Noi cercetări arată că a fi tu însuţi este cea mai bună tactică în situaţii care cer integrarea în medii caracterizate de diversitate culturală.
Profesorul Stephen Moody, de la Brigham Young University, recomandă, pentru o integrare rapidă în cercuri formate din membri aparţinând unor culturi diferite, să eviţi tendinţa generală de a te strădui prea mult să adopţi un comportament similar cu al celor din jur.
În ceea ce priveşte limbajul, cercetările arată că nu trebuie să vorbeşti ca un nativ pentru a fi acceptat. De fapt, ceea ce te împiedică să te integrezi este tocmai dorinţa de a căuta să imiţi limbajul nativilor. În schimb, rezultatele studiilor arată că poţi folosi statutul de străin în favoarea ta pentru a te integra mai uşor.
"Cercetarea noastră demontează teoria potrivit căreia un străin este obligat să respecte convenţiile. Ba mai mult, din moment ce nativii se aşteaptă ca un străin să nu le urmeze îndeaproape, un comportament ce îl imită pe cel al nativilor poate trece drept neaşteptat, nu într-un sens pozitiv."
În plus, pentru a te integra, nu contează atât de mult dacă stăpâneşti foarte bine limba sau nu.
"Nu e musai să foloseşti limba în mod corect, ci mai degrabă să te simţi confortabil când vorbeşti. Dacă încerci să te adaptezi convenţiilor locale atât de mult încât te îndepărtezi de felul tău obişnuit de a fi, vei ieşi oricum în evidenţă, chiar dacă vorbeşti corect.", explică profesorul.