Daca mergi intr-un oras in care vei folosi metroul ca principal mijloc de transport, incearca sa afli inainte de a pleca informatii complete despre costul biletelor, abonamente, trasee, statii, eventual printeaza harta metroului respectiv (cu toate ca o vei gasi in fiecare statie, in tarile civilizate). In acest mod vei economisi timp (si bani) la fata locului.
In caz ca nu ai timp sa faci aceasta documentare inainte plecare, la destinatie cea mai buna sursa de informare vor fi femeile locale. De la ele vei afla si despre zonele sigure sau mai putin sigure in care se afla statiile de metrou de care ai nevoie.
Evita orele de varf, ca sa scapi de aglomeratie. In unele metrouri se fac anunturi publice in toate statiile, legate de eventualele accidente, traffic-jam-uri, lucrari etc. In Tokyo, de pilda, in timpul orelor de varf inghesuiala e atat de mare incat exista angajati speciali, care poarta manusi albe si care imping efectiv pasagerii in vagoane pentru a se putea inchide usile. Nu-ti vei dori sa traiesti o asemenea experienta.
Evita, de asemenea, sa calatoresti noaptea, daca nu esti familiarizata cu locurile in care intri si iesi de la metrou. Unele statii sunt plasate in zone dubioase.
Nu calatori cu metroul purtand dupa tine mai mult de o geanta/troller/geamantan, daca se poate cat mai mici. Iti va fi foarte incomod sa urci/cobori scarile si, uneori, distantele in statiile de legatura sunt foarte mari. Si, mai ales, daca nu ai cel putin o mana libera, hotii de buzunare te vor transforma intr-o tinta sigura. Oricum, nu-ti lua ochii de la bagaj si nu lasa niciodata bagajul nesupravegheat: poate induce in eroare si poate fi considerat obiect periculos.
Vezi mai multe in Dosarul Calatorii