Această metodă este eficientă atât pentru bugetul personal, cât şi pentru cel al familiei. Tot ce trebuie să faci este să împarţi banii pe care urmează să îi cheltui în şase borcane, conform imaginii şi indicaţiilor de mai jos. Fiecare borcan îţi va asigura una dintre sferele vieţii care necesită cheltuieli.
1. Borcanul pentru cheltuieli de bază (55% din buget)
Banii din acest borcan vor acoperi cheltuielile zilnice şi facturile. Aici intră costurile pentru chirie, întreţinere, transport şi mâncare.
2. Borcanul pentru distracţie (10% din buget)
Poţi cheltui aceşti bani pe lucruri de care nu ai nevoie regulat. Îi poţi păstra pentru o vacanţă, pentru a cumpăra bilete la un concert sau pentru a savura o sticlă de vin bun la o ocazie specială. Îi poţi cheltui după pofta inimii.
3. Borcanul pentru economii pe termen lung (10% din buget)
Banii din acest borcan îţi vor garanta independenţa financiară pe viitor. Îi poţi folosi pentru investiţii, astfel încât să ai o sursă pasivă de venit. Nu ar trebui să îi cheltui până nu obţii independenţă financiară completă. Chiar şi în această situaţie, cheltuie din ei numai pentru a obţine mai mult din venituri pasive.
4. Borcanul pentru educaţie (10% din buget)
Banii din acest borcan sunt destinaţi dezvoltării personale şi profesionale. Investeşte în tine şi cumpără-ţi materiale care să te ajute să te dezvolţi sau înscrie-te la cursuri utile folosind aceşti bani.
5. Borcanul pentru rezerve (10% din buget)
Foloseşte aceşti bani pentru achiziţii majore, precum un televizor, un abonament anual la sala de fitness sau poate chiar o maşină. Este un fond de rezervă pe care merită să îl alimentezi constant.
6. Borcanul pentru cadouri (5%)
Poţi folosi aceşti bani pentru a cumpăra cadouri celor dragi cu ocazia aniversărilor, nunţilor şi a altor evenimente fericite. Poţi, de asemenea, să donezi din aceşti bani pentru o cauză nobilă.