne lipseste cu desavarsire, chiar daca noi credem ca ii facem pe toti sa rada cu pofta? Sau ca, in ciuda dragostei pe care ne-o poarta, barbatul de langa noi nu s-ar da in laturi de la cateva fantezii erotice care sa o aiba ca protagonista pe prietena noastra cea mai buna sau cu sora noastra? Sau ca, in ciuda dragostei pe care parintii nostri i-o arata, el ii considera enervanti si ar face orice pentru a-i vedea mai rar? Eu admit, desi nu imi place sa o recunosc, ca prefer uneori minciunile prin omisiune, pentru ca exista adevaruri dureroase sau mai putin placute pe care nimeni nu doreste sa le auda de la persoana iubita. Nu e vorba, evident, de acele minciuni atat de serioase incat ne-ar putea distruge relatia, odata scoase la lumina.
Am citit undeva o comparatie foarte buna: minciunile sunt micile fisuri care apar in fundatia relatiei noastre. Sunt inerente, intr-o relatie de lunga durata, dar trebuie vegheat asupra lor mereu, pentru a nu se mari si a nu se transforma in crapaturi care sa surpe increderea dintre cei doi parteneri si sa provoace dezechilibrul relatiei.
Ramane sa ne intrebam: merita barbatii mintiti? Voi ce parere aveti?